Antena Meniu Search
x

Tragerea la sorţi pentru EURO 2024. România îşi va afla sâmbătă adversarele: care este procedura de selecţie

Acum aproape două săptîmâni, românii sărbătoreau victoria naţionalei de fotbal în faţa Elveţiei. Tricolorii au învins cu 1-0 şi s-au calificat astfel la EURO 2024 de pe primul loc din grupă. Jucătorii au fost susţinuţi şi aplaudaţi de 50.000 de fani prezenţi pe Arena Naţională. Peste 2,6 milioane de suporteri au urmărit însă de acasă meciul difuzat de Antena 1. Partida va rămâne în istorie drept evenimentul care a avut cea mai mare audienţă din acest an. Iar sâmbătă, România își va afla adversarele în cadrul tragerii la sorți pentru EURO 2024.

de Redactia Observator

la 01.12.2023, 17:14

Tragerea la sorţi pentru EURO 2024
Tragerea la sorţi pentru EURO 2024 - Profimedia

Sâmbătă la Hamburg, are loc tragerea la sorți a turneului final al Euro 2024. Suporterii celor 24 de naționale participante așteaptă cu nerăbdare rezultatele. Iată un scurt ghid despre procedura tragerii la sorți, la care România se va afla în urna a doua valorică.

Adversarele României la EURO 2024

21 din cele 24 de locuri ale turneului final au fost ocupate. Germania, țara gazdă, s-a calificat automat, iar 20 de echipe s-au calificat prin intermediul calificărilor europene, primele două clasate în fiecare grupă. Trei echipe sunt necunoscute în momentul tragerii la sorți, ele vor veni prin intermediul play-off-ului din luna martie. Echipele s-au calificat în playoff pe baza performanțelor obținute în Liga Națiunilor.

Echipele au fost repartizate în funcție de clasamentul general al preliminariilor europene, iar în fiecare dintre cele patru urne sunt câte șase echipe. Germania, în calitate de gazdă, este automat cap de serie în Urna 1 și nu va fi trasă la sorți, deoarece a fost repartizată în Grupa A.

Pe acelaşi subiect

Cele trei câștigătoare ale play-off-ului sunt plasate în Urna 4.

EURO 2024. Componența urnelor:

  • Urna 1: Germania, Portugalia, Franța, Spania, Belgia, Anglia
  • Urna 2: Ungaria, Turcia, România, Danemarca, Albania, Austria
  • Urna 3: Olanda, Scoția, Croația, Slovenia, Slovacia, Republica Cehă
  • Urna 4: Italia, Serbia, Elveția, Câștigătoarea play-off-ului A (Polonia/Galanda/Finlanda/Estonia), Câștigătoarea playoff-ului B (Israel/Bosnia/Ucraina/Islanda), Câștigătoarea playoff-ului C (Georgia/Grecia/Kazahstan/Luxemburg).

Procedura de tragere la sorți:

În urma tragerii la sorți, echipele vor fi repartizate în șase grupe, cu patru echipe în fiecare grupă. Tragerea la sorți începe cu Urna 1, iar prima echipă extrasă este repartizată în prima grupă disponibilă în ordine alfabetică (Grupa B în acest caz, deoarece Germania este în Grupa A).

Sunt necesare încă șase boluri (A, B, C, D, E, F) pentru a extrage poziția echipei respective în fiecare grupă, care va decide ordinea meciurilor în cadrul grupei. După ce Urna 1 a fost golită, tragerea la sorți continuă cu Urna 2 în același mod, apoi cu Urna 3 și apoi se încheie cu Urna 4.

Echipele din fiecare grupă joacă fiecare cu fiecare în rundă unică, iar câștigătoarea și a doua clasată din grupă vor avansa în optimile de finală, împreună cu cele mai bune patru echipe de pe locul trei. Având în vedere că echipele sunt repartizate în funcție de performanța lor în calificări și nu de clasamentul FIFA, campioana în exercițiu Italia va avea probabil o grupă dificilă, deoarece se află în Urna 4.

O posibilă tragere la sorți ar putea aduce în aceași grupă Franța, Ungaria și Olanda. De asemenea, ar putea juca împotriva Angliei, pe care a învins-o la penalty-uri în finala Euro 2020 și a jucat în aceeași grupă de calificare pentru Euro 2024. Cea mai grea grupă de care ar putea avea parte România este una cu oricare națională din Urna 1, Olanda sau Croația, din Urna 3 și Italia, din Urna 4.

Finala Euro 2024, pe 14 iulie, la Berlin

În meciul de deschidere al turneului, gazda Germania întâlnește echipa extrasă pe poziția A2, la Munchen, pe 14 iunie. Finala Euro 2024 va avea loc pe 14 iulie, la Berlin.

Zece orașe au fost alese ca locuri de desfășurare a meciurilor din Germania - Berlin, Köln, Dortmund, Dusseldorf, Frankfurt, Gelsenkirchen, Hamburg, Leipzig, Munchen și Stuttgart.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Sport » Tragerea la sorţi pentru EURO 2024. România îşi va afla sâmbătă adversarele: care este procedura de selecţie