Video Cum se construieşte un robot de la zero. Cei mai talentaţi tineri pasionaţi de robotică şi-au dat întâlnire în Arad şi Bistriţa
Weekendul acesta a fost dedicat pasionaţilor de robotică. Două mari competiţii au avut loc ieri în Arad şi în Bistriţa, unde roboţii creaţi de peste 300 de tineri, au arătat ce abilităţi au. Competiţia a fost una intensă şi plină de provocări pentru echipele participante, care au încercat să demonstreze priceperea lor pe timpul meciurilor, dar şi în designul inovativ al roboţilor.
- Ce vor românii de la România? Fii parte a campaniei Observator. Spune-ne ce vrei TU de la România printr-un video de 30 de secunde
- Premiera noului sezon Chefi la cuțite din 17 Noiembrie, Duminică 20:00, Luni, Marți și Miercuri 20:30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Moscova pregăteşte un asalt teribil pentru a recuceri Kursk: 50.000 de soldaţi ruşi şi nord coreeni vor încerca să-i scoată pe ucraineni din Rusia
La competiţia League meet, care s-a desfăşurat ieri la Arad, au participat 17 echipe.
Octavian Botoşan, mentor echipa Delta Force Arad: Fiecare echipă vine cu un robot unic, construit, gândit şi programat de către ei.
Tinerii spun că spun că nu este deloc uşor, însă pasiunea pentru robotică îi motivează.
Bogdan Barbu, participant: Aproximativ o lună jumătate de când lucrăm la el.
- Sonda robotică trimisă de americani spre Lună. De ce a eşuat misiunea: "Nicio şansă pentru aselenizare"
- Sonda robotică trimisă de americani spre Lună a suferit o "anomalie". Transportă cenuşă umană şi mostre ADN
- Alina îşi va putea împlini visul. Donaţie de 3.900 de euro pentru ca şi elevii cu deficienţe de auz să...
Andrei Gabor, participant: Robotul este în mare parte făcut de noi, în laboratorul nostru, piesele inclusiv.
Arbitrii au avut un rol esențial
Mihai Ozarchievici, arbitru: Ca şi arbitru, trebuie să fim atenţi la toate mişcările pe care roboţii le fac pe teren. Sunt 4 roboţi pe teren, aşa că eu cu colegul meu trebuie să avem grijă în fiecare secundă de toate mişcările pe care le face robotul.
Inainte să ajungă pe terenul de concurs, tinerii și roboții lor își fac încălzirea.
Reporter: Cum încălziţi roboţii?
Andreea, participant: Prima dată facem autonomia şi după luăm pixelii şi îi punem pe tablă.
Competiția de la Arad a fost organizată de către campionii mondiali de la echipa Delta Force a Liceului Național de Informatică și Universitatea Aurel Vlaicu din Arad. Concursul a fost înscris pe lista Olimpiadelor și concursurilor oficiale ale Ministerului Educației și face parte din calendarul oficial al Concursului First Tech Challege, organizat de Nație prin Educație. O altă competiție regională va avea loc la Arad in cursul lunii februarie.
Şi în Bistriţa-Năsăud, peste 100 de elevi pasionaţi de robotică și-au dat întâlnire în acest sfârșit de săptămâna în cadrul unui concurs regional. 12 echipe din 10 județe au participat la acesta.
Ion Bradea, organizator: Este o competiţie prin care copiii îşi pun la încercare toate cunoştinţele lor de educaţie STEM
Pentru a crea un robot este nevoie de o întreagă echipă
Participant: Durează şi un an, doi, dar depinde foarte mult de ceea ce vrei să faci. După părerea mea, cele mai importante departamente sunt: programare, asamblare şi PR.
Participant: Tocmai acum am câştigat un meci. Robotul trebuie să pună pixelii pe tablă, ca să facă scor şi la sfârşit aruncă un avion de hârtie şi se poate face o tracţiune de bările din culoarele respective.
Echipele care au obţinut cele mai bune rezultate, au fost premiate. Următoarea etapă va fi participarea la Campionatul Național din martie. Cele mai bune 3 echipe vor merge apoi la Campionatul Mondial din luna aprilie, care va avea loc în Houston, SUA.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰