Video

România se mândreşte cu un avion de supraveghere unic în Europa

De Alexandra Marin.
Publicat: 15.01.2021, 19:43.
Actualizat: 15.01.2021, 19:45

Călătoriile cu avionul sunt atent supravegheate din aer. România a dat 12 milioane de euro pe o aeronavă care se asigură că aterizările şi decolările noastre sunt în siguranţă. Mai multe ţări din Africa vor deja să împrumute avionul contra cost.

Deşi din afară pare doar un avion VIP, înăuntru e ca o navă spaţială

Armand Petrescu - director general AACR: Este util pentru supravegherea spaţiului aerian şi pentru siguranţa zborului care se realizează în România.

Concret, avionul verifică echipamentele montate la sol care dirijează toate aeronavele pe teritoriul României. Verifică sistemele de dirijare folosite la aterizarea şi decolarea avioanelor şi ştie exact dacă informaţiile transmise de controlorii de trafic sunt corecte. Inspecţiile se fac o dată la 2-3 luni.

Avionul de tip Beechcraft King Air 350 costă 12 milioane de euro şi este unic în Europa.

Sorin Encuţescu - director adjunct AACR: Noi credem că prin numărul de ore pe care avionul il poate opera, în 4-5 ani poate fi recuperată acestă investiţie. Importanţa acestui avion e de natură strategică pentru România. Acest avion serveşte atât aeroporturile civile, cât şi cele militare.

Străinii vor să închirieze avionul de supraveghere din România

Pe avionul nostru au pus deja ochii şi străinii. Mai multe ţări vecine dar şi din Africa au început negocierile pentru închirierea aeronavei.

Sorin Encuţescu - director adjunct AACR: Am primit propuneri chair şi din afara Europei.

Din 2019, de când a ieşit din uz vechiul avion pentru astfel de inspecţii, şi până astăzi, România a închiriat aeronave. Acum, noua achiziţie va asigura siguranţa din zbor pentru următorii 20-30 de ani. Echipajul, care a zburat şi pe vechiul avion "Colorici", este cel mai încântat de noua achiziţie.

Ariel Cojocea - instructor şi comandant: Avem toate informaţiile pe 3 ecrane, foarte uşor de citit şi de folosit. E ca la telefon, cu ecran touch.

Alexandra Marin - reporter Observator: Dacă acum, peste tot sunt doar ecrane, înainte, la avionul vechi, care a funcţionat din 1999 şi până în 2019, bordul era plin de ceasuri. Sistemul era analog, iar piloţii aveau întotdeauna hărţile în mână.

Iulian Dumitrescu - şef serviciu verificări din zbor: Montarea lui a fost făcută în Germania, echipamentul este norvegian şi aeronava este din America. Dar funcţionează în România.

România are 16 aeroporturi civile şi 3 militare.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Citește și
Social • ieri la 21:57
Foto
17 localități din Ilfov, în scenariul roșu. Corbeanca, Voluntari și Otopeni se numără printre ele
recomandari pe a1.ro
Cum arată fiica Adrianei Trandafir. Tânăra studiază în Olanda și este incredibil de frumoasă
Social • ieri la 19:46
Foto
Faleza din Constanța, neîncăpătoare la final de iarnă. Turiștii și localnicii au făcut băi de soare la 17 grade Celsius, la malul mării

Top știri

Fetița de 6 ani care a alunecat din telescaun, la Sinaia, a căzut aproape 8 metri în gol. Sistemul automat de siguranţă nu a funcționat
1
Social • pe 26.02 la 19:11

Clipe de coşmar astăzi pe pârtia Valea Soarelui din Sinaia. O fetiţă de 6 ani care se antrena împreună cu alţi colegi de la un club de schi a căzut din telescaun de la peste şapte metri. Deşi instalaţia de transport pe cablu este prevăzută cu sistem automat de siguranţă, astăzi nu a funcţionat. Micuţa a fost preluată de salvamontişti şi a ajuns, cu un elicopter SMURD, la spitalul din Târgu Mureş.

PARTENERI
Cu ce probleme se confruntă Adela Popescu, însărcinată în 20 de săptămâni: ”Perioadă dificilă, analize de sânge, ecografii”
spynews.ro
EXCLUSIV. Pfizer, Moderna sau AstraZeneca? Ce le răspunde un medic pacienților atunci când este întrebat care vaccin este mai eficient
gandul.ro
Dezvăluiri uluitoare: fiul lui Ilie Dumitrescu vindea cocaină amestecată cu Paracetamol și fura la cântar!
prosport.ro
A fost sărac toată viața fără să știe că avea așa ceva în curte. Peste ce a dat un țăran când își săpa liniștit grădina
redactia.ro
Horoscopul zilei de 28 februarie 2021. Peștii trebuie să se preocupe de propria persoană. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine.ro
În ciuda speculațiilor, Leticia Calderon devăluie că relația dintre copiii ei și tatăl lor este una foarte strânsă
tvhappy.ro
O mai știi pe Nadine? Ce viață chinuită a avut. Uite ce a ajuns să facă ACUM
libertatea.ro
Fiica lui Andrei Vochin despre relația cu Ilie Dumitrescu: „A fost o greșeală față de tatăl meu. L-a deranjat”
GSP
"Un laş, ca toţi bărbaţii!" Femeia care a ajuns din cauza lui Ion Ţiriac la psihiatru, după ce s-a despărţit de miliardar: "Eu sunt cea care a suferit"
as.ro
ULTIMELE ȘTIRI
CITEȘTE PE A1.ro
Au doborât recordul pentru cea mai mare familie. Câți copii are familia și cât de mult costă doar mâncarea lor
A1.RO
Mirela Vaida a căzut la TCDU! Concurenta a întâmpinat dificultăți, dar asta nu a împiedicat-o să aibă un moment de excepție: „Te-ai ridicat cu o eleganță demnă de Doina Badea”
A1.RO

TV

Chefi la cuțite, astăzi, ora 20:00 pe Antena 1: Începe sezonul 9
TV • la 08:13
Video

Chefi la cuțite, astăzi, ora 20:00 pe Antena 1: Începe sezonul 9

Duminică, 28 februarie, ora 20.00, Chefii la cuțite se întorc la Antena 1 cu sezonul numărul 9. Miza este și mai mare sezonul...