Antena Meniu Search
x

Video O zi din viața lui David Popovici, puștiul-minune care a devenit dublu campion mondial la 17 ani. Secretul din spatele succeselor uriașe

David Popovici scrie istorie pentru România! Este primul sportiv care câştigă aurul la 100 şi la 200 de metri, în cadrul aceluiaşi campionat mondial, în ultima jumătate de secol. Totul, la doar 17 ani! "Sunt doar un puşti care înoată repede, un tip banal, capabil să facă lucruri extraordinare şi să îi inspire pe alţii", a spus, modest adolescentul. Presa din lumea întreagă se întrece însă în laude la adresa sa. Torpila sau magicianul sunt doar două dintre caracterizările făcute lui Popovici. 

de Redactia Observator

la 23.06.2022, 19:14

Vezi și

Puştiul senzaţie al nataţiei a întors al doilea la 50 de metri, dar a revenit în forţă şi a câştigat şi proba de 100 de metri liber la Campionatul Mondial de la Budapesta. Tribunele arenei Duna au explodat, la fel şi inimile sutelor de mii de români care l-au urmărit cu sufletul la gură de acasă. Primele cuvinte ale campionului au fost către ei.

O zi din viața lui David Popovici

David Popovici, dublu campion mondial: Vă iubesc pe toţi. I love you all! Şi vă mulţumesc că v-aţi uitat!

David a reuşit o performanţă istorică pentru ţara noastră. E primul sportiv care a câştigat două medalii de aur la Mondiale. Nici giganţii nataţiei, Ian Thorpe sau Michael Phelps, nu au făcut ce a reuşit Popovici: să fie campioni şi la 100 şi la 200 de metri liber la aceeaşi ediţie a Mondialului. Modest, David s-a ascuns în spatele umorului.

Pe acelaşi subiect

David Popovici, dublu campion mondial: Cred că va fi dificil să le port în jurul gâtului, pentru că sunt destul de grele.

David înoată de la patru ani.

David Popovici, campion mondial la înot: Aveam patru ani, am avut nevoie pentru că aveam o problemă cu spatele şi aşa mi-a fost recomandat. Am continuat şi după ce mi-am rezolvat problema pentru că îmi plăcea foarte mult în apă.

Prima medalie a venit şase ani mai târziu. Iar de atunci, metalele preţioase se tot adună la gâtul său.

David Popovici, dublu campion mondial-reporter: - Dacă ar fi să îl comentezi pe David Popovici cum i-ai spune?

- Un puşti care înoată repede, un tip banal care e capabil să facă lucruri extraordinare şi să inspire oameni, alături de oameni extraordinari în spatele lui!

De la zece ani, David se trezeşte la patru dimineaţa ca să mânânce. Are o dietă strictă: micul dejun e e format dintr-un iaurt mare, amestecat cu banane, miere și fulgi de ovăz. La 6.30 intră în sală, iar la 7 e în bazin. După antrenament, bea un shake: lapte cu miere și scorțișoară. Are o rutină şi pentru psihic:

David Popovici, dublu campion mondial: Stau în pat cu o seară înainte şi simt cum o să împing cu piciorul în blockstart, vizualizez toată tribuna plină, vizualizez tot.

Despre părinţii, antrenorii şi fratele său mai mare spune că sunt "profesorii" vieţii lui. La doar 17 ani, sportivul vorbeşte cu o maturitate şi o siguranţă de sine ieşite din comun.

David Popovici, dublu campion mondial: Dacă e cumva vreodată să mi se urce la cap ştiu că voi primi două palme imaginare de la apropiaţii mei şi îmi voi reveni imediat, dar nu o să se întâmple acest lucru pentru că am nişte oameni liniştiţi în jurul meu, oameni la fel de simpli ca mine.

Presa internaţională a scris la superlativ despre David. The Times l-a poreclit "Thor-pilă", un joc de cuvinte în care îl aseamănă cu idolul său Ian Thorpe şi o torpilă. Publicaţia italiană la Reppublica l-a numit "magicianul înotului". Porecla e cât se poate de potrivită: românul iubeşte magia şi când era mic, înaintea probelor, îşi ajuta colegii să se relaxeze cu mici trucuri.

David Popovici, dublu campion mondial: Prima carte e 6 de inimă neagră. O iau. O pun la mijloc. Şi apare din nou aici. Când eram mic îi spuneam magie. I se poate spune şi acum aşa, dar e o măsluire, o iluzie.

David e sportiv al clubului Dinamo şi primeşte un salariu de 7000 de euro lunar, potrivit GSP. Pentru victoriile de la Budapesta, Guvernul îl va recompensa cu 200 de mii de euro, iar Ministerul Sportului îl va premia cu 11 mii de euro. Puştiul a reuşit şi să inspire o generaţie de copii să facă sport, la fel ca alţi mari campioni precum Nadia, Hagi sau Simona Halep. În holul liceului la care învaţă în Bucureşti, victoria lui David e redată în buclă.

David Popovici, dublu campion mondial: Sper că v-am făcut pe toţi mândri.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Sport » O zi din viața lui David Popovici, puștiul-minune care a devenit dublu campion mondial la 17 ani. Secretul din spatele succeselor uriașe