Cercetătorii din Japonia au creat o alternativă la testul Covid de tip PCR, care oferă rezultate în doar 5 minute

De Cornel Preda.
Publicat: 21.04.2021, 17:11.
Actualizat: 21.04.2021, 17:14

Specialiştii japonezi au reuşit să dezvolte un test Covid-19 care oferă rezultate în cinci minute, faţă de o oră cât durează testul de tip PCR.

Un cercetător analizează o probă luată în cadrul unui test

Noul test oferă rezultatele în doar 5 minute, faţă de o oră cât durează pentru un test PCR

Shutterstock

O echipă de cercetători japonezi, reunind specialişti de la institutul de cercetare Riken şi de la Universitatea Tokyo, a anunţat dezvoltarea unei metode de testare pentru depistarea COVID-19 care oferă rezultate în cinci minute, relatează Agerpres.ro.

Cum funcţionează noul test

Noua metodă constă în plasarea unor mostre de virus pe o placă specială din sticlă pe care au fost realizate un milion de crestături pe centimetru pătrat, având rolul unor camere de microtestare. Fiecare cameră de microtestare conţine un reactiv, astfel că atunci când o mostră conţine acidul ribonucleic (ARN) al noului coronavirus, compartimentul produce lumină.

Potrivit postului public de televiziune nipon NHK, noile teste diferă de cele standard, care folosesc o reacţie de polimerizare în lanţ (PCR), întrucât metoda rapidă nu necesită amplificarea ARN-ului coronavirusului, deoarece chiar şi o cantitate microscopică din virus poate fi detectată în camerele de microtestare.

Noua abordare este diferită de testul standard PCR care necesită o oră sau mai mult pentru a fi realizat. În schimb, rezultatele testului pentru depistarea COVID-19 prin noua tehnologie pot fi obţinute în mai puţin de cinci minute, au precizat cercetătorii.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.