Antena Meniu Search
x

Video "Inamicul" nebănuit al luptei împotriva poluării, care zace în sertarele a milioane de români. "Aici începe problema"

Românii ţin în case peste 40 de milioane de telefoane sau încărcătoare vechi, nefolosite şi aruncate prin sertare. În cele mai multe cazuri, ajung la groapa de gunoi şi poluează. E timpul să schimbăm ceva, pentru că nu suntem singurii. Omenirea a adunat anul trecut aproape 60 de milioane de tone de deşeuri electrice, mai mult decât greutatea cărămizilor din Marele Zid Chinezesc

de Redactia Observator

la 20.09.2022, 21:43

Pe lângă cele 40 de milioane de încărcătoare nefolosite, în sertarele românilor zac şi 22 de milioane de telefoane mobile vechi, de care oamenii se despart greu. "Le păstrez! Cred că am peste 20!", mărturiseşte un român. "Au rămas aşa, într-un colţ, în cameră. Nici nu mai ştiu de ele. Le găsesc când fac curat şi scap de ele atunci. Văd cine are nevoie. Dacă nu, le arunc", spune un altul.

Încărcătoarele vechi, 1.000 de tone de deşeuri anual

"În prezent, există 5,28 miliarde de utilizatori de smartphone-uri în lume, adică 45% din populaţia globală. Conform statisticilor oficiale, în Europa sunt livrate anual jumătate de miliard de încărcătoare, care generează 11.000 de tone de deşeuri", arată Mihai Caloiu, reporter Observator.

Peste 50.000 de tone de deşeuri de echipamente electrice şi electronice se adună în toată lumea, anual. Cum apare un model nou de telefon, impulsul este să îl cumpărăm, iar cel vechi ajunge ... în sertar. Fiecare producător trebuie să se asigure că pune la dispoziţia clienţilor spaţii de reciclare pentru produsele vechi. "Este, exclusiv, obligativitatea producătorului de a le recupera din piaţă. Pentru fiecare 100 de echipamente puse pe piaţă producătorul este obligat să recupereze 65%", a declarat Cosmin Teodoru, director general al Ministerului Mediului.

Pe acelaşi subiect

Ce soluţii există pentru a recicla dispozitivele

Agenţia de Protecţie a Mediului estimează, însă, că doar 15% dintre deşeurile de echipamente electrice şi electronice sunt reciclate. Multe ONG-uri colectează gratuit sau la preţuri mici deşeurile electrice. Respo oferă alternative la sacul de gunoi, care nu trebuie să înghită telefoane sau încărcătoare. Iar când avem o cutie plină cu asemenea deşeuri, sunăm curierul să o preia. 

"Aici începe problema, pentru că sunt echipamente de mici dimensiuni şi de cele mai multe ori obişnuim să le aruncăm în recipientul de gunoi menajer. Un recipient special, din carton, pentru toate aceste echipamente de mici dimensiuni", adaugă Cristian Pocol, preşedinte Respo DEEE ONG.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Tehnologie » "Inamicul" nebănuit al luptei împotriva poluării, care zace în sertarele a milioane de români. "Aici începe problema"