Antena Meniu Search
x

În 1956, avea 41 de ani și a câștigat pentru prima oară BALONUL DE AUR. Povestea LEGENDARULUI FOTBALIST Stanley Matthews poreclit MAGICIANUL

Balonul de Aur, cunoscut în întreaga lume ca „Ballon d’Or“, este mai mult decât un trofeu râvnit de cei mai buni fotbaliști ai lumii

Balonul de Aur, cunoscut în întreaga lume ca „Ballon d’Or“, este mai mult decât un trofeu râvnit de cei mai buni fotbaliști ai lumii. A fost creat acum 60 de ani, iar la prima ediție a fost câștigat de legendarul fotbalist Stanley Matthews. Nu avea nimic din personalitatea vedetelor actuale ale fotbalului internațonal: nici faima de zeu a lui Messi, nici rapiditatea lui Ronaldo.

Însă despre Matthews se spune că ar fi putut atrage circa 10.000 de suporteri în meciurile din deplasare, fani care s-ar fi adunat din toate colțurile Angliei și ale lumii doar pentru a-l vedea pe teren. Englezul a fost primul câştigător al „Ballon d’Or“, în 1956, pe când avea 41 de ani, o vârstă la care mulți coechipieri deveniseră deja antrenori.

Este considerat unul dintre cei mai buni jucători englezi, singurul care a fost făcut „Sir” în timp ce mai juca. Pe lângă râvnitul premiu, și-a mai adjudecat în același an și distincția Football Writers' Association Footballer of the Year.

A fost poreclit Magicianul.  Era un vegetarian convins și a stat în formă îndeajuns încât să poată juca în prima ligă până la 50 de ani, asta făcându-l cel mai bătrân fotbalist care a jucat în Premier League (prima ligă de fotbal din Marea Britanie. A jucat ultimul lui meci în anul 1970, la 55 de ani pentru Hibernians în Malta. A fost inclus în English Football Hall of Fame în 2002 pentru contribuțiile sale aduse fotbalului englez.

A murit venerabila vârstă de 85 de ani, în anul 2000.

Dintre români, singurul care a avut şanse reale la câştigarea Balonul de Aur, cunoscut în întreaga lume ca „Ballon d’Or“, este mai mult decât un trofeu râvnit de cei mai buni fotbaliști ai lumiia fost Gheorghe Hagi, în 1994. 

Trofeul acordat de France Football începând cu 1956, şi împreună cu FIFA din 2009, a fost câștigat luni seara de argentinianul Lionel Messi. Pentru a cincea oară, în cadrul galei FIFA de la Zurich.

Messi a obţinut 41.33 la sută din voturi, urmat de Cristiano Ronaldo, cu 27.76 şi Neymar cu 7.86 la sută, a anunţat forul internaţional.

Conform FIFA, la antrenori, câştigătorul Luis Enrique a primit 31.08 la sută din voturi, Josep Guardiola 22.97 la sută, iar Jorge Sampaoli 9.47. Ultimele şapte ediţii ale Balonului de Aur au fost câştigate de Messi (patru) şi Ronaldo (trei). Anul trecut, trofeul a fost obţinut de Ronaldo. Messi a mai câştigat Balonul de Aur în 2009, 2010, 2011 şi 2012. Trofeul a fost înmânat de fostul internaţional brazilian Kaka. Internaţionalul argentinian Lionel Messi a declarat, luni seară, după ce a câştigat Balonul de Aur la gala FIFA de la Zurich, că acest trofeu, obţinut pentru a cincea oară, reprezintă mai mult decât visa atunci când era copil.

"Este un moment foarte special pentru mine să fiu aici şi să câştig un alt Balon de Aur, după ce am fost în public urmărindu-l pe Cristiano primind acest premiu. Este incredibil să obţin al cincilea Balon de Aur. Este mai mult decât orice am visat în copilărie. Vreau să le mulţumesc tuturor celor care m-au votat şi colegilor mei. Nu în ultimul rând, vreau să mulţumesc fotbalului, pentru tot ceea ce mi-a oferit şi pentru că m-a ajutat să învăţ şi să mă maturizez", a declarat Messi.

Cu cinci Baloane de Aur, Messi are cu două trofee mai mult decât olandezii Johan Cruyff şi Marco Van Basten, francezul Michel Platini şi Cristinao Ronaldo.

Jucătorul de 28 de ani are, singur, tot atâtea Baloane de Aur câte Brazilia, pentru care au câştigat de-a lungul timpului Ronaldo (de două ori), Rivaldo, Ronaldinho şi Kaka. De altfel, Germania, Olanda, ambele câte 7, şi Franţa (6) sunt singurele ţări cu mai multe trofee decât Messi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Sport » În 1956, avea 41 de ani și a câștigat pentru prima oară BALONUL DE AUR. Povestea LEGENDARULUI FOTBALIST Stanley Matthews poreclit MAGICIANUL