Antena Meniu Search
x

Paritate totală între sexe, la Jocurile Olimpice de la Paris. "Aceasta este contribuția noastră la o lume mai echitabilă"

Cu ocazia zilei de 8 martie, Ziua Internațională a Femeii, Comitetul Internațional Olimpic a anunțat o importantă realizare a Jocurilor Olimpice de la Paris 2024. CIO susține că va exista un număr egal de sportivi de sex masculin și feminin, o paritate totală între sexe, transmite Mediafax.

de Redactia Observator

la 07.03.2024, 17:39

Angajamentul CIO în favoarea egalității de gen a dus la o creștere constantă a numărului de atlete la Jocurile Olimpice de la an la an. Începând de la doar 2,2 % la Paris 1900, unde femeile au concurat pentru prima dată la Jocurile Olimpice, acesta a crescut în mod constant, ajungând la 48 % la Tokyo 2020, marcând un progres semnificativ.

Paris 1900 a făcut istorie și, 124 de ani mai târziu, Paris 2024 va face din nou istorie

Au existat totuși două momente în care participarea femeilor a scăzut considerabil: St. Louis 1904 (0,9 la sută participare feminină) și Berlin 1936 (8,4 la sută). După aceea, femeile din sport au continuat să lupte și să își demonstreze valoarea și efortul în fiecare disciplină până la participarea egală din acest an.

Președintele CIO, Thomas Bach, a declarat: "Suntem pe punctul de a sărbători unul dintre cele mai importante momente din istoria femeilor la Jocurile Olimpice și în sport în general".

Pe acelaşi subiect

"Așteptăm cu nerăbdare Paris 2024, unde vom vedea rezultatele eforturilor enorme depuse de Mișcarea Olimpică și de femeile deschizătoare de drumuri prinzând viață. Aceasta este contribuția noastră la o lume mai echitabilă din punctul de vedere al egalității de gen", a adăugat președintele Bach.

Eforturile de colaborare cu federațiile sportive internaționale (FI) și comitetele olimpice naționale (CON) au condus la diverse inițiative care asigură șanse egale de participare la Jocurile Olimpice atât pentru atleții de sex feminin, cât și pentru cei de sex masculin.

Echilibru mai mare între sexe: 28 din cele 32 de sporturi au atins egalitatea deplină între sexe

Distribuția evenimentelor cu medalii este, de asemenea, mai echitabilă, cu 152 de evenimente pentru femei, 157 pentru bărbați și 20 de evenimente mixte în programul pentru Paris 2024. Ambele sunt exemple de inițiative ale FI și ale CNO-urilor.

Serviciile de radiodifuziune olimpică își propun de asemenea să "fie un exemplu pentru întreaga industrie", după cum a declarat directorul general Yiannis Exarchos. Aceștia intenționează să angajeze în jur de 35 de comentatoare din 92 de posturi totale până la Jocurile Olimpice, marcând o creștere de 80% față de Tokyo 2020 și de 200% față de Rio 2016. De asemenea, două treimi din cei 42 de manageri de locații de difuzarecvor fi femei, iar Centrul de operațiuni de difuzare al IBC va avea o proporție de 50/50 între femei și bărbați.

CIO a pus în aplicare măsuri semnificative pentru a spori prezența femeilor la Jocurile Olimpice. Începând cu Tokyo 2020, echipele sunt îndemnate să selecteze o femeie și un bărbat care să poarte împreună steagul în timpul ceremoniei de deschidere. De asemenea, încurajează toate CNO-urile să se asigure că delegațiile lor includ cel puțin o femeie și un bărbat atlet.

De asemenea, pentru prima dată, maratonul feminin este programat în ziua următoare evenimentului masculin și va marca încheierea programului de atletism la 11 august, ceea ce coincide cu ceremonia de închidere. În mod tradițional, maratonul masculin a avut loc în acest fel.

Mai multe inițiative conduse de CIO sunt active în prezent și vor persista în diminuarea diferențelor de gen pentru toate femeile. Atât CIO, cât și Mișcarea Olimpică rămân ferme în dedicarea lor de a promova o lume mai echilibrată din punct de vedere al genului prin puterea sportului.

"Angajamentul nostru de a promova egalitatea de gen nu se încheie la Paris. Vom continua să deschidem căi pentru femei și să lucrăm cu părțile noastre interesate, încurajându-le să ia măsurile necesare pentru a avansa egalitatea de gen în domeniile lor de responsabilitate. CIO va continua să deschidă calea și să folosească puterea sportului pentru a contribui la o societate mai egală și mai incluzivă", a conchis Bach.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Sport » Paritate totală între sexe, la Jocurile Olimpice de la Paris. "Aceasta este contribuția noastră la o lume mai echitabilă"