Apple a prezentat iOS 15. Apple Wallet va putea deschide mașina sau casa, schimbări pentru Facetime și Safari
În prima zi de WWDC, evenimentul anual de software organizat de Apple, de data aceasta virtual, compania americană a prezentat noutăţile pe care sisteme sale de operare, în frunte cu iOS, la vor aduce anul acesta.
În iOS 15, utilizatorul va putea alege un status (numit Focus de Apple) în funcţie de activitate şi ora zilei - muncă, personal, DND somn etc - iar prezentarea notificărilor emise de aplicaţii va fi modificată în funcţie de acest status, relatează news.ro.
Fiecare status va putea avea un ecran principal propriu configurat. Ideea este ca pe ecranul principal să fie afişate aplicaţiile necesare atunci când utilizatorul lucrează, iar când se trece la modul personal, acestea să fie înlocuite cu alte aplicaţii. Notificările vor avea un nou design în iOS 15 şi vor fi afişate diferit. Acestea vor include pozele de profil ale utilizatorilor care trimit mesaje prin aplicaţiile de chat şi poze ale aplicaţiilor care emit notificări pentru o mai uşoară identificare.
Noua versiune de iOS va include şi o nouă secţiune în cadrul aplicaţiei Settings, dedicată intimităţii. Aici, utilizatorul va vedea rapoarte privind modul în care aplicaţiile folosesc drepturile de acces care le-au fost acordate. Şi mai important, iOS 15 va include ceea ce Apple numeşte iCloud Private Relay - o facilitate care îşi propune să ascundă traficul realizat de utilizatori de furnizorii de internet şi companiile de publicitate.
Aceasta va funcţiona în ţări în care libertatea de exprimare este reprimată, precum Belarus sau Kazakhstan, însă nu va funcţiona în China, acolo unde Apple nu-şi permite să-şi pericliteze afacerea provocând autorităţile. Ca de obicei, Apple va aduce update-uri şi propriilor aplicaţii din iOS 15. Messages, FaceTime şi Maps se numără printre aplicaţiile care vor primi actualizări importante. FaceTime va îmbunătăţi calitatea audio şi va oferi link-uri pentru invitaţii. De asemenea, Apple va lansa o aplicaţie web de FaceTime, care va putea fi accesată şi din cadrul altor sisteme de operare.
Apple actualizează, de asemenea, extinderea funcționalității aplicației Wallet pentru a include ecusoane corporative, precum și chei pentru a intra în hoteluri, mașină sau casă dacă aceasta are o încuietoare inteligentă. Apple va susține, de asemenea, scanarea ID-urilor americane, cum ar fi permisele de conducere, în portofelul lor. Apple spune că stocarea este acceptată doar în unele state pentru moment. Browserul Safari Apple de pe iPhone este îmbunătățit și poate accepta acum aceleași extensii ca și versiunea desktop Safari.
Începând cu iOS 15, iPhone-urile vor putea fi urmărite prin intermediul funcţiei Find My după ce sunt resetate şi inclusiv atunci când sunt oprite. Siri va procesa sunetul local, ajungând astfel să răspundă mai rapid interpelărilor decât înainte, când depindea de procesare în cloud. Pentru prima oară, utilizatorii vor putea opta să nu facă update la iOS 15, dar să primească în continuare update-urile de securitate. Prima versiune beta de iOS 15 va fi lansată în iulie, cu lansarea oficială aşteptată în septembrie.
Apple va oferi posibilitatea stocării pe iPhone-uri a cardurilor de identitate emise de statele americane
Apple a anunţat, luni că că va oferi posibilitatea stocării cardurilor de identitate emise de statele americane pe dispozitive iPhone şi că va adăuga protecţii privind confidenţialitatea datelor utilizatorilor pe serviciul său de stocare iCloud şi aplicaţiile de e-mail, printre câteva actualizări ale software-ului de pe dispozitivele sale, transmite Reuters.
De asemenea, compania a prezentat actualizări ale aplicaţiei sale de video chat FaceTime, adăugând posibilitatea de a programa apeluri cu mai mulţi participanţi şi de a face software-ul compatibil cu dispozitivele Android şi Windows. Măsura, care pune Apple într-o concurenţă mai directă cu companii precum Zoom Video Communications Inc (ZM.O), care a câştigat importanţă în timpul pandemiei, este primul anunţ major de la reuniunea anuală a Apple pentru dezvoltatorii de software.
Apple a spus că utilizatorii vor putea scana cărţi de identitate emise de statele participante din SUA, iar cardurile vor fi criptate în portofelul digital al unui utilizator, unde compania oferă în prezent posibilitatea de a stoca carduri de credit şi carduri de tranzit în unele oraşe din SUA. Apple colaborează cu administraţia SUA pentru securitatea transporturilor pentru a accepta ID-urile digitale la aeroporturi.
Apple a schimbat numele serviciului său de stocare iCloud plătit în iCloud + şi a adăugat funcţii de confidenţialitate. Una dintre acestea ascunde identitatea şi comportamentul de navigare al unui utilizator atât de la Apple, cât şi de la agenţii de publicitate. O altă funcţie permite utilizatorilor să-şi ascundă adresa de e-mail atunci când completează formularele online. Apple a spus că preţurile iCloud nu se vor schimba în pofida noilor caracteristici.
Compania a mai anunţat că îşi actualizează aplicaţiile de e-mail pentru a nu permite ca expeditorii să folosească trackere care detectează când este deschis un e-mail. Apple a introdus, de asemenea, un nou mod de a urmări unde trimit date aplicaţiile de servicii ale unor terţi şi a declarat că asistentul său vocal Siri nu va mai avea nevoie să se conecteze la serverele Apple pentru a răspunde unor solicitări.
Utilizatorii vor putea să controleze alte dispozitive Apple, cum ar fi iPad-urile, de pe computerele şi laptopurile Mac. Apple a anunţat alte îmbunătăţiri software pentru a facilita lucrul pe dispozitivele sale. Aceste caracteristici, la fel ca multe alte caracteristici emblematice Apple, nu vor funcţiona cu dispozitive terţe.
Apple a introdus ceea ce numeşte evenimente în aplicaţie, o modalitate prin care dezvoltatorii pot găzdui evenimente live în cadrul aplicaţiilor şi au acele evenimente prezentate în timp real în App Store. Măsura ar putea intensifica concurenţa cu Facebook, care a declarat luni că intenţionează să lanseze o afacere de evenimente online care va fi gratuită până în 2023 şi, ulterior, va percepe comisioane mai mici decât taxele Apple de 30% pentru App Store.
Conferinţa Apple Worldwide Developers, desfăşurată online pentru al doilea an din cauza pandemiei, atrage de obicei mii de dezvoltatori de aplicaţii, dintre care mulţi speră că Apple le va asculta preocupările.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰