Comunicatul Academiei Române despre 5G, înlăturat de pe site. Autorul: ”Nu ştiu, n-au mai avut loc să pună altele"
Într-un comunicat de presă apărut pe site-ul Academiei Române se vorbeşte despre presupusele efecte nocive ale tehnologiei 5G, un subiect demontat deja de zeci de studii şi chiar de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Reporterii Observator au stat de vorbă chiar cu autorul comunicatului pe care experţii îl găsesc hilar.
- Comunitatea ştiinţifică a criticat comunicatul.
- Tehnologia 5G este deja disponibilă în România.
Victor Voicu, academician: Chestia asta că a zis nu ştiu cine, nu ştiu când... OMS-ul că nu e mare scofală mi se pare o chestie de dat cu părerea. Dacă îţi face creierul compot nu prea e bine. E o chestie pe care eu o cunosc bine că am lucrat în radiologie.
Sunt explicaţiile date de autorul unui controversat comunicat de presă publicat pe site-ul Academiei Române privind riscurile tehnologiei 5G, subiect demontat deja de comunitatea ştiinţifică. Între timp, documentul a fost şters. Autorul spune că din limită de spaţiu.
Victor Voicu, academician: Nu ştiu, n-au mai avut loc să pună altele. Acolo sunt multe puse pe site. Am să mă uit şi eu şi întreb. Nu eu am făcut chestia asta.
În opinia academicienilor, tehnologia ar avea puterea de a cauza pierderi de memorie, dificultăţi de învăţare şi chiar "stres celular". Experţii sunt de o cu totul altă părere.
Corneliu Toader, director Institutul National de Neurologie si Boli Neurovasculare: E greu de crezut că efectul asupra creierului ar putea fi căldura şi să topească eventual creierul. Aş zice că e puţin hilară această concluzie. Există noţiunea de stres celular, e adevărat, dar el e un concept. nu este legat musai de acţiunea undelor electromagnetice asupra celulei.
Inginerii explică şi faptul că tehnologia 5G nu diferă prea mult de cea 4G cu care ne-am obişnuit.
Alin Iancovici, Inginer: Este vorba de aceeaşi radiaţie pe care o observăm noi ca şi lumină. Nu este nevoie pe aceste frecvenţe foarte mari de o putere foarte mare, ceea ce înseamnă că această radiaţie, puterea ei de a trece printr-un zid chiar şi prin pielea umana este extrem de redusă.
Experţii spun că pentru a ne da seama cât de slabă este radiaţia emisă de telefoanele dotate cu tehnologia 5G este suficient să ne-o imaginam sub forma de lumina. Astfel în timpul unui apel sau în timp ce stăm pe internet telefonul ar părea doar uşor forsforescent.
Chiar dacă este demontat de experţi, subiectul este preferat de conspiraţionişti. Unele teorii susţin că tehnologia ar avea legătură cu răspândirea noului coronavirus. Peste ocean, zeci de antene de telefonie mobilă au fost incendiate, chiar dacă nu foloseau noua tehnologie.
Sebastian Fitzek, sociolog: Face parte din natura umană. Să fim atraşi în general de obscuritate, de ceea ce nu neapărat se probează.
Tehnologia 5G a început din acest an să fie disponibilă şi în ţara noastră. Puţini utilizatori au însă acces la reţea, în special datorită costurilor mari care vin odată cu achiziţia unui telefon compatibil.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰