Gimnastica ritmică ar putea fi sportul rege în România, însă statul pierde ritmul investiţiilor
Avem campioane, dorinţă şi tradiţie, însă n-avem săli în care sportivele să se antreneze. În lipsa lor, se pregătesc pentru Olimpiada de la Tokyo în săli de tenis, de handbal sau în sălile de sport ale şcolilor.
- Sportivii nu au destul săli şi echipamente pentru a face performanţă în condiţii optime.
- Campioanele visează însă la medaliile olimpice de la Tokyo.
Avem campioane, dorinţă şi tradiţie, însă n-avem săli în care sportivele să se antreneze. În lipsa lor, se pregătesc pentru Olimpiada de la Tokyo în săli de tenis, de handbal sau în sălile de sport ale şcolilor.
Într-o sală improvizată din centrul Capitalei, câteva gimnaste fac piruete graţioase şi salturi care sfidează gravitaţia. Sunt campioanele care visează la medaliile olimpice de la Tokyo.
Se antrenează la fileu, pentru că o sală dedicată nu există în Bucureşti. Şi se întind pe scaune, în lipsa altor aparate.
O recunoaşte cu amărăciune Maria Gîrbă, antrenoarea principală a lotului României de Senioare la gimnastică ritmică. De zeci de ani de când pregăteşte campioane, se luptă cu sistemul care pierde treptat. ritmul.
Aşa îşi învaţă şi elevele. Denisa Mailat practică acest sport de 12 ani, timp în care a trecut peste neajunsuri şi obstacole.E greu să treacă însă peste durerea pe care i-o provoacă antrenamentele în condiţii dure - la propriu.
Zi după zi, strânge din dinţi pentru un vis: medalia olimpică. La fel cum fac şi surorile Annalise şi Cristina Drăgan. Născute în Statele Unite ale Americii, s-au întors în România pentru a lupta sub tricolor. Chiar dacă peste ocean ar fi avut parte de condiţii incomparabile.
200.000 de euro. Atât primea pe an Federația Română de Gimnastică Ritmică. Anul acesta, suma, şi aşa mică, a fost tăiată la jumătate.
Un lucru pe care președintele federației române de gimnastică ritmică se luptă să îl schimbe. Visează să construiască în România măcar o mică parte din ce a văzut în Rusia, ţară care anual livrează campioane.
Pe lângă dublarea bugetului, federația își dorește organizarea mai multor campionate mondiale în țara noastră, astfel încât România să fie un punct puternic pe harta modială a gimnasticii ritmice.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰