Oceanul Planetar își va schimba culoarea în următorii ani

Publicat: 04.02.2019, 18:08.
Actualizat: 04.02.2019, 18:10

Oceanul Planetar își va schimba culoarea în următorii ani din cauza temperaturilor în creştere, susțin oamenii de ştiinţă de la Massachusetts Institute of Technology (MIT), citaţi de BBC.

Oceanul Planetar își va schimba culoarea în următorii ani

Oceanul Planetar își va schimba culoarea în următorii ani

Pixabay

Oceanul Planetar își va schimba culoarea în următorii ani din cauza temperaturilor în creştere, susțin oamenii de ştiinţă de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) din Cambridge (SUA), citaţi de BBC.

Cercetătorii au descoperit că temperatura în creştere va schimba amestecul organismelor mici din apă care absorb şi reflectă lumina și că aceste organisme vor fi tot mai puţine în următoarele decenii.

Jumătate din Ocean își va schimba culoarea

Acest fapt va duce la schimbarea culorii în peste jumătate din Oceanul Planetar până în 2100.

Plantele acvatice au un rol foarte important în oceane. Fitoplanctonul transformă lumina în energie chimică, consumă dioxidul de carbon şi reprezintă baza pentru hrană din mediul acvatic.

Cu cât cantitatea fitoplanctonului este mai mare, cu atât mai puţin albastră va părea apa, fiind percepută mai degrabă verzuie.

Cercetări anterioare au arătat că, odată cu încălzirea, fitoplanctonul se diminuează în mai multe părţi ale Oceanului Planetar.

Noul studiu conturează impactul pe care aceste schimbări îl vor avea asupra culorii Oceanului, pe măsură ce planeta se încălzeşte.

"Va fi o diferenţă de culoare notabilă"

„Ceea ce am descoperit este că se va schimba culoarea, probabil nu atât de mult încât să fie percepută cu ochiul liber, dar anumiţi senzori vor putea să detecteze modificări”, a declarat Stephanie Dutkiewicz de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) pentru BBC. „Acesta va fi probabil unul dintre primele semnale că am modificat ecologia oceanului”.

Cercetătorii, care au luat în calcul măsurători din satelit, au arătat că schimbările reprezintă un impact indirect al modificărilor climatice, pe măsură ce încălzirea afectează circulaţia mărilor.

Oamenii de ştiinţă sunt de părere că Atlanticul de Nord va fi prima zonă în care va fi detectată modificarea, urmată de zona de sud a oceanului.

„Va fi o diferenţă de culoare notabilă în 50% din Oceanul Planetar până la finalul secolului 21”, a mai spus Dutkiewicz.

Echipa de cercetători crede că vor fi sesizabile schimbări şi în ceea ce priveşte nuanţele de verde ale oceanelor. Acest lucru se va întâmpla pentru că unele specii de fitoplancton vor răspunde bine la un climat mai cald, iar acest lucru va fi observat în regiuni apropiate de Ecuator şi Poli.

Sursa: News.ro

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.