Antena Meniu Search
x

După succesul vaccinului anti-Covid cu tehnologia ARN mesager, cercetatorii vor să vindece boli precum cancerul, HIV și malaria

Tehnologia ARN mesager a fost privită cu scepticism înainte de pandemie, dar acum există o încredere tot mai mare în utilizarea ei pentru combaterea altor boli care pun în pericol viața oamenilor. 

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 02.11.2021, 17:34

După succesul vaccinului anti-Covid cu tehnologia ARN mesager, cercetatorii vor să vindece boli precum cancerul, HIV și malaria
După succesul vaccinului anti-Covid cu tehnologia ARN mesager, cercetatorii vor să vindece boli precum cancerul, HIV și malaria - Profimedia Images

Vaccinurile Pfizer/BioNTech și Moderna se bazează pe ARNm, molecula care instruiește celulele noastre să producă proteine ​​specifice. Prin injectarea de ARNm sintetic, celulele noastre sunt transformate în fabrici de vaccinuri la cerere, pompând orice proteină pe care dorim ca sistemul nostru imunitar să învețe să o recunoască și să o distrugă.

Înainte de pandemie, tehnologia ARN mesager era privită cu scepticism. Acum există o încredere din ce în ce mai mare că vaccinurile ARNm ar putea avea aplicații de anvergură în abordarea bolilor, de la gripă la malarie și cancer, scrie The Guardian.

1. Gripa - Există patru virusuri gripale în circulație, fiecare evoluând rapid, astfel încât vaccinurile din anul precedent își pierd din eficacitate. Prin urmare, producătorii de vaccinuri antigripale au nevoie de cel puțin șase luni pentru a produce un nou ser, un proces laborios care implică creșterea virusului atenuat în milioane de ouă de găină. Dacă prognoza oamenilor de știință cu privire la tulpinile predominante este corectă, vaccinurile pot avea o eficiență de 60%. Dar o nepotrivire între vaccinuri și tulpinile care circulă într-un sezon poate duce la o eficacitate de până la 10%.

Oamenii de știință speră acum la un vaccin antigripal universal care să funcționeze pe toate cele patru tulpini, pe măsură ce acestea evoluează.

Pe acelaşi subiect

”Nu există chirurg mai bun în lume decât sistemul imunitar”

2. Cancer - Vaccinul HPV, care protejează împotriva virusului care cauzează majoritatea cancerelor de col uterin, previne deja mii de cazuri de cancer în fiecare an. În viitor, oamenii de știință speră că vaccinurile ARNm ar putea fi folosite pentru a vaccina împotriva cancerului în sine, învățând sistemul imunitar să recunoască mutațiile înainte ca acestea să apară, într-o abordare complet nouă a tratamentului. „Profităm de progresia genetică cunoscută a cancerului”, a spus profesorul Herbert Kim Lyerly, care lucrează la tehnologia vaccinului împotriva cancerului la Universitatea Duke.

Echipa sa intenționează să testeze un vaccin ARNm anul viitor la pacienții cu cancer de sân în stadiu avansat. Din nou, un avantaj al ARNm este capacitatea de a lovi mai multe ținte simultan - în acest caz, mai multe potențiale mutații. „Nu există chirurg mai bun în lume decât sistemul tău imunitar pentru a elimina acele celule mutante în stadiu incipient”, a spus Lyerly.

3. Malarie - În octombrie, OMS a aprobat prima lansare a unui vaccin împotriva malariei. Dar există posibilități de îmbunătățire, vaccinul RTS,S reducând malaria severă cu 30%. O provocare fundamentală este că parazitul malariei a dezvoltat o modalitate de prevenire a memoriei imunologice. Chiar și după ce au fost infectați cu malarie, ca să nu mai vorbim de vaccinare, oamenii rămân susceptibili la reinfecție, iar boala ucide 500.000 de oameni anual, majoritatea bebeluși și copii.

În 2012, profesorul Richard Bucala, de la Yale School of Medicine, și colegii săi au descoperit că malaria a indus această „amnezie a sistemului imunitar” folosind o proteină numită PMIF, care ucide celulele T de memorie. Richard Bucala lucrează acum la o formă de vaccin ARN care să imunizeze împotriva PMIF.

Cinci decenii de pandemie HIV

4. HIV - „Intrăm în cel de-al cincilea deceniu al unei pandemii globale de HIV”, a spus Derek Cain, de la Duke Human Vaccine Institute (DHVI). Echipa lui Derek Cain s-a concentrat pe un subgrup de pacienți cu HIV care dezvoltă în cele din urmă anticorpi ce pot neutraliza HIV la ani de la infecție. Însă, în cazul lor, există un ”rezervor imens” de virus în organism și este prea târziu pentru a-l scăpa de infecție. ”De parcă ai găsi un stingător, dar toată casa este deja în flăcări”, a spus Cain. Cu toate acestea, dacă un vaccin ar putea induce acești anticorpi, speranța este că aceștia ar putea stinge HIV înainte ca boala să se instaleze.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiinta » După succesul vaccinului anti-Covid cu tehnologia ARN mesager, cercetatorii vor să vindece boli precum cancerul, HIV și malaria