Antena Meniu Search
x

Tot ce trebuie să ştii despre meciul de tenis România - Italia, din Billie Jean King Cup

Echipa feminină de tenis a României susţine, în acest weekend, meciul cu Italia de la Cluj, din Billie Jean King Cup, fosta Fed Cup.

de Redactia Observator

la 15.04.2021, 14:43

Monica Niculescu ar putea evolua în meciul de dublu cu Italia, deşi este şi căpitanul echipei
Monica Niculescu este noul căpitan al echipei feminine a României - Facebook România Billie Jean King Cup Team
  • România trebuie să învingă echipa Italiei pentru a se menţine în Grupa Mondială a Billie Jean King Cup.

Cele două formaţii se înfruntă în play-off-ul competiţiei, într-un meci care ar fi trebuit să aibă loc în urmă cu un an, dar care a fost amânat pentru anul acesta, din cauza pandemiei de coronavirus. 

Joi a avut loc tragerea la sorţi pentru stabilirea meciurilor care vor avea loc vineri şi sâmbătă. Astfel, în primul meci al confruntării dintre România şi Italia, vineri, Irina Bara, locul 132 mondial şi prima rachetă a României la acest meci, dă piept cu Elisabetta Cocciaretto, locul 111 mondial şi o sportivă considerată abia a treia rachetă a Italiei la acest meci.

În al doilea meci de vineri, Mihaela Buzărnescu, locul 137 mondial, o va înfrunta pe Martina Trevisan, locul 99 mondial şi prima rachetă a Italiei la această confruntare.

Disputa continuă sâmbătă, când ar urma să avem meciurile Irina Bara - Martina Trevisan şi Mihaela Buzărnescu - Elisabetta Cocciaretto. În caz de egalitate ar urma să se joace şi un meci de dublu, pentru departajare, Monica Niculescu şi Elena Gabriela Ruse urmând să le înfrunte pe Jasmine Paolini şi Giulia Gatto-Monticone.

Pe acelaşi subiect

Formatul competiţiei, schimbat în mod semnificativ

Fosta competiţie Fed Cup nu are doar o denumire nouă, Billie Jean King Cup, ci şi un format nou. Din Grupa Mondială fac parte 12 echipe care ar urma să se lupte pentru trofeul pus în joc într-o singură competiţie disputată pe parcursul unei săptămâni. Cele 12 echipe sunt împărţite în patru grupe a câte trei echipe. Se joacă fiecare cu fiecare, câte două meciuri de simplu şi unul de dublu. Câştigătoarea fiecărei grupe se califică în semifinale, iar învingătoarele din semifinale merg în finală.

16 formaţii sunt implicate în play-off, fază a competiţiei în care se află şi echipa României. Acestea se înfruntă în opt meciuri, urmând ca învingătoarele să meargă în calificările pentru ediţia următoare a Grupei Mondiale, în timp ce învinsele retrogradează.

Billie Jean King Cup, competiţie afectată de Jocurile Olimpice

După cum se poate observa, ediţia din acest an a Billie Jean King Cup este afectată de Jocurile Olimpice de la Tokyo. Multe jucătoare au spus "pas" competiţie pentru a se pregăti pentru turneele care le pot aduce punctele necesare pentru a se califica la ediţia din acest an a Jocurilor Olimpice.

Un exemplu în acest sens este Jaqueline Cristian, care ratează confruntarea cu Italia pentru a merge la turneul de la Istanbul. Nu este, din păcate, singura absenţă din echipa României. Simona Halep, Patricia Maria Ţig, Sorana Cîrstea, Irina Begu şi Ana Bogdan sunt alte sportive care puteau reprezenta România la meciul cu Italia şi nu o vor face. Trebuie precizat că şi echipa Italiei are o absenţă, însă Camila Giorgi este doar locul 81 mondial.

Cine este Billie Jean King

Organizatorii Fed Cup au decis să schimbe denumirea competiţiei astfel încât să o onoreze pe Billie Jean King, una dintre cele mai mari jucătoare de tenis din toate timpurile. Născută în California, Statele Unite ale Americii, Billie Jean King are 77 de ani şi a fost jucătoare profesionistă în perioada 1959-1990.

Printre altele, Billie Jean King a câştigat 12 titluri de Grand Slam, respectiv Australian Open (1968), Roland Garros (1972), Wimbledon (1966, 1967, 1968, 1972, 1973, 1975) şi US Open (1967, 1971, 1972, 1974).

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Sport » Tot ce trebuie să ştii despre meciul de tenis România - Italia, din Billie Jean King Cup