Antena Meniu Search
x

Liga Națională de Rugby, la ora finalelor. Mesajele transmise de jucători înainte de marile meciuri din weekend

Sezonul 2023 al Ligii Naționale de Rugby se apropie de final, la sfârșitul săptămânii fiind programate atât finala mare, CSM Baia Mare - Dinamo București, și finala mică, Steaua București - SCM Timișoara, cât și alte partide de clasament.

Cristi Ioniţă
de Cristi Ioniţă

la 07.12.2023, 19:06

  • Sâmbătă, 9 decembrie, se joacă finalele campionatului național de rugby.

Campionatul național de rugby se apropie cu pași mari de final. La sfârșitul acestei săptămâni sunt programate ultimele partide. Avem CSM Baia Mare - Dinamo București (sâmbătă, 9 decembrie, ora 13.00, Stadionul Arcul de Triumf, București), în finala pentru trofeul decernat campioanei, și Steaua București - SCM Timișoara (sâmbătă, 9 decembrie, ora 11.00, Stadionul Steaua, București), în așa-numita finală a orgoliilor rănite, respectiv meciul la finalul căruia învingătoarea obține medaliile de bronz.

Dar, mai avem în țară și alte câteva meciuri de clasament. Sâmbătă, de la ora 11.00, Universitatea Cluj primește replica formației Politehnica Iași, într-un meci decisiv pentru locul 5, Știința Petroșani primește replica formației Rugby Club Grivița, într-un meci decisiv pentru locul 11, iar Rugby Club Gura Humorului primește replica formației Rapid București, într-un meci de palmares, Rapid nepunctând în clasament pe motiv că a fost admisă în competiție după startul acesteia. Nu în ultimul rând, duminică, tot de la ora 11.00, la Mangalia, CSM Constanța primește replica formației CSM Galați, într-un meci decisiv pentru locul 9.

Un caz aparte îl reprezintă meciul care ar fi trebuit să se joace între CS Năvodari și Rugby Club Bârlad, meci pentru locul 7. Formația din Bârlad a anunțat deja că nu poate onora acest meci, din cauza unor probleme de efectiv, astfel că CS Năvodari termină campionatul pe locul 7, iar Rugby Club Bârlad pe locul 8.

Este, din păcate, doar ultimul dintr-un lung șir de meciuri care ar fi trebuit să se joace în acest sezon și care au fost decise, dintr-un motiv sau altul, la masa verde. Este aspectul care ne arată că vorbim despre un sport care se chinuie să supraviețuiască și care, fără bani, se peticește cum poate, de la un meci la altul și de la o zi la alta.

Revenind la finalele din acest weekend, este evident că principala atracție o reprezintă duelurile de la București, pentru primele patru locuri. Vorbim despre ambiții mari, orgolii nebănuite și, pe alocuri, dorință de revanșă. 

CSM Baia Mare, campioana en-titre și câștigătoarea ultimelor 4 titluri puse în joc, joacă împotriva lui Dinamo în finala mare a competiției. Vorbim despre un duel între o echipă extrem de experimentată, CSM Baia Mare, și o formație, Dinamo București, care este în căutarea strălucirii de altă dată, dar care vrea să arate că această calificare în finală nu a fost obținută în baza norocului. În semifinale, CSM Baia Mare a trecut de SCM Timișoara, 18-16, iar Dinamo s-a impus pe terenul formației Steaua București, 20-19.

De cealaltă parte, în finala mică a competiției, Steaua București primește replica formației SCM Timișoara. Două echipe obișnuite cu vârful icebergului sunt obligate, acum, să se mulțumească doar cu ideea de a evolua în finala pentru locul 3. 

Noi ne-am propus să luăm pulsul din cele patru tabere, înainte de marile meciuri, așa că am stat de vorbă cu patru dintre cei mai buni jucători implicați în aceste meciuri, iar mesajele transmise de ei le regăsiți în rândurile de mai jos. Paul Popoaia (CSM Baia Mare) este, practic, jucătorul care a calificat-o pe campioană într-o nouă finală, marcând toate punctele echipei sale în semifinala jucată împotriva echipei SCM Timișoara. Iar dacă nu intervenea o problemă medicală, pe Popoaia l-am fi putut vedea jucând inclusiv la Cupa Mondială din acest an, din Franța, alături de ceilalți jucători la care am apelat pentru a prefața finalele din weekend, Tudor Boldor (Dinamo București), 19 minute jucate împotriva Irlandei, 27 de minute jucate împotriva Scoției, Florin Surugiu (Steaua București), 19 minute jucate împotriva Scoției, 52 de minute jucate împotriva Tonga, și Alexandru Bucur (SCM Timișoara), 28 de minute jucate împotriva Tonga.

Paul Popoaia (CSM Baia Mare)

Paul Popoaia

Profimedia

- Nu aș spune că participarea în Rugby Europe Super Cup și meciurile în plus ne-au afectat, pentru că avem un lot numeros și valoros. Din contră, cred că ne-au ajutat aceste meciuri jucate în cupele europene, pentru coeziunea grupului și pentru a pregăti cât mai bine fazele finale din Liga Națională. Într-adevăr, singurul impediment este reprezentat de deplasările destul de obositoare.

- Ne-am așteptat la o partidă dificilă în semifinalele campionatului național, cum au fost mai toate meciurile jucate împotriva celor de la Timișoara. Mai mult, aș zice că vremea și suprafața dificilă de joc au fost în favoarea lor. A fost un meci disputat, fizic, cu întorsături de scor, iar în final mă bucur că am reușit să-mi ajut echipa să obțină o nouă calificare într-o finală de campionat național.

- Ne pare rău că nu am reușit să câștigăm și semifinala din Rugby Europe Super Cup, cu Tel Aviv Heat, dar nu e timp de regrete. Trebuie să luăm lucrurile pozitive din meciul respectiv și să abordăm finala campionatului la capacitate maximă. Nu aș zice că este un dezavantaj faptul că jucăm finala cu Dinamo la București. Și finalele din 2021 (n.r. 11-3 cu Steaua) și din 2022 (n.r. 22-15 cu Steaua) tot la București le-am jucat și le-am câștigat. Iar acum suntem pregătiți să câștigăm un nou titlu.

- După părerea mea, fazele fixe și apărarea vor fi momentele importante ale finalei, iar echipa care va reuși să gestioneze mai bine aceste momente va reuși să se impună.

- Cred că fiecare jucător își dorește să evolueze într-un campionat puternic, dar eu deocamdată nu mă gândesc la o eventuală plecare în străinătate. Tocmai ce am semnat un nou contract cu CSM Baia Mare, iar acest lucru mă motivează să dau tot ce am mai bun pentru această echipă. Tind spre performanțe mari, devenind cea mai bună versiune a mea.

Tudor Boldor (Dinamo București)

Tudor Boldor

Profimedia

- În primul rând aș vrea să reamintesc faptul că au trecut 15 ani de când Dinamo a jucat și a și câștigat o finală de campionat național. Deci pentru noi această finală, pe care o jucăm acum, înseamnă foarte mult. Starea de spirit este una bună în sânul echipei și mă bucură faptul că am reușit să creăm un grup frumos și tânăr, care se încheagă de la meci la meci. O nouă filă de istorie a fost scrisă o dată cu accederea în finală, dar nu vrem să ne oprim aici. Ne dorim să închidem acest capitol, anul 2023, cu medaliile de aur la gât.

- Despre semifinala cu Steaua aș zice că știam că o să ne aștepte o atmosferă ostilă în Ghencea, dar am fost motivați în plus de acest lucru. A contat că știm la ce să ne așteptăm. Aș zice că încă din luna iulie staff-ul tehnic ne-a pregătit pentru această partidă. Diferența, din punctul meu de vedere, s-a făcut la nivelul fazelor fixe. Consider că pachetul nostru de înaintare a dominat din primul până în ultimul minut. Chiar dacă a fost o diferență minimă de scor, nu aș pune victoria noastră pe seama norocului, nu cred că norocul a fost factorul decisiv care să influențeze meciul.

- Urmează, clar, o finală grea, pentru că Baia Mare este o echipă cu experiență în ceea ce privește fazele finale. Au câștigat ultimele patru campionate, dacă nu mă înșel, și îi felicit pe această cale, dar nu cred că acest lucru le oferă un avantaj în fața noastră. În momentul în care intrăm pe teren, consider că șansele sunt egale, iar noi o să dăm tot ce avem mai bun pentru câștigarea acestei finale. 

- Parcursul lor în Rugby Europe Super Cup nu este un subiect care să ne intereseze foarte mult pe noi. Nu avem de unde să știm cât de obosiți or să fie ei, după meciul cu Tel Aviv Heat, dar suntem convinși că sâmbătă, la ora 13.00, o să alinieze cea mai bună formulă pe care o au la dispoziție și o să fie un meci de care pe care.

- Pentru Tudor Boldor urmează finala campionatului (n.r. - râde). Voi evolua pentru Dinamo și în sezonul următor. Mă simt bine în Ștefan cel Mare și mă bucur că am reușit să pun umărul la formarea unei noi ere. Sunt încă un jucător tânăr, abia am împlinit 26 de ani și îmi doresc să joc la cel mai înalt nivel. Aștept cu nerăbdare meciurile echipei naționalei și următoarea campanie de calificare la Cupa Mondială din 2027, dar până acolo mai este. Îmi doresc să fiu sănătos în primul rând, iar restul va veni de la sine. 

Florin Surugiu (Steaua București)

Florin Surugiu

Profimedia

- Într-adevăr, după ce ne-am bătut pentru medaliile de aur în 2021 și în 2022, anul acesta jucăm doar în finala mică a campionatului și suntem foarte dezamăgiți de asta. A fost un an greu, mulți dintre noi am fost plecați la echipa națională, pentru o lungă perioadă de timp, nu am fost alături de colegii de la club, nu am petrecut mult timp la club, iar asta s-a simțit. Băieții care au rămas acasă au avut meciuri cu echipe din a doua grupă valorică și cred că și asta s-a văzut în acest final de an.

- Despre semifinala cu Dinamo ce aș putea spune? Am avut un început destul de greu de meci. De fiecare dată când am intrat în jumătatea de teren adversă nu am reușit să concretizăm, astfel că le-am oferit posibilitatea de a prelua conducerea. Pe parcurs am dat semne că putem să ne revenim, am și preluat conducerea la un moment dat, dar nu a fost suficient. Pe final am încasat un eseu care a înclinat balanța în favoarea celor de la Dinamo, ducându-i pe ei în finala campionatului. Suntem foarte dezamăgiți, toată muncă de un an s-a dus în acel an. Pe de altă parte trebuie să remarc că ultimele meciuri dintre noi și ei s-au decis la câteva puncte, ceea ce înseamnă că primele patru echipe sunt de valoare apropiată, iar echipa care este mai omogenă poate să facă diferența în favoarea ei.

- Nu știu dacă putem spune că la finala mică, disputată contra celor de la Timișoara, ne avantajează faptul că jucăm practic acasă, în Ghencea. Și cu Dinamo am jucat pe Ghencea și am văzut ce s-a întâmplat. E clar că o să fie un meci greu. Vorbim despre două echipe rănite, care se resimt după ratarea calificării în finala mare, dar care își doresc să termine anul în mod pozitiv, cu o victorie, respectiv o medalie. 

- Pentru Steaua urmează această finală mică, iar apoi în mod sigur o să se tragă linie, o să se facă o analiză și o să vedem ce nu a mers în acest an. Chiar dacă o să continuăm în aceeași formulă sau o să intervină o reconstrucție a echipei, obiectivele echipei nu pot fi decât câștigarea titlului și a Cupei României.

- Pentru mine este important să încheiem anul cu o victorie, să terminăm anul în mod pozitiv. Apoi, evident, aștept vacanța. Anul acesta am fost plecat foarte mult cu echipa națională, așa că îmi doresc ca în perioada următoare să petrec cât mai mult timp alături de familie și de copii. Nu m-am gândit încă la retragere. Simt că mai pot să joc și că mai am chef să joc, mai am dorință, eu așa funcționez. Mi-aș dori ca atunci când o să pun ghetele în cui să o fac aducând, alături de colegii mei, trofeul de campion al României în Ghencea. Cine știe? Poate acest lucru o să se întâmple chiar la sfârșitul anului 2024. Eu sper să se întâmple așa.

Alexandru Bucur (SCM Timișoara)

Alexandru Bucur

Profimedia

- Din păcate, nici anul acesta nu am reușit ce ne-am propus, câștigarea campionatului. A fost, practic, o reeditare a semifinalei de anul trecut, cu aceeași diferență de puncte în favoarea celor de la Baia Mare. Aș zice că disciplina ne-a costat meciul, fiind penalizați de peste 20 de ori. Cred că au fost peste 20 de lovituri de pedeapsă în favoarea celor de la Baia Mare. Cu toate acestea, am reușit să rămânem în joc până la ultimul fluier al arbitrului, dar nu a fost suficient încât să obținem victoria.

- Lăsând la o parte partea cu indisciplina noastră, cred că o diferență a mai fost făcută și la fazele fixe. Poate cei de la Baia Mare au avut un mic plus la nivelul grămezilor ordonate. Chiar și așa, deși suntem dezamăgiți de rezultatul meciului de la Baia Mare, trebuie să rămânem puternici pentru că mai avem de disputat o finală și, chiar dacă vorbim doar de finala pentru locul 3, ne dorim să încheiem anul 2023 câștigând o medalie, fie ea și de bronz.

- Vom juca împotriva Stelei, echipă cu care ne-am mai întâlnit chiar de curând (n.r. Steaua - Timișoara 21-23, în semifinalele Cupei României). Mă aștept să fie un meci deschis oricărui rezultat, pentru că și ei și noi avem jucători foarte buni, care oricând pot face diferența, atât la fazele fixe, grămezi, margini, moluri, cât și pe linia de treisferturi. Aș zice că ei pleacă de această dată cu un mic avantaj, pentru că se joacă în Ghencea, dar am mai reușit să câștigăm la ei acasă, deci sper ca și de data aceasta rezultatul să fie de partea noastră.

- Sincer, nu cred că sunt eu în măsură să vorbesc despre viitorul echipei din Timișoara. Despre o eventuală reconstrucție cred că trebuie întrebați, mai degrabă, cei din staff, antrenori, manageri. Personal consider că actualul grup încă mai are puterea necesară de a se lupta pentru trofee și în campaniile următoare.

- Despre mine aș zice, în primul rând, că sper să ies sănătos din acest ultim meci al anului. Și sper să obținem rezultatul care să-mi permită să ies cu capul sus din acest meci, pentru că, din punctul meu de vedere, ultima impresie contează foarte mult. Mai am un an de contract cu SCM Timișoara și îmi doresc să mă bucur în continuare de rugby. Sper să mai joc încă cel puțin 4, 5, 6 ani și să-mi permită organismul să joc cât mai mult. Despre națională aș zice că tot de mine ține, cum mă pregătesc, cum mă antrenez, câtă grijă am de mine. Evident că visez să merg cu naționala României la Cupa Mondială din 2027, dar până atunci e un drum foarte lung de parcurs.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Sport » Liga Națională de Rugby, la ora finalelor. Mesajele transmise de jucători înainte de marile meciuri din weekend