Antena Meniu Search
x

Video Ce este doxing-ul? Dragostea căutată prin intermediul aplicațiilor de dating te poate transforma în victimă

Pentru tot mai multă lume a devenit mai uşor să-şi caute dragostea pe reţelele şi aplicaţiile online. Dar, dacă nu eşti atent, asta îți poate complica viaţa. In loc de partenerul visat, te trezeşti victima unor hărţuitori sau infractori. În lumea digitală, colectarea şi expunerea publică a datelor cu caracter personal, cunoscută şi sub numele de "doxing", a devenit un motiv major de îngrijorare. 

de Lorena Rădulescu

la 04.08.2021, 12:44

Vezi și

Toate aceste informaţii sunt folosite de indivizi cu care utilizatorii nu s-au potrivit şi vor să se răzbune sau de persoane care vor sa te lase fără bani. Specialiştii în securitate cibernetică trag un semnal de alarmă şi ne sfătuiesc să fim foarte atenţi ce postăm.

Dragostea căutată prin intermediul aplicațiilor de dating te poate transforma foarte rapid dintr-o persoană disponibilă într-o victimă. 40% dintre cei care au folosit de-a lungul timpului aplicațiile de dating online au mărturisit că partenerul virtual a distribuit capturi cu conversații fără acceptul celuilalt.

În 10% din cazuri au fost amenințări cu publicarea datelor personale în 8% s-au făcut fotografii intime, iar în 9% dintre situații, victimele au fost urmărite de infractori și în viața reală. Toate aceste situaţii poartă numele de doxing. Iar un sondaj realizat de compania Kaspersky arată că unul din 6 utilizatori a trecut printr-o formă de hărţuire cibernetică. Datele personale sunt folosite de indivizi care vor să se răzbune dar şi de companii. 

Silviu Stahie, expert în securitate cibernetică: Toate serviciile online adună date despre utilizatorii lor. Datele acestea sunt apoi organizate de cele mai multe ori în baze de date uriașe de informații și apoi vândute și comercializate pe piața neagră pentru a fi folosite în alt fel de infracțiuni informatice. 

Gabriel este unul dintre cei care au fost ademeniţi de fotografiile şi descrieriile frumoase aflate pe site-urie de dating. 

Gabriel: Odată ce te-ai înregistrat ești deja legat. Ești deja un prizonier Mi s-a întâmplat pe un alt site să mi se ceară insistent numărul de telefon ca sa fiu contactat pe whatsapp. Te caută și găsesc alte informații în baza numărului tău de telefon. Se pot folosi de identitatea ta, de datele tale. Te întreabă, bineînțeles, și de cardul de credit.

Silviu Stahie, expert în securitate cibernetică: Noi nu vom ști că acest lucru s-a întâmplat și ceea ce putem să facem noi este să ne asigurăm că datele pe care noi le oferim acestor servicii nu sunt atât de sensibile. O să te trezești în situația în care nu o să ai pe cine să contactezi chair dacă trimiți emailuri sau trimiți faxuri pentru că la capătul celălalt nu este nimeni. Singurul lucru pe care poți să-l faci în situația asta este să anulezi cardul de credit.

Specialiştii IT ne sfătuiesc să folosim setările de securitate din aplicaţii pentru a limita numărul de persoane care au acces la contul și informaţiile noastre.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Tehnologie » Ce este doxing-ul? Dragostea căutată prin intermediul aplicațiilor de dating te poate transforma în victimă