Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Rămas bun, Diego Armando Maradona. Idolul mai multor generaţii a fost înmormântat lângă părinţii săi, lângă Buenos Aires

Într-o lume săracă şi fără speranţe s-a născut o legendă: un fotbalist devenit istorie din timpul vieţii şi care a marcat mai multe generaţii, Maradona. El nu mai e, dar ce a făcut pentru fotbal, va rămâne pentru totdeauna!

de Redactia Observator

la 29.11.2020 , 20:42

  • Diego Maradona credea că s-a născut pentru fotbal şi afirma că ştia din totdeauna cine avea să devină
  • Cupa Mondială din 1986, din Mexic, avea să îi aducă celebritatea în toată lumea

Diego Armando Maradona s-a născut pe 30 octombrie 1960, într-unul dintre cele mai sărace cartiere din Buenos Aires, într-o familie modestă, cu opt copii. A povestit de multe ori că erau zile când mama sa nu mânca pentru a-i putea hrăni pe ei. Părinţii sunt cei de la care a primit prima minge de fotbal, la vârsta de 3 ani. 

''M-am născut pentru fotbal. Eu ştiam deja cine voi fi'', spunea Maradona.   

La 10 ani, El Pibe D'Oro a fost remarcat de către un căutător de tineri jucători. A fost momentul care i-a schimbat viaţa. Şase ani mai târziu debuta în fotbalul profesionist la Argentinos Juniors, a jucat apoi la Boca Juniors, iar după Campionatul Mondial din 1982 a început cucerirea Europei. Mai întâi la Barcelona, mai apoi la Napoli, a doua sa casă şi locul unde este considerat zeu.   

Vezi și

Cupa Mondială din 1986, din Mexic, avea să îi aducă celebritatea în toată lumea şi locul său în istoria sportului rege. A ieşit atunci campion mondial cu selecţionata Argentinei, după cel mai cunoscut şi controversat gol din istorie. E cel înscris cu mâna la Campionatul Mondial din 1986, împotriva selecţionatei Angliei, şi despre care singur a spus că a fost mâna lui Dumnezeu cea cu care a marcat. În aceeaşi partidă a înscris însă şi unul dintre cele mai frumoase goluri din istorie, după ce a driblat toată naţioanala engleză.  

După acest gol, unul dintre jucătorii englezi, Gary Lineker, cel mai bun marcator al Angliei de la Campionatele Mondiale, a povestit că i-a venit să se oprească pe teren şi să-l apalude pe Maradona. 

Patru ani mai târziu, la Campionatul Mondial din 90, avea să dea piept cu Maradona generaţia de aur a naţioanalei României, cu Gică Hagi titular. Era prima întâlnire pe teren între Zeul fotbalului şi cel supranumit "Maradona din Carpaţi.  

De 20 de ani trăia cu o boală gravă de inimă, iar cu două săptămâni înainte să moară suferise o operaţie pe creier, peste care parea că a trecut cu bine. Miercuri însă, inima i s-a oprit şi medicii nu au mai reuşit să i-o repornească. Pe ultimul drum l-au condus zeci de mii de fani.  

Maradona a fost înmormântat lângă părinţii săi într un cimitir de lângă Buenos Aires. Mesajul care ar urma să fie scris pe piatra funerară şi l-a ales singur, un simplu "Mulţumesc, mingii!". 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Sport » Rămas bun, Diego Armando Maradona. Idolul mai multor generaţii a fost înmormântat lângă părinţii săi, lângă Buenos Aires