Un profesor din Deva a ridicat o "Casă a Ştiinţelor" pentru elevii săi (Video)

De Redactia Observator.
Publicat: 18.06.2019, 17:28.
Actualizat: 18.06.2019, 17:55

Laboratoarele de ştiinţe din şcolile româneşti sunt un lux. Asta deşi, fără practică, ştiinţele exacte nu pot fi înţelese uşor. Ca să-şi ajute elevii, un profesor din Deva a ridicat o aşa numită "Casă a Ştiinţelor". De la zero.

Laboratoarele de ştiinţe din şcolile româneşti sunt un lux. Asta deşi, fără practică, ştiinţele exacte nu pot fi înţelese uşor. Ca să-şi ajute elevii, un profesor din Deva a ridicat o aşa numită "Casă a Ştiinţelor". De la zero. Acolo copiii pot face experimente, pot rezolva probleme de matematică ori pot afla lucruri interesante, care nu se predau la şcoală.​

Ca într-un laborator dintr-o şcoală dotată după ultimele standarde, cu mănuşi şi halate, elevii învaţă chimia altfel. Nu văd doar imagini într-o carte veche, ci fac chiar ei experimente.

Sunt, de fapt, la câţiva kilometri de Deva, într-o încăpere ridicată în gospodăria lui Tiberiu Stroia. Profesor de matematică şi jurnalist.

Tiberiu Stroia, profesor: Am observat că există nişte lacune foarte grave la educaţia din România. Dacă vorbim de matematică, elevii invaţă nişte algoritmi fără să înţeleagă ce se întâmplă de fapt acolo. Ei nu ştiu să răspundă la întrebarea de ce!

El a găsit însă o rezolvare inedită la acest neajuns. A strâns instrumente şi cărţi şi a deschis o Casă a Ştiinţelor. Un colţ pentru elevii care vor să priceapă şi nu doar să înveţe mecanic materii mai grele.

Aici cifrele, formulele şi teoremele sunt completate şi cu alte informaţii. Mai prietenoase, care să îi facă pe tineri să nu îşi piardă creativitatea.

Tiberiu Stroia, profesor: Dacă vă uitaţi în manualele elevilor, lipsesc oamenii. Ori matematica, chimia, sunt făcute de nişte oameni. Ei nu au auzit de Newton, sau au auzit la modul vag, oamenii ăştia au avut o viaţă, ei percep ştiinţa în sine ca pe ceva care trebuie să o înveţe pe de rost. Ori fizica şi chimia înseamnă experienţa, matematica, un mod de a gândi. Asta încerceu să dezvolt aici.

Elevă: Mi se pare foarte interesant.

Reporter: Înţeleg că şi dacă ai nelămuriri poţi să vii să întrebi, nicio problemă, şi ţi se explică.

Elevă: Da, Tibi este cel mai bun profesor!

Elevă: Înţelegem mult mai bine cum se dezvoltă ştiinţa când o faci tu, decât atunci când vezi că o face profesorul! Descoperim ştiinţa matematicii, trecutul ei, despre trecutul chimiei, cum s a dezvoltat, îmi place. Aici găsim şi manuale, din care mai citim şi aflăm mai multe detalii.

Sunt tineri care petrec în laborator ore întregi. Zi de zi. Se pregătesc şi pentru lucrările de la clasă, dar şi pentru examenele importante. Aici pun întrebări, aici primesc răspunsuri.

În curând, profesorul are în plan să lanseze şi un site, unde elevi din toată ţara să aibă acces la materiale educative. Despre chimie, fizică, matematică ori astronomie.

Citește și
Social • ieri la 12:42
Foto
Cum a descoperit chef Nicolai Tand bunul gust: Secretele din bucătăria lui
recomandari pe a1.ro
Ținuta purtată de Melania Trump la părăsirea Casei Albe. Cum arată costumul "de doliu" ales de fosta Primă Doamnă: Foto
Social • ieri la 10:40
Foto
Clarisa a primit un diagnostic crunt şi s-a refugiat în artă: Își desenează lumea la care nu are acces

Top știri

Un şofer de TIR angajat în România, descoperit de poliţiştii germani că se află pe traseu de patru luni. Bărbatul doarme de atunci doar în cabină
1
Extern • pe 19.01 la 08:49

Un şofer de TIR angajat în România, descoperit de poliţiştii germani că se află pe traseu de patru luni. Bărbatul doarme de atunci doar în cabină

Poliţiştii germani, care au oprit un şofer de TIR angajat în România, pe autostrada A9, în apropiere de Berg, districtul Hof, Bavaria, au aflat cu surprindere că acesta se afla pe drum de la mijlocul lui septembrie 2020.

PARTENERI
Bianca Drăgușanu a ajuns de urgență la Poliție! Ce a pățit celebra blondină / VIDEO PAPARAZZI
pe spynews.ro
Fata vedetei Anamaria Prodan uimeşte din nou! Cum a fost surprinsă fata de 21 de ani pe străzile din Bucureşti
pe antenasport.ro
Cristi Borcea a vrut să se sinucidă în prima noapte din închisoare. Mărturii cutremurătoare. "Visez șobolani"
pe antenasport.ro
"Aţi legaliza poligamia în România?" Răspunsul uluitor al lui Cristi Borcea, care a fost căsătorit de 3 ori și are 9 copii cu 4 femei
pe antenasport.ro
Care sunt rezoluțiile frumoasei Marlene Favela pentru noul an
pe tvhappy.ro
Credeai că le-ai văzut pe toate? Stai să vezi ce pretenții au artiștii!
pe zutv.ro
ULTIMELE ȘTIRI
22:50 Reacţiile liderilor internaţionali după învestirea preşedintelui american Joe Biden 22:30 Noua modă: oamenii sunt îndemnaţi să se fotografieze, după ce şi-au găsit sosia în tablouri celebre 22:13 Tribunalul Bucureşti anulează diploma de doctor în Finanțe a lui Darius Vâlcov 22:07 Masca de protecţie de tip FFP2, obligatorie în mai multe regiuni din Europa, ca măsură de prevenţie în faţa noilor tulpini 22:00 Primul mesaj pe Twitter al lui Joe Biden, în calitate de președinte al Statelor Unite ale Americii 21:37 RCA mai scump, pagube plătite mai repede. Schimbare majoră pe piața polițelor RCA, în aprilie 21:05 Vaccinarea anti-Covid de la Romexpo s-a blocat înainte să înceapă. Haos și scandal la imunizare, medicii au chemat poliția 20:58 Capitala intră în scenariul galben. Restaurantele, cinematografele și teatrele pot fi deschise doar în anumite condiţii 20:49 Știrile zilei, 20 ianuarie 2021. Joe Biden, al 46-lea președinte al Statelor Unite 20:39 Observator de bine, 20 ianuarie 2021. Se luptă cu un diagnostic crunt, însă arta a făcut-o apreciată la nivel internațional
CITEȘTE PE A1.ro
Cum s-a transformat Michelle Obama la 4 ani de când nu mai e Prima Doamnă. Ultima imagine cu ea evidențiază clar diferențele
A1.RO
Anda Adam, rănită la circ: „Mi-a dat sângele”. Cum a ajuns diva să aibă julituri la mâini și dureri insuportabile
A1.RO