Antena Meniu Search
x

Foto Reacţiile marilor sportivi după decesul lui Ivan Patzaichin: "De la Mila 23 până la Mila lui Dumnezeu. Pentru noi eşti nemuritor!" 

Unul dintre cei mai mari campioni pe care i-a avut România, Ivan Patzaichin, s-a stins din viaţă la vârsta de 71 de ani.

Larisa Andreescu
de Larisa Andreescu

la 05.09.2021, 12:40

Ivan Patzaichin
Reacţiile marilor sportivi după decesul lui Ivan Patzaichin - Hepta

Ivan Patzaichin, cel pe care nici măcar pagaia ruptă nu a putut să îl oprească din drumul spre aurul olimpic, şi-a încheiat cariera şi a plecat în Ceruri, vâslind mai departe, alături de îngeri. Personalităţile sportive care l-au cunoscut de-a lungul anilor au umplut paginile de socializare de mesaje de adio şi condoleanţe, urmate de omagii pline de emoţie pentru marele campion. 

"E legendă... un CampiOM s-a transformat în stea. Ivan Patzaichin a plecat dintre noi. Povestea sa e povestea succesului, a bunului simţ şi a caracterului. E povestea unui fiu al Deltei care a dat înapoi înzecit şi a inspirat oamenii să trăiască frumos. Dincolo de medaliile strălucitoare, 7 olimpice ( 4 de aur), cele 21 mondiale (8 de aur), a fost un OM dăruit şi generos. Drum lin, Ivan! Veşnic în inimile noastre! Condoleanţe familiei!", a transmis Comitetul Olimpic şi Sportiv Român (COSR). 

Gheorghe Popescu şi Gheorghe Hagi: "Rămas bun, prietene!"

Foştii fotbalişti Gheorghe Popescu şi Gheorghe Hagi, au dat publicităţii un mesaj comun, prin intermediul paginii de Facebook a clubului Farul, după decesul prietenului lor, Ivan Patzaichin.

Pe acelaşi subiect

"Rămas bun, "amirale" ! Din păcate, România a pierdut astăzi una din cele mai mari legende ale sportului, unul din cei mai mari ambasadori ai ţării, <amiralul flotei româneşti>, Ivan Patzaichin. A fost o mândrie, o bucurie să te cunoaştem! Ivan Patzachin a fost şi va fi mereu un model de cum se construieşte succesul: dăruire, voinţă, profesionalism. Rămas bun, prietene!", se arată în mesajul semnat de cei doi.

Mitică Pricop: "A fost antrenorul meu de club, a însemnat totul pentru mine"

Fostul canoist Mitică Pricop, medaliat cu aur şi bronz la Jocurile Olimpice de la Sydney, în probele de canoe dublu, împreună cu Florin Popescu, i-a adus un emoţionant omagiu marelui sportiv, recunoscând el a fost cel care l-a ajutat să devină un campion.  

"Orice pierdere are suferinţa ei, aşa că nu facem altceva decât să plângem în sinea noastră acum. Eu am lucrat cu dânsul din 95 până în 2004, după olimpiada de la Atena, am stat atâţia ani împreună în cantonament, a fost antrenorul meu de club, el m-a luat de la juniori, a însemnat totul pentru mine. Pe tatăl meu îl chema Ivan, el s-a stins când aveam 15 ani, în 1993, şi m-a preluat alt Ivan şi m-a făcut mare. Aveam un respect foarte mare pentru dânsul, era foarte corect cu sportivii, se ţinea de cuvânt. E grea pierderea. Eu am avut o relaţia foarte apropiată cu el cât am lucrat împreună, cred că vreo zece ani. Am lucra foarte bine împreună. El a fost supărat pe federaţie în 2009, când a fost înlăturat, am vorbit cu el tot timpul atunci şi cred că un an a suferit pe tema asta, după care şi-a găsit noi proiecte, şi-a regăsit, cumva, dorinţa de viaţă. El a stat foarte mult în cantonament, şi ca sportiv, şi ca antrenor, cred că 30-35 de ani şi i-a fost greu să i se dea cu şutul în fund", a declarat Mitică Pricop, potrivit news.ro. 

Preşedinte COSR, Mihai Covaliu, a subliniat latura umană a campionului, spunând: ”Ivan Patzaichin e o legendă nemuritoare a sportului românesc şi mondial. Pentru noi, Ivan e Campionul dintre Oameni si Omul dintre Campioni. Ivan a fost un CampiOm, o poveste fără sfârşit a sportului românesc. E datoria noastră să îi păstrăm vie memoria, să le spunem celor care vor veni să practice sport că totul e posibil atunci când te dăruieşti, te pregăteşti şi crezi în tine. Că poţi vâsli cu inima atunci când pagaia se rupe, că trebuie să dai înainte să primeşti şi că nu e nimic mai înălţător decât să îi ajuţi pe alţii să ajungă campioni. Aceasta este povestea lui Ivan, plecat din Deltă, de la Mila 23, să devină campion. Şi a reuşit. Rămas bun, Ivan! Pentru noi eşti nemuritor!" 

Peluza Cătălin Hâldan​: "A făcut ca tricolorul să se ridice mai presus de orice alte flamuri!"

În semn de omagiu şi mare preţuire, peluza Cătălin Hâldan cheamă fanii dinamovişti la statuia lui Ivan Patzaichin, din faţa Complexului Sportiv Dinamo, ca un ultim rămas bun. 

"Ivan Patzaichin a trecut linia de sosire. Şi a făcut-o în grabă, astăzi, aşa cum era învăţat în lupta lui continuă cu fracţiunile de secundă. Mereu şi-a lăsat adeversarii în urmă. Acum ne-a lăsat pe noi. O cursă lungă cât toată Dunărea. De la Mila 23 până la Mila lui Dumnezeu, vâslind în amonte, împotriva cursului apei, împotriva morţii, cu ultimul ciot din pagaia ruptă, rămânând până capăt CEL MAI MARE CAMPION! Dinamovişti sau pur şi simplu români, VĂ AŞTEPTĂM LA STATUIA LUI IVAN, începând de acum, pentru a-l aplauda pe cel care ne-a făcut atât de mândri în deceniile în care a dominat apele lumii şi a făcut ca tricolorul să se ridice mai presus de orice alte flamuri!", se arată pe pagina de Facebook a Peluzei Cătălin Hâldan. 

De asemenea, clubul sportiv Dinamo, la care a fost legitimat Ivan Patzaichin, l-a descris pe acesta ca "un model de bun simţ, de căldură, de empatie": "Clubul Sportiv Dinamo deplânge trecerea la cele veşnice a legendarului IVAN PATZAICHIN. Născut pe 26 noiembrie 1949 la Mila 23, judeţul Tulcea, marele Ivan s-a stins din viaţă azi noapte, la Bucureşti. Este greu de cuprins în câteva rânduri ce a însemnat ”Amiralul” pentru România, pentru Dinamo, pentru toţi cei care au avut şansa de a interacţiona cu el. Ivan a fost mai mult decât un simplu medaliat olimpic. A fost un model de bun simţ, de căldură, de empatie. A fost uriaş, ca şi cariera lui sportivă. Marele Ivan Patzaichin a părăsit această lume pentru a intra definitiv în legendă. Dumnezeu să-l odihnească! Condoleanţe familiei!"

Dario Bonetti a depus un buchet de flori la statuia lui Ivan Patzaichin

Antrenorul echipei de fotbal FC Dinamo, Dario Bonetti, a depus un buchet de flori la statuia lui Ivan Patzaichin din faţa Complexul Sportiv Dinamo.

"L-am cunoscut în urmă cu câţiva ani, mi-a făcut o extraordinară impresie, de modestie, de cultură, am rămas cu adevărat impresionat şi fascinat. Avea o mare cultură. În această dimineaţă, când am aflat vestea decesului său, mi-a părut foarte rău, este o mare pierdere pentru sportul mondial, pentru România mai ales. Nu mai putem să facem altceva decât să-l omagiem", a declarat tehnicianul italian

Canoistul Ivan Patzaikin a încetat din viaţă duminică, la vârsta de 71 de ani.  ”Ivan a plecat. Şi nu se mai întoarce”, este mesajul semnat ”Familia” şi postat pe pagina de facebook a sportivului. Sportivul a murit după o lungă suferinţă, fiind internat de mai bine de o lună la Spitalul Elias din Capitală.

Ivan Patzaikin, „Campionul cu pagaia ruptă”

Ivan Patzaikin s-a născut la 26 noiembrie 1949, la Mila 23, în judeţul Tulcea. Este cvadruplu laureat cu aur la Jocurile Olimpice de vară din 1968, 1972, 1980 şi 1984 şi triplu laureat cu argint. A intrat în istoria olimpismului drept „Campionul cu pagaia ruptă”. La Jocurilor Olimpice de la Munchen, în 1972, în seriile întrecerilor de la canoe simplu pe 1000 m (C1 - 1000 m), lui Ivan Potzaichin i s-a rupt pagaia la numei câţiva metri după start. În condiţiile în care arbitrii nu au oprit cursa (potrivit regulamentului), românul a vâslit cu ciotul de pagaie şi a încheiat cursa, în aplauzele spectatorilor.

Descalificat iniţial, Ivan Potzaichin a fost primit în recalificări, după ce a fost soluţionată favorabil contestaţia depusă de conducerea delegaţiei României. Ulterior, Ivan Potzaichin nu numai că s-a calificat în finală, dar a şi castigat aurul olimpic la capătul unei curse pe care a dominat-o fară drept de apel.

După ce şi-a petrecut toată copilăria pe canalele Dunării, la 18 ani Ivan a început să practice canoea de performanţă la Clubul Sportiv Dinamo Bucureşti, club la care a fost legitimat timp de 18 ani ca sportiv. După retragerea din activitatea competiţională, Ivan a devenit antrenor la Dinamo, iar apoi la lotul naţional. Cea mai mare satisfacţie ca antrenor a avut-o în 2000, la Jocurile Olimpice de la Sydney. Elevii sai Florin Popescu şi Mitica Pricop au devenit campioni olimpici la C2 – 1000 m, întrerupând şirul de 16 ani fară aur olimpic în aceasta probă. Până în 2000, ultimii care urcaseră pe prima treapta a podiumului olimpic la C2 – 1000 m, în 1994, la Los Angeles, fuseseră Ivan Potzaichin şi Toma Simionov.

Tot la Sydney, tandemul Popescu – Pricop a cucerit şi bronzul la C2 – 500 m. După retragerea din viaţă sportiva, Ivan Potzaichin a înfiinţat Asociaţia "Ivan Patzachin - Mila 23" şi a dezvoltat proiectul „Rowmania” , o campania naţională de promovare a patrimoniului local prin descoperirea României naturale prin promovarea mişcării în aer liber.

În anul 1968 a primit titlul de Maestru Emerit al Sportului, în 1982 pe cel de Maestru International al Sportului, iar în 1991 pe cel de Antrenor Emerit. În 1990, preşedintele Comitetului International Olimpic (CIO) Juan Antonio Samaranch i-a conferit Ordinul Olimpic de argint. În 2000 a primit Ordinul National “Serviciul Credincios” în gradul de ofiţer , iar în 2008 a primit Ordinul “Meritul Sportiv” clasa I. La data de 1 decembrie 2004, colonelul în rezervă Ivan Potzaichin din cadrul Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) a fost înaintat la gradul de general de brigadă (cu o stea), în rezervă. În 2010 a fost distins cu Decoraţia Regală “Nihil Sine Deo”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Sport » Reacţiile marilor sportivi după decesul lui Ivan Patzaichin: "De la Mila 23 până la Mila lui Dumnezeu. Pentru noi eşti nemuritor!"