Cenuşă umană din vremea aztecilor, dezgropată în celebra Plaza Garibaldi din Mexic. Altarul, ferit de conchistadori
Descoperire în Mexic: un altar din era conchistadorilor spanioli a fost dezgropat după secole în care a zăcut, ascuns sub chirpici. Arheologii spun că altarul era închinat strămoşilor, într-o urnă funerară fiind descoperită cenuşă umană din vremea Imperiului Aztec.
Arheologii din Mexic au descoperit un altar ce datează din secolul al XVI-lea, în apropiere de Plaza Garibaldi, o piaţetă faimoasă pentru trupele de muzicieni mariachi. Locul, folosit de azteci şi după venirea conchistadorilor spanioli, era închinat strămoşilor, onoraţi astfel în capitala Tenochtitlán. Potrivit experţilor citaţi de BBC, acolo se afla cu secole în urmă curtea interioară a unei locuinţe tradiţionale aztece, iar cenuşa umană descoperită oferă indicii preţioase despre ritualul de onorare a morţilor.
Altar aztec, descoperit în mexic. Urnă cu cenuşă umană, dezgropată secole mai târziu
Descoperirea a avut loc în luna august a acestui an, însă institutul Naţional de Antropologie şi Istorie din Mexic a fost anunţat abia marţi, după trei luni de cercetări la faţa locului. Altarul datează, cu aproximaţie, din 1521-1610, perioadă în care conchistadorul spaniol Hernán Cortés a învins conducătorii azteci din Tenochtitlán. Bătălia e privită de istorici ca începutul sfârşitului Imperiului Aztec, care domina teritoriul Mexicului central din prezent.
Arheologii explică faptul că locuitorii casei respective ţineau ritualul funerar pentru a marca finalul unui ciclu de viaţă al celor dragi, dar şi al civilizaţiei aztece. Cercetătoarea Mara Becerra spune că altarul a fost găsit la patru metri adâncime sub pământ, ascuns de straturi succesive de noroi şi chirpici. Cel mai probbail, locuitorii casei au apelat la soluţia disperată pentru a proteja locul sacru de luptătorii străini.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰