Antena Meniu Search
x

Video Maramureșul tradițional dispare printre vile de beton. Arhitectura unică a locului este amenințată de kitsch

Zona Maramureşului, cunoscută ca tărâm al tradiţiei şi al ospitalităţii, este ameninţată de kitsch. Arhitectura unică a locului dispare de la un an la altul, iar autorităţile nu par să reuşească să oprească fenomenul. Din neştiinţă şi dorinţa de a-şi moderniza locuinţele, tot mai mulţi localnici ajung să distrugă vechile case bătrâneşti pentru a face loc vilelor.

Simona Vasiac
de Simona Vasiac

la 06.10.2021, 13:57

Vezi și

Specialiștii din cadrul Ordinului Arhitecților din Maramureș susțin că este târziu pentru salvarea satului maramureșean, însă acesta poate fi renăscut.

Aceștia au elaborat un ghid pentru toate cele patru zone etnografice ale județului, care să stea la baza elaborării planului urbanistic general. Din păcate, multe primării din județ au deja elaborat acest plan, astfel că nu pot să-și culeagă informațiile despre arhitectura care ar trebui să existe în zonă.

Culmea este că și localnicii s-au obișnuit deja cu vilele impresionante. Singurii care au înțeles că aceste căsuțe tradiționale sunt inclusiv o sursă de venit sunt administratorii de pensiuni.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Maramureșul tradițional dispare printre vile de beton. Arhitectura unică a locului este amenințată de kitsch