Antena Meniu Search
x

De ce să îţi instalezi o cameră auto?

Montarea unei camere pe bordul unei maşini nu e nici pe departe un act de grandomanie, aşa cum a fost catalogată o lungă perioadă de timp. Este o utilitate şi chiar o poliţă de asigurare.

de Redactia Observator

la 27.05.2019, 13:23

Instalarea unei camere auto
De ce să îţi instalezi o cameră auto - Shopu.ro

Montarea unei camere pe bordul unei maşini nu e nici pe departe un act de grandomanie, aşa cum a fost catalogată o lungă perioadă de timp. Este o utilitate şi chiar o poliţă de asigurare.

5 motive ca să îţi instalezi o cameră auto

De ce spunem asta? Sigur ai fost implicat tu sau vreo cunoştinţă de-a ta, vreodată, într-o tamponare sau un accident mai serios în care vinovatul a refuzat să îşi recunoască vina. Fie că a trecut pe roşu, dar a declarat contrariul, fie că ţi-a făcut semn să treci, apoi a pornit şi autoturismele voastre s-au lovit. Sunt nenumărate situaţiile în care şoferii ajung la poliţie cu variante diferite asupra incidentului şi nu este întotdeauna la îndemână stabilirea adevărului. O cameră video auto care să fi înregistrat totul este o probă de necontestat, iar tu poţi rămâne cu permisul în buzunar fără griji.

Au fost situaţii în care pietonii sau bicicliştii au fost răniţi pe şosea, iar şoferul nu a avut martori care să îi susţină versiunea conform căreia victimele au sărit în faţa maşinii prin loc nepermis şi nici măsurătorile la faţa locului nu au putut fi extrem de concludente. Într-un astfel de caz trecem deja într-o altă sferă, iar o cameră montată pe bord poate face diferenţa dintre un dosar penal/arest şi libertate.

Din păcate trăim într-o lume marcată de agresivitate. Nu puţine au fost momentele în care persoane violente au atacat un şofer sau un pieton. Camera auto poate opri astfel de indivizi din acţiunilor lor dacă este observată sau li se atrage atenţia asupra ei. Dovada video este mai puternică decât orice mărturie şi are puterea de a-i mai pondera pe cei care se lasă pradă nervilor. În cazurile nedorite în care prezenţa camerei nu reuşeşte să îi aducă pe calea cea bună, agresiunea va rămâne mărturie, iar înregistrarea va ajuta la identificarea agresorilor şi pedepsirea lor.

Filmările realizate de camera auto sunt o probă bună şi în cazul despăgubirilor cerute firmelor de asigurări şi aici nu este vorba doar de accidente. Ştim cu toţii că starea drumurilor din România nu este una de invidiat, iar o roată ruptă, de exemplu, din cauza unei gropi pe şosea poate să fie uşor dovedită cu ajutorul camerei de pe bord.

Şi pentru că am vorbit până acum doar de lucruri neplăcute, venim şi cu un motiv frumos pentru care merită să montezi o astfel de cameră pe autoturismul tău. Călătoriile prin ţară sau străinătate, peisajele de vis întâlnite pot fi mai uşor păstrate cu ajutorul camerelor auto. Verifică însă ce prevede legislaţia fiecărei ţări prin care treci, pentru că sunt state în care acestea sunt ilegale, precum Austria sau Luxemburg.

Filmatul cu telefonul mobil, în timp ce conduci, este nu doar o ilegalitate, dar şi o inconştienţă faţă de tine şi cei din jur. Camera video montată pe maşină te va ajuta în schimb să ai imaginile la care visai, dar în perfectă siguranţă.

Cum alegi o cameră video auto

Dacă am expus motivele pentru care este nevoie să faci o asemenea achiziţie, acum a venit vremea să îţi spunem şi la ce ar trebui să fii atent atunci când cumperi camera.

În primul rând, trebuie să aibă un unghi de filmare cât mai larg, pentru ca în cazul oricărui incident să ai parte de vizibilitate cât mai bună. Un minim de acceptat este de 130 de grade, iar unele camere au posibilitatea de a modifica unghiul de filmare din setări. Camera DVR auto FHD Roadrunner Cube Prestigio, cu unghi de filmare de 140 de grade, este o alegere foarte bună.

Camera trebuie să dispună de tehnologie WDR (Wide Dinamic Range) sau HDR (High Dinamic Range), care ajută la filmare cât mai clară în condiţii dificile, cum ar fi în situaţii în care lumina vine din faţă şi să filmeze cât mai bine de timp de noapte. Camera auto Rear-View Mirror este printre preferatele clienţilor noştri, pentru că oferă o imagine foarte bună atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte. În plus, are şi un microfon încorporat ce permite realizarea de înregistrări audio la calitate superioară.

Pentru utilizatorii de camere video auto un alt aspect foarte important este ca aceasta să poată fi încărcată direct la maşină, nu să funcţioneze pe baterie. Aceasta se poate supraîncălzi cu uşurinţă şi poate distruge camera. Mai mult, autonomia unei astfel de camere este de aproximativ 2 ore, astfel că dacă vreţi să o folosiţi în timpul nopţii, în parcare, este imposibil. Filmarea în parcare este extrem de utilă în cazul unui accident sau furt.

Tipuri de camere auto

Există 3 tipuri principale de camere video pentru maşini: frontale, duble şi cu filmare şi în cabină.

Camerele frontale sunt cele mai des utilizate, fiind vitale pentru supravegherea şoselei în faţa dumneavoastră şi înregistrarea oricărui potenţial incident. Având o singură posibilitate de filmare, au şi preţ mai mic decât celelalte. Asta nu le diminuează însă avantajele tehnologiilor cu care sunt dotate. Unul dintre modelele pe care le recomandăm la această categorie este FHD Roadrunner 330I Prestigio, cu tehnologie de detectare a mişcării, înregistrare ciclică şi senzorul G, care simte acceleraţia, frâna şi pericolul de impact.

Camerele duble au capacitatea de a filma atât în faţa maşinii, cât şi în spatele ei. Trebuie să ţinem cont că multe dintre accidente se întâmplă înapoia noastră, iar o cameră care să filmeze şi în spatele autovehicolului poate scuti multe discuţii inutile şi eventuale minciuni.

Cea de-a treia categorie este reprezentată de camerele 3 în 1, care filmează în faţă, în spate, dar şi în cabină. Sunt folosite în special de şoferii de taxi sau cei din sistemul car-sharing, pentru o supraveghere cât mai bună a ceea ce se întâmplă pe bancheta din spate a maşinii, astfel încât să poată pretinde despăgubiri în cazul provocării unor daune. Recomandăm camera auto DVR cu 3 camere incluse, cu unghi de filmare în faţă de 170 de grade şi ecran de 4 inch, ce permite imediat să vezi ce ai filmat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Tehnologie » De ce să îţi instalezi o cameră auto?