Antena Meniu Search
x

18 iulie, ziua în care Nadia Comăneci a uimit lumea, a devenit Ziua Oneştiului, orașul ei natal (Video)

"10-le perfect" împlineşte azi 44 de ani. Pe 18 iulie 1976, la Jocurile Olimpice de la Montreal, Nadia Comăneci a uimit lumea întreagă cu un exerciţiu perfect executat la paralele.

de Redactia Observator

la 18.07.2020, 21:09

Vezi și
  • Nadia Comăneci a schimbat pentru totdeauna gimnastica mondială

A primit pentru el nota 10 şi a schimbat pentru totdeauna gimnastica mondială. Pentru a marca această performanţă, de azi, 18 iulie este Ziua Oneştiului, oraşul natal al Zeiţei de la Montreal.

18 iulie 1976 a fost ziua în care Nadia Comăneci a devenit prima gimnastă de 10 din istoria lumii.

Nadia Comăneci: "Bineînţeles, la fiecare 18 iulie, fanii din întreaga lume îmi reamintesc de acest 10 de la Montreal"

Exerciţiul i-a luat prin surprindere pe arbitrii, care nu mai acordaseră niciodată puntajul perfect, dar şi tehnica de la acea vreme. Tabela nu era programată să afișeze nota 10, așa că pe ecran a apărut nota 1.00.

Nadia Comăneci: "Acela a fost momentul în care totul s-a aliniat"

Oneşti, oraşul în care Nadia s-a născut şi s-a antrenat pentru Olimpiada de la Montreal, s-a gândit să îi facă o surpriză. De anul acesta, ziua de 18 iulie a fost declarată Ziua Oraşului Oneşti.

Nadia Comăneci: "Pot să spun că am primit această veste cu mare emoţie. A fost o mare supriză, deoarece nu m-am aşteptat la acest gest. Această zi a Oneştiul va reprezenta pentru generaţiile care vin un imbold în a-şi găsi pasiunea"

Oriunde mergi în Oneşti, nu ai cum să nu îţi aminteşti de Nadia. Sala de gimnastică şi sala polivalentă îi poartă numele, la fel şi unul dintre parcurile oraşului. Fiecare localnic are propria poveste cu campioana.

Localnică: "Am fost vecine chiar şi am şi un diafilm cu ea şi sora mea, chiar aici pe stadion. Mă bucur că a ajuns ce a ajuns, că a plecat dintr-un oraş discret"

Performanţa Nadiei a fost celebrată azi şi în presa internaţională. Spaniolii de la publicaţia AS au distribuit imagini cu exerciţiul perfect al gimnastei românce cu mesajul: "La 44 de ani de la ziua în care Nadia Comăneci a demonstrat că perfecțiunea este posibilă. Bucurați-vă!", iar britanicii de la BBC au scris: "Nadia avea 14 ani când a concurat la Montreal. Evoluția ei fără greșeală la paralele inegale i-a adus un 10 perfect. A fost pentru prima dată în istoria gimnaticii când o sportivă a schimbat așa tabela de punctaj"

"Zeiţa de la Montreal" a obţinut, la Jocurile Olimpice din 1976, de şapte ori nota maximă. A cucerit atunci trei medalii de aur: la bârnă, individual compus şi paralele, una de argint, la proba pe echipe, şi una de bronz, la sol.

Şi nici la 58 de ani, Nadia nu se despare de sportul care i-a adus atâtea bucurii.

Deşi locuieşte în Statele Unite, marea sportivă este mereu cu gândul acasă, mai ales în momentele grele, cum este acesta, şi are un mesaj pentru români.

Nadia Comăneci: "Să stăm sănătoşi! Şi, ca să putem să facem acest lucru, trebuie să purtăm mască! Deci, aici, masca e obligatorie! Înţeleg că dacă facem acest lucru, peste tot pe planetă, în două luni putem să reducem numărul de infectări. Deci, multă sănătate şi purtaţi mască!"

(foto Actionpress / KYODO NEWS via Hepta)

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Sport » 18 iulie, ziua în care Nadia Comăneci a uimit lumea, a devenit Ziua Oneştiului, orașul ei natal (Video)