Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Lotul Ungariei la Euro 2024. Szoboszlai este marea vedetă a vecinilor noştri

Naţionala de fotbal a Ungariei a fost repartizată în Grupa A la Euro 2024 şi urmează să joace primul meci sâmbătă, 15 iunie, împotriva Elveţiei, la Koln, de la 16.00, ora României.

de Redactia Observator

la 11.06.2024 , 19:29

Dominik Szoboszlai este marea vedetă a Ungariei la Euro 2024
Dominik Szoboszlai (în alb) este marea vedetă a Ungariei la Euro 2024 - Profimedia

Ungaria luptă, la Euro 2024, cu Germania, Scoţia şi Elveţia pentru calificarea în faza optimilor de finală. În ciuda faptului că fac parte dintr-o grupă echilibrată, ungurii îşi propun să obţină un rezultat mai bun decât la ediţia precedentă a Campionatului European, când au avut evoluţii rezonabile în meciurile cu Franţa şi Germania, dar nu au reuşit să treacă de o grupă grea, din care a mai făcut parte şi Portugalia.

Pe Ungaria o recomandă evoluţiile bune din preliminarii, trupa antrenată de italianul Marco Rossi câştigând la pas o grupă din care au mai făcut parte Serbia, Muntenegru, Lituania şi Bulgaria. Ungaria a terminat neînvinsă grupa respectivă şi a câştigat toate meciurile jucate pe teren propriu.

Lotul Ungariei la Euro 2024

Articolul continuă după reclamă

Marco Rossi se bazează, în mare măsură, pe fotbaliştii care au dus greul şi în preliminarii. De altfel, secretul succesului pare să fie jocul tactic excelent impus de tehnicianul italian, în condiţiile în care Ungaria nu are, totuşi, mari individualităţi. Cei 26 de jucători pregătiţi pentru turneul final sunt:

Portari: Péter Gulácsi (RB Leipzig), Dénes Dibusz (Ferencváros), Péter Szappanos (Paks).

Fundaşi: Ádám Lang (Omonia), Attila Fiola (Fehérvár), Attila Szalai (SC Freiburg), Willi Orbán (RB Leipzig), Loïc Négo (Le Havre), Endre Botka (Ferencváros), Zsolt Nagy (Academia Puşcaş), Milos Kerkez (Bournemouth), Botond Balogh (Parma), Márton Dárdai (Hertha Berlin).

Mijlocaşi: Ádám Nagy (Spezia), László Kleinheisler (Hajduk Split), Dominik Szoboszlai (Liverpool), Dániel Gazdag (Philadelphia Union), András Schäfer (Union Berlin), Callum Styles (Sunderland), Bendegúz Bolla (Servette Geneva), Mihály Kata (MTK Budapesta), Krisztofer Horváth (Kecskemét).

Atacanţi: Roland Sallai (SC Freiburg), Martin Ádám (Ulsan HD), Barnabás Varga (Ferencváros), Kevin Csoboth (Újpest).

Dominik Szoboszlai, copilul-minune al fotbalului maghiar

Liderul noii generaţii a fotbalului maghiar este, de departe, mijlocaşul Dominik Szoboszlai, ajuns, la doar 23 de ani, căpitanul naţionalei Ungariei şi punct important în angrenajul marii echipe Liverpool. Iar Dominik Szoboszlai pare că s-a maturizat suficient de mult, graţie meciurilor jucate în Premier League şi în UEFA Champions League, încât să ducă naţionala Ungariei spre obţinerea unor rezultate importante.

Achiziţionat de Liverpool încă din vara anului trecut, pentru circa 70 de milioane de euro, Dominik Szoboszlai a ajuns să înregistreze, deja, cifre uriaşe pentru vârsta lui. Are 40 de selecţii şi 12 goluri în naţionala Ungariei, iar în primul sezon la Liverpool şi-a trecut în cont 45 de meciuri, şapte goluri şi patru pase decisive, în toate competiţiile. Asta după ce a câştigat de patru ori titlul de campion al Austriei, cu Red Bull Salzburg, şi două Cupe ale Germaniei, cu RB Leipzig.

Marco Rossi, marele tactician al Ungariei

Deşi un tehnician cu un CV mai degrabă modest, italianul Marco Rossi a preluat naţionala Ungariei în 2018, iar de atunci a obţinut rezultate remarcabile la cârma acestei selecţionate. Cu Marco Rossi la timonă, Ungaria a reuşit să facă egal cu Franţa, 1-1, şi cu Germania, 2-2, la Euro 2020, să facă egal cu Anglia, la Londra, 1-1, în preliminariile pentru Mondialul din 2022, să bată Anglia acasă, în UEFA Nations League, 1-0, dar şi în deplasare, 4-0, să bată Germania în deplasare, tot în UEFA Nations League, 1-0, dar şi să facă egal în Luxemburg, 2-2, sau să piardă cu Albania în dublă manşă, 0-1 acasă şi 0-1 în deplasare.

Marco Rossi a mai pregătit formaţii precum Spezia, Honved Budapesta sau Dunajska Streda, având în palmares doar un titlu de campion al Ungariei, ca antrenor, cu Honved Budapesta, şi o Cupă a Italiei, ca jucător, câştigată cu Sampdoria Genova.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Sport » Lotul Ungariei la Euro 2024. Szoboszlai este marea vedetă a vecinilor noştri