Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Internaţionalul Victor Leon, despre debutul României în Rugby Europe Championship: "Din meciul cu Polonia putem sa ne bucurăm doar de victorie, jocul propus a fost foarte steril"

Weekendul 2-4 februarie a fost unul de vis pentru iubitorii rugbiului din întreaga lume, inclusiv România, pentru că a însemnat debutul în două dintre cele mai importante competiţii interţări, Six Nations, respectiv Turneul celor Şase Naţiuni, şi Rugby Europe Championship, competiţie în care este angrenată şi naţionala României.

de Cristi Ioniţă

la 06.02.2024 , 16:04

  • Naţionala României a debutat cu o victorie în Rugby Europe Championship, 20-8 cu Polonia, în deplasare.

Naţionala de rugby a României a debutat, la sfârşitul săptămânii trecute, în Rugby Europe Championship. Formaţia noastră s-a impus, scor 20-8, în confruntarea cu Polonia, din deplasare. România a ratat ocazia de a obţine o victorie cu punct bonus ofensiv, iar jocul prestat de sportiviştii noştri a lăsat, de multe ori, de dorit.

Partea plină a paharului o reprezintă faptul că România s-a instalat pe primul loc al Grupei B, după ce Belgia, locul 55 mondial, a produs marea surpriză a weekendului reuşind să câştige, scor 10-6, confruntarea cu Portugalia, ocupanta locului 13 mondial şi o formaţie care a lăsat o impresie plăcută la Cupa Mondială din toamna anului trecut.

De altfel, după Belgia - Portugalia 10-6, în clasamentul World Rugby s-au produs schimbări semnificative. Belgia a urcat nu mai puţin de 29 de locuri, până pe locul 26 mondial, iar Portugalia a coborât deja trei poziţii, până pe locul 16, fiind depăşită de echipe precum Georgia, Samoa şi Tonga.

Articolul continuă după reclamă

Cum era de aşteptat, Georgia s-a instalat în fruntea Grupei A din Rugby Europe Championship, graţie victoriei clare obţinute în Germania, 28-17. Georgia este urmată în clasament de Spania, care s-a impus greu în Olanda, 20-18.

Pe acelaşi subiect

Din faza grupelor mai sunt de jucat două etape, iar la final se trage linie urmând ca primele două clasate din fiecare grupă se meargă în turneul pentru locurile 1-4, iar celelalte formaţii să meargă în turneul pentru locurile 5-8.

Pe lângă victoria obţinută în Polonia, România este avantajată şi de faptul că joacă următoarele două meciuri pe teren propriu. "Stejarii" înfruntă Belgia pe 10 februarie (ora 14.30) şi Portugalia pe 17 februarie (ora 16.30).

Irlanda, marea favorită din Turneul celor Şase Naţiuni

Weekendul trecut a debutat şi Six Nations, Turneul celor Şase Naţiuni la rugby. Iar turneul a început tocmai cu un meci jucat între principalele favorite la câştigarea competiţiei, Franţa şi Irlanda. Profitând de faptul că a avut superioritate numerică timp de 50 de minute, după cartonaşul roşu încasat de înaintaşul francez Paul Willemse, Irlanda s-a impus clar pe terenul principalei rivale, 38-17, şi şi-a depus serios candidatura la câştigarea unei noi ediţii a Turneului celor Şase Naţiuni la rugby.

Şi celelalte două meciuri ale primei etape au fost extrem de spectaculoase. Scoţia a câştigat în Ţara Galilor, 27-26, după ce a avut 27-0 în minutul 46 şi a fost aproape să clacheze pe final. Italia a avut 10-0 şi 17-14 cu Anglia, pe teren propriu, dar a terminat benzina în repriza a doua şi a cedat la limită, 24-27.

În Turneul Celor Şase Naţiuni urmează o etapă în care sunt programate meciurile Scoţia - Franţa (sâmbătă, 10 februarie, ora 16.15), Anglia - Ţara Galilor (sâmbătă, 10 februarie, ora 18.45) şi Irlanda - Italia (duminică, 11 februarie, ora 17.00).

Cum a trăit internaţionalul Victor Leon meciurile din weekend

Victor Leon a petrecut aproape un deceniu în campionatul de rugby al Franţei

Facebook Perigueux Rugby Officiel

Pentru a analiza meciurile în profunzime şi a stabili la ce ne putem aştepta în viitorul apropiat am apelat la internaţionalul Victor Leon, jucător cu selecţii atât în naţionala României, cât şi în naţionala Republicii Moldova, dar mai ales cu o vastă experienţă în rugbiul francez, Victor Leon trecându-şi în CV cluburi importante din Franţa precum Perigueux, Colomiers sau Rouen.

- Victor, ai văzut debutul României în Rugby Europe Championship, 20-8 în Polonia, cum ţi s-a părut meciul? Au evoluat Stejarii sub aşteptări? Ar fi trebuit să câştigăm la o diferenţă mai mare de scor?

- Urmăresc cu mare drag meciurile Stejarilor. Îi cunosc pe mulţi dintre ei. Cu unii chiar am o relaţie de prietenie. Ştim cu toţii că Stejarii încep mai greu sezonul, ţinând cont de perioada de pauză, dar sunt convins că muncesc să arate altă faţă în meciurile următoare. Din meciul cu Polonia putem să ne bucurăm doar de victorie. Ceea ce au propus a fost foarte steril la nivel de tactică, de strategie. Nu cred că avem ce analiza ca şi conţinut. Am luat patru puncte şi trebuie să ne bucurăm când învingem, dar trebuie să rămânem cu picioarele pe pământ. Din punctul de vedere al valorii individuale a jucătorilor, România este cu mult peste Polonia şi ar fi trebuit să câştigăm meciul cu punct bonus ofensiv. Pentru mine cel mai dureros a fost să primim eseu dintr-un maul şi un maul care s-a întins pe metri buni. Cred că antrenorul care se ocupă de pachetul de înaintare trebuie să revizuiască strategia de apărare.

- Urmează partida cu Belgia de pe teren propriu. Ce aşteptări ar trebui să avem de la meciul respectiv, în condiţiile în care Belgia a produs surpriza sâmbăta trecută învingând Portugalia, scor 10-6? Ar trebui să forţăm stilul clasic, respectiv să facem diferenţa graţie puternicului pachet de înaintare?

- Meciul cu Belgia trebuie abordat la victorie și eu zic că, cu siguranță, o să câştigăm. Chiar dacă au evoluat în ultimul timp belgienii, consider că naționala României este favorită clară. Pur și simplu trebuie mai multă coeziune și mult angajament. Nu contează stilul abordat, principalul este victoria și să fim mândri că am dat totul pe teren. Principalul adversar suntem noi însăși. Grămada câștigă meciurile, troacarii stabilesc la ce diferenţă. Peste tot pe unde se poate şi când se poate trebuie sa arătăm că suntem mai buni.

- Ştiu că eşti extrem de implicat în rugby, în general, şi mai ales un fin cunoscător a tot ceea ce înseamnă rugbiul din vestul Europei. Cum îţi explici rezultatele strânse din prima etapă a Rugby Europe Championship? Putem vorbi de o creştere semnificativă a nivelului de joc din ţări precum Olanda, Belgia, Germania?

- Creșterea lor se datorează programului elaborat de câțiva ani buni de federațiile respective. Dezvoltare rugby juvenil, dezvoltare rugby under 18, dezvoltare rugby under 20. Toți se așteptau că o să vină timpul când aceste echipe o să-și arate colții și iată că a venit. Următorul ciclu de calificare la Cupa Mondială o să fie foarte greu. Plus ambiția că joacă cu echipe mai bine cotate ca ei. Chestia asta îi motivează să arate că pot face faţă. Nu în ultimul rând, la fiecare nivel au câte un staff bun, competent, alcătuit din oameni formați în Europa.

- Cum ţi s-a părut prima etapă din Six Nations? Crezi că are Franţa puterea să-şi revină? Mai poate cineva să oprească Irlanda din drumul spre titlu?

- Irlanda este de acum favorită certă și clară pentru toată lumea. Au 90 la sută același efectiv şi cred că iau Grand Slam-ul anul acesta (n.r. - câştigarea competiţiei cu victorii pe linie). Nu poate nimeni să-i oprească, din punctul meu de vedere. Pentru mine erau favoriţi principali şi la Cupa Mondială din toamna anului trecut, dar Noua Zeelandă a fost pur şi simplu uimitoare în meciul direct din faza sferturilor de finală (n.r. - sfert câştigat de Noua Zeelandă, 28-24, împotriva Irlandei). Franţa este în corzi. Nu cred că au depăşit, din punct de vedere moral, eliminarea prematură, faţă de aşteptările lor, de la Cupa Mondială. Plus, să nu uităm, absenţa acestui mare jucător Antoine Dupont care este un fenomen uluitor, un jucător excepţional, un jucător de neînlocuit. Iată că lipsa lui îşi spune foarte mult cuvântul.

- Ce urmează pentru Victor Leon? Înţeleg că ai avut nişte probleme medicale? Nişte hernii? Eşti încă în recuperare? Crezi că te mai putem vedea jucând pentru România?

- Da, din păcate, din cauza ultimei accidentări viaţa mea a luat o întorsătură radicală. Am un an de la operaţie şi încă mai sunt legat de clinica de recuperare. La momentul actual nu mă gândesc decât la cum să fac să-mi recapăt capacitatea de a avea o viaţă normală. După aceea o să decid ce mai fac şi cu rugbiul. Am diplomă de antrenor, deci şi asta poate să fie o oportunitate pe viitor. Ce ţine de naţională mă abţin să comentez, o să comunic la momentul oportun. Deocamdată îmi doresc să avem parte cu toţii de multă sănătate şi să putem să strigăm cu toţii în cor - Hai România!

Cristi Ioniţă Like

Născut în '82, îndrăgostit de sport din '83, Cristi Ioniţă a început să lucreze în presă încă din clasa a X-a, când scria ştiri din sport pentru Uniplus Radio.

Întrebarea zilei
Aţi testat vreodată vacanţele tip retreat?
Observator » Sport » Internaţionalul Victor Leon, despre debutul României în Rugby Europe Championship: "Din meciul cu Polonia putem sa ne bucurăm doar de victorie, jocul propus a fost foarte steril"