Antena Meniu Search
x

Foto Controverse după publicarea afișului oficial al Jocurilor Olimpice de la Paris. Artistul Ugo Gattoni, acuzat că e "woke"

Designerul afișului oficial pentru Jocurile Olimpice de vară de la Paris a răspuns criticilor care susțin că arta sa șterge simbolurile identității franceze și ale creștinismului. Desenul prezintă o hartă a Parisului sub formă de desen animat, cu o mulțime de detalii. Însă conservatorii au criticat lipsa tricolorului francez și absența unei cruci de la monumentul Hôtel des Invalides. Artistul Ugo Gattoni a declarat că a dorit să creeze un "univers festiv", transmite BBC.

de Redactia Observator

la 06.03.2024, 16:19

Artistul Ugo Gattoni
Controverse după publicarea afișului oficial al Jocurilor Olimpice de la Paris. Artistul Ugo Gattoni, acuzat că e "woke" - Profimedia Images

Francois-Xavier Bellamy, din partidul de dreapta Republicanii, a scris pe X că persoanele responsabile pentru afiș "sunt gata să nege Franța, mergând până la distorsionarea realității pentru a anula istoria sa".

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Nicolas Meizonnet, parlamentar de la partidul Rassemblement National (RN), s-a plâns că omisiunile sunt rezultatul curentului "woke", un subiect de interes pentru extrema dreaptă din Franța.

În reacție la implicarea în războaiele culturale din Franța, Ugo Gattoni a declarat că a desenat clădirile "așa cum îi vin în minte, fără niciun motiv ulterior".

Pe acelaşi subiect

O declarație din partea comitetului de organizare trimisă agenției de știri franceze AFP a precizat că afișele sunt o "interpretare plină de haz a unui oraș-stadion reinventat".

Parizianul Ugo Gattoni a conceput desenul oficial al Jocurilor Olimpice și Paralimpice Paris 2024

Cu o tentă suprarealistă și o obsesie pentru detalii, afișele oficiale ale Jocurilor Olimpice și Paralimpice Paris 2024, prezentate luni, pun în evidență monumentele istorice și facilitățile sportive ale capitalei.

Cele două afișe pentru Jocurile Olimpice și Jocurile Paralimpice, concepute de artistul parizian Ugo Gattoni, se completează reciproc pentru a forma un afiș dublu. Acestea ilustrează principalele monumente istorice din Paris, precum Turnul Eiffel, Arcul de Triumf și Grand Palais.

De asemenea, ele prezintă locurile și instalațiile sportive care vor fi folosite în timpul Jocurilor Olimpice și Paralimpice: Stade de France, râul Sena și Pont Alexandre III, dar și marea, cu referire la Marsilia și la locul unde se va defășura concursul de surf, Teahupoo din Tahiti.

Afișele oficiale de la JO de la Paris, inspirate de mișcarea artistică suprarealistă

Afișele oficiale sunt inspirate de mișcarea artistică suprarealistă, cu un nivel de precizie și de detaliu fără precedent în istoria Jocurilor Olimpice și Paralimpice.

Prin această alegere artistică, Paris 2024 aduce un omagiu "Manifestului suprarealist" scris de Andre Breton și publicat în 1924, anul în care s-au desfășurat ultimele Jocuri Olimpice în capitala Franței.

Opt mascote oficiale ale Paris 2024 sunt ascunse în aceste afișe, cu o trimitere ușor voalată la seria de cărți de puzzle pentru copii "Unde e Wally?". "Acest lucru reprezintă aproximativ 2.000 de ore de muncă", a declarat Gattoni reporterilor. Afișele vor fi expuse la Musee d'Orsay până luni.

Jocurile Olimpice de la Paris vor avea loc între 26 iulie și 11 august. Ele vor fi urmate de Jocurile Paralimpice, între 28 august și 8 septembrie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Controverse după publicarea afișului oficial al Jocurilor Olimpice de la Paris. Artistul Ugo Gattoni, acuzat că e "woke"