Antena Meniu Search
x

O navă spațială a NASA a lovit cu succes un asteroid aflat la 11 milioane km de Pământ. Misiunea DART, o premieră pentru omenire

Punct ochit, punct lovit! Un asteroid aflat la 11 milioane de kilometri de Pământ a fost lovit, noaptea trecută, de o navă lansată de NASA. În următoarele săptămâni, specialiştii vor determina dacă traiectoria obiectului cosmic a fost modificată în urma impactului. Ar fi o primă dovadă că, în viitor, vom putea devia traiectoria asteroizilor care reprezintă un pericol pentru planeta noastră.

de Redactia Observator

la 27.09.2022, 07:44

Vezi și

Prima fază a misiunii DART a fost îndeplinită cu succes, noaptea trecută. Nava spaţială lansată în noiembrie, anul trecut, a lovit asteroidul cu o viteză de 6,1 kilometri pe secundă. În următoarele săptămâni, zeci de telescoape vor verifica dacă orbita lui Dimorfos în jurul asteroidului mai mare, Didimos a fost modificată. 

Bill Nelson, Administrator NASA: Cred că ne va învăţa cum, în viitor, să ne apărăm planeta de un asteroid care se îndreaptă spre noi. 

În prezent, Dimorfos, care are un diametru de 160 de metri şi cântăreşte în jur de 5 miliarde de kilograme, efectuează o orbită completă în jurul asteroidului Didimos în 11 ore şi 55 de minute. În cazul în care impactul cu nava spaţială i-a modificat traseul, timpul de orbitare ar trebui să se reducă cu câteva minute. Dacă acest lucru va fi confirmat, se demonstrează că un asteroid care ar putea ameninţa pe viitor Terra poate fi deplasat de pe traiectoria sa în aşa fel încât să ne rateze. 

Bill Nelson, Administrator NASA: Arătăm că apărarea planetară este un efort comun şi este foarte posibil să ne salvăm planeta. 

Chiar dacă traseul lui Dimorfos se va modifica, acesta rămâne în continuare în orbita asteroidului mai mare, a cărui traiectorie rămâne neschimbată. Didimos se află acum la 11 milioane de kilometri distanţă de Pământ şi nu reprezintă un pericol pentru planeta noastră.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiinta » O navă spațială a NASA a lovit cu succes un asteroid aflat la 11 milioane km de Pământ. Misiunea DART, o premieră pentru omenire