Antena Meniu Search
x

Descoperire de ultimă oră a specialiștilor Internaționali ai Senatului Științific: Ce efecte are Coenzima Q10 asupra procesului îmbătrânirii

Cercetătorii în domeniul longevității au descoperit care sunt efectele Coenzimei Q10 asupra mecanismelor celulare și modul în care această substanță influențează ne influențează durata vieții.

de Redactia Observator

la 19.04.2023, 15:36

Cercetătorul Guillermo Lopez Lluch
Cercetătorul Guillermo Lopez Lluch

Oricine a auzit de coenzima Q10, ce este deja folosită în multe produse cosmetice, dar cercetătorii au studiat în detaliu modul în care acest compus acționează natural în corpul uman ca antioxidant. Unul dintre experții colaboratori ai Senatului Științific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, profesorul Guillermo Lopez Lluch și echipa sa din cadrul departamentului de Biologie Celulară al Universității Pablo de Olavide din Spania au realizat mai multe studii despre Nivelurile coenzimei Q10 asociate cu funcționarea cognitivă și cu funcția executivă la adulții în vârstă.

Ce se știe despre coenzima Q10

Profesorul a explicat că la nivel științific, se cunoaște că nivelul de Coenzima Q10 scade pe măsură ce înaintăm în vârstă și că îmbătrânirea organelor și țesuturilor are loc in mod diferit. Coenzima Q10 este implicată în producția energiei celulare având în același timp și rol antioxidant prin diminuarea cantității de radicali liberi produși în timpul proceselor metabolice. CoQ10 este foarte importantă pentru tot ceea ce se întâmplă în celulă, deoarece este cheia în activitatea mitocondriei, nu numai pentru transferul de electroni, ci și pentru multe alte activități cum ar fi cele relaționale, sinteza nucleotidelor periodice, reglarea metabolismului în citosol, etc. “, a susținut cercetătorul Guillermo Lopez Lluch în cadrul celei de-a treia ediții a Conferinței Internaționale de Longevitate și Gerontologie organizată de Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României.

Influența Coenzimei Q10 asupra bolilor

Coenzima Q10 acționează direct asupra radicalilor liberi responsabili de distrugerile implicate în îmbătrânirea celulară. Studiile clinice au evidențiat eficiența coenzimei Q10 în prevenirea și ameliorarea unor  afecțiuni precum insuficiența cardiacă, angina pectorală, cardiopatia și ateroscleroza. De asemenea, acest compus poate fi eficient în prevenirea unor afecțiuni ale inimii care pot apărea în contextul unui tratament împotriva cancerului. Nu în ultimul rând, Coenzima Q10 administrată pacienților care urmează să sufere de intervenții chirurgicale pe cord poate sprijini funcțiile inimii și scădea incidența aritmiilor în timpul recuperării. Pentru a fi eficientă, însă Coenzima Q10 trebuie luata in matrice lipidica.

Suplimentarea de Coenzima Q10 este esențială o dată cu înaintarea în vârstă pentru a atenua bolile asociate îmbătrânirii și daunele produse de acest deficit la nivel celular. Studiile au arătat că mișcarea poate menține nivelul natural de Q10 din organism, motiv pentru care pe lângă suplimentele de Q10 este bine să facem mișcare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde preferaţi să vă cazaţi în vacanţă, la hotel sau închiriaţi un apartament?

Observator » Stiinta » Descoperire de ultimă oră a specialiștilor Internaționali ai Senatului Științific: Ce efecte are Coenzima Q10 asupra procesului îmbătrânirii