Antena Meniu Search
x

Video Rămas bun, Diego Armando Maradona. Idolul mai multor generaţii a fost înmormântat lângă părinţii săi, lângă Buenos Aires

Într-o lume săracă şi fără speranţe s-a născut o legendă: un fotbalist devenit istorie din timpul vieţii şi care a marcat mai multe generaţii, Maradona. El nu mai e, dar ce a făcut pentru fotbal, va rămâne pentru totdeauna!

de Redactia Observator

la 29.11.2020, 20:42

Vezi și
  • Diego Maradona credea că s-a născut pentru fotbal şi afirma că ştia din totdeauna cine avea să devină
  • Cupa Mondială din 1986, din Mexic, avea să îi aducă celebritatea în toată lumea

Diego Armando Maradona s-a născut pe 30 octombrie 1960, într-unul dintre cele mai sărace cartiere din Buenos Aires, într-o familie modestă, cu opt copii. A povestit de multe ori că erau zile când mama sa nu mânca pentru a-i putea hrăni pe ei. Părinţii sunt cei de la care a primit prima minge de fotbal, la vârsta de 3 ani. 

''M-am născut pentru fotbal. Eu ştiam deja cine voi fi'', spunea Maradona.   

La 10 ani, El Pibe D'Oro a fost remarcat de către un căutător de tineri jucători. A fost momentul care i-a schimbat viaţa. Şase ani mai târziu debuta în fotbalul profesionist la Argentinos Juniors, a jucat apoi la Boca Juniors, iar după Campionatul Mondial din 1982 a început cucerirea Europei. Mai întâi la Barcelona, mai apoi la Napoli, a doua sa casă şi locul unde este considerat zeu.   

Cupa Mondială din 1986, din Mexic, avea să îi aducă celebritatea în toată lumea şi locul său în istoria sportului rege. A ieşit atunci campion mondial cu selecţionata Argentinei, după cel mai cunoscut şi controversat gol din istorie. E cel înscris cu mâna la Campionatul Mondial din 1986, împotriva selecţionatei Angliei, şi despre care singur a spus că a fost mâna lui Dumnezeu cea cu care a marcat. În aceeaşi partidă a înscris însă şi unul dintre cele mai frumoase goluri din istorie, după ce a driblat toată naţioanala engleză.  

După acest gol, unul dintre jucătorii englezi, Gary Lineker, cel mai bun marcator al Angliei de la Campionatele Mondiale, a povestit că i-a venit să se oprească pe teren şi să-l apalude pe Maradona. 

Patru ani mai târziu, la Campionatul Mondial din 90, avea să dea piept cu Maradona generaţia de aur a naţioanalei României, cu Gică Hagi titular. Era prima întâlnire pe teren între Zeul fotbalului şi cel supranumit "Maradona din Carpaţi.  

De 20 de ani trăia cu o boală gravă de inimă, iar cu două săptămâni înainte să moară suferise o operaţie pe creier, peste care parea că a trecut cu bine. Miercuri însă, inima i s-a oprit şi medicii nu au mai reuşit să i-o repornească. Pe ultimul drum l-au condus zeci de mii de fani.  

Maradona a fost înmormântat lângă părinţii săi într un cimitir de lângă Buenos Aires. Mesajul care ar urma să fie scris pe piatra funerară şi l-a ales singur, un simplu "Mulţumesc, mingii!". 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Sport » Rămas bun, Diego Armando Maradona. Idolul mai multor generaţii a fost înmormântat lângă părinţii săi, lângă Buenos Aires