Video Iniţiativa europeană pentru controlarea inteligenţei artificiale. Care sunt pericolele ascunse ale evoluţiei AI
Parlamentul European vrea să ţină sub control inteligenţa artificială. Un proiect numit AI Act prevede reglementarea tehnologiilor care presupun folosirea inteligenţei artificiale în aşa fel încât să fie asigurată siguranţa cetăţenilor europeni. Experţii se tem de cum poate degenera folosirea platformelor ce presupun inteligenţa artificială. S-ar putea ajunge inclusiv la atacuri cibernetice de amploare.
AI Act este noul proiect al Parlamentului European care are ca scop reglementarea tehnologiilor de inteligenţă artificială. În timp ce sunt recunoscute beneficiile aduse de noua metodă de gândire, s-a demonstrat, de-a lungul timpului, că prezintă riscuri pentru siguranţă şi pentru drepturile fundamentale ale oamenilor.
Care sunt cele mai mari temeri
Principalul pericol este că pot înlocui cu uşurinţă fiinţele umane în anumite domenii de muncă. China, spre exemplu, trebuie să vină miercuri cu o formă legislativă finală pentru controlul inteligenţei artificiale, după a doua rundă de dezbateri naţionale.
Cele mai mari temeri sunt legate de posibilele atacuri cibernetice. Supravegherea video este, de asemenea îngrijorătoare pentru experţi.
Israelul foloseşte deja recunoaşterea facială pentru monitorizarea palestinienilor sau China pentru minoritatea uigură. Specialiştii atrag atenţia că extinderea inteligenţei artificiale atât în guverne, cât şi în corporaţii ar putea permite un Big Brother la scară de masă şi ar putea duce la penalizarea celor care nu sunt de acord cu sistemul.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰