Femeile sunt tot mai interesate de cariere în IT

De Redactia Observator.
Publicat: 17.02.2019, 09:13.
Actualizat: 17.02.2019, 11:45

Sectorul IT devine tot mai atractiv şi pentru doamne! Deşi domeniul tehnologiei este unul dominat în principal de bărbaţi, româncele nu se tem să îşi facă un nume în acestă industrie. 

Sectorul IT devine tot mai atractiv şi pentru doamne! Deşi domeniul tehnologiei este unul dominat în principal de bărbaţi, româncele nu se tem să îşi facă un nume în acestă industrie. Pasiunea pentru computere, salariile mari, dar şi garanţia unui loc de muncă le îndeamnă pe tot mai multe tinere să alegă acest drum. România a ajuns să ocupe astfel locul doi în Uniunea Europeană la ponderea femeilor care studiază şi lucrează în IT şi Comunicaţii.

Femeile care lucrează în IT se consideră privilegiate că activează în acest domeniu. Deşi sectorul este dominat de bărbaţi, acest lucru nu reprezintă un dezavantaj, ci un atuu, spun multe dintre ele.

Statisticile europene spun că una din patru persoane care lucrează în IT şi Comunicaţii sunt femei.

Georgiana Vlăsceanu, asistent universitar, co-fondator Codette: Am început o statistică în care efectiv număram câte persoane de sex feminin intra la univeristăţiile de profil. Am observat că în ultimii doi ani există o creştere consistentă de 5% pe fiecare an aproximativ.

E şi lesne de înţeles de ce tot mai multe tinere se îndreaptă spre studii de profil. Salariile în industrie depăşesc în medie 6.000 de lei net.

Adina Florea, decan Automatică şi Calculatoare, UPB: Singur salariile nu sunt în ultimul rând pentru că toată lumea ştie că salariile în IT sunt foarte bune. În plus absolvenţii facultăţii de Automatcă şi Calculatoare sunt extrem de cautaţi pe piaţa muncii.

Tinerele îşi dau sema că meseria lor nu este una rigidă, aşa cum este portretizată în filme.

Silvia Stegaru, Co- fondator Codette: Încep să îşi dea seama că prin munca lor pot să aibă un impact asupra lumii in care traiesc. Mă refer la finanţe şi bănci, soft pentru bănci, mă refer la soft pentru inginerie medicală.

Studentă: Nu m-aş putea vedea făcând altceva nici dacă ar fi fost plătit foarte bine alt domeniu.

Studentă: Am ales domeniul acesta pentru că în ultimul timp s-a dezvoltat foarte mult şi îşi găseşti un job cu siguranaţă după ce termini facultatea asta.

Studentă: De mică am fost atrasă de ştiinţele exacte. Îmi plăcea matematică şi fizica şi aici am văzut cel mai mare potenţial unde pot să mă dezvolt.

În România activează peste o sută de mii de persoane în domeniul IT.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.