Antena Meniu Search
x

Novak Djokovic rupe tăcerea după scandalul de la Australian Open: Prefer să sacrific trofee decât să fiu forţat să mă vaccinez

Novak Djokovic a declarat că ar prefera să rateze viitoare trofee în tenis decât să fie forţat să îşi facă vaccinul anti-Covid. Într-un interviu exclusiv pentru BBC, tenismanul spune că nu trebuie să fie asociat cu mişcările antivacciniştilor, ci să îi fie respectat dreptul individual de a alege. 

de Redactia Observator

la 15.02.2022, 10:26

Novak Djokovic rupe tăcerea după scandalul de la Australian Open
Novak Djokovic rupe tăcerea după scandalul de la Australian Open - Julian Finney/Getty Images

Novak Djokovic, liderul ATP, a fost întrebat dacă va sacrificat participarea la competiţii precum Wimbledon sau Ronald Garros din cauza poziţiei sale faţă de vaccin. "Da, acesta este preţul pe care sunt dispus să îl plătesc", a spus Novak Djokovic.

Câştigătorul a 20 de Grand Slam-uri a fost deportat din Australia luna trecută, după ce guvernul i-a anulat viza din cauza faptului că nu este vaccinat. Djokovici a declarat că a obţinut o scutire medicală pentru a intra în ţară pentru a juca la Australian Open deoarece s-a recuperat recent de Covid-19. Totuşi, ministrul imigrării din Australia, Alex Hawke, i-a anulat viza, pe motiv că prezenţa sa ar putea încuraja sentimentul antivaccin.

"Nu am fost niciodată împotriva vaccinării”, a spus el pentru BBC, confirmând că a făcut vaccinuri în copilărie, "dar întotdeauna am susţinut libertatea de a alege ce puneţi în corpul vostru".

De ce nu vrea Djokovic să se vaccineze

Pe acelaşi subiect

Într-un interviu amplu, primul său de când a fost reţinut la Melbourne, în ianuarie, Djokovici a abordat speculaţiile cu privire la momentul în care a apărut cazul său pozitiv Covid în decembrie şi a discutat despre propria sa atitudine faţă de vaccin.

Djokovici a spus că speră că cerinţele de vaccinare în anumite turnee se vor schimba, adăugând că îşi doreşte să "poată juca încă mulţi ani”.

"Principiile de luare a deciziilor asupra corpului meu sunt mai importante decât orice titlu sau orice altceva. Încerc să fiu în ton cu corpul meu cât de mult pot", a spus el.

Djokovici a afirmat că "a fost întotdeauna atent la bunăstare, sănătate, nutriţie” şi că decizia sa a fost parţial influenţată de impactul pozitiv pe care l-au avut asupra abilităţilor sale de atlet factori precum schimbarea dietei şi a tiparelor de somn.

El a spus că "îşi ţine mintea deschisă" cu privire la posibilitatea de a fi vaccinat în viitor, "pentru că toţi încercăm să găsim în mod colectiv, cea mai bună soluţie posibilă pentru a pune capăt Covid"."Nu am fost niciodată împotriva vaccinării. Înţeleg că, la nivel global, toată lumea încearcă să depună un efort mare pentru a gestiona acest virus şi să vadă, sperăm, un sfârşit în curând", a menţionat el.

Ce s-a întâmplat în Australia

Novak Djokovic a fost protagonistul unei imens scandal la Australian Open, în această lună. Tenismenul, care se opune vaccinării, a fost nevoit să părăsească Australia, pe 16 ianuarie, cu o zi înaintea începrii grand slam-ului, după ce apelul său la decizia de anulare a vizei de intrare în ţară a fost respins de un tribunal din Melbourne.

În interviul BBC, Djokovici a abordat şi speculaţiile cu privire la succesiunea evenimentelor dinaintea Australian Open din ianuarie. Unii sugeraseră că era convenabil ca testul pozitiv al lui Djokovici, la mijlocul lunii decembrie, să fi avut loc tocmai la timp pentru ca lui să i se acorde o scutire medicală pentru a participa la Australian Open.

"Înţeleg că există multe critici şi înţeleg că oamenii vin cu diferite teorii despre cât de norocos am fost sau cât de convenabil este”, a recunoscut el. "Dar nimeni nu este norocos şi nimănui nu-i convine să ia Covid. Milioane de oameni au şi încă se luptă cu Covid în întreaga lume. Aşa că iau asta foarte în serios, chiar nu-mi place ca cineva să creadă că am făcut ceva greşit sau în favoarea mea, adică să obţin un test PCR pozitiv ca să merg în Australia", a spus el.

Întrebat dacă a fost conştient de vreo încercare de a modifica vreunul dintre testele pe care le-a făcut pentru Covid, el a spus categoric nu.

De asemenea, a intrat în mai multe detalii despre timpul petrecut în detenţie în Melbourne luna trecută. "Am fost foarte trist şi dezamăgit de felul în care s-a terminat totul pentru mine în Australia. Nu a fost uşor”, a spus el.

Cererea sa de scutire medicală a fost făcută în mod anonim şi a fost acceptată de două comisii independente australiene. Cu toate acestea, a existat o declaraţie de călătorie separată, care includea o eroare. "Absolut, eroarea de declarare din viză nu a fost făcută în mod deliberat”, a spus Djokovic.

"A fost acceptată şi confirmată de către Curtea Federală şi chiar de ministrul pentru Imigrări din Australia. Deci, de fapt, ceea ce oamenii probabil nu ştiu este că nu am fost deportat din Australia pe motiv că nu am fost vaccinat, sau că am încălcat vreo regulă sau că am făcut o eroare în declaraţia mea de viză. Toate acestea au fost de fapt aprobate şi validate de Curtea Federală a Australiei şi de Ministrul Imigrării. Motivul pentru care am fost deportat din Australia a fost că ministrul imigrării şi-a folosit prerogativele pentru a-mi anula viza pe baza percepţiei sale că aş putea crea un sentiment anti-vax în ţară sau în oraş, cu care nu sunt absolut de acord”, a mai spus liderul mondial.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Sport » Novak Djokovic rupe tăcerea după scandalul de la Australian Open: Prefer să sacrific trofee decât să fiu forţat să mă vaccinez