Antena Meniu Search
x

Video Inteligență artificială "made in România". Cine sunt tinerii care invetează tehnologii de sute de mii € folosite în întreaga lume

Secretare virtuale, care monitorizează şi fac rezumate ale şedinţelor online. Fişiere audio sau video transcrise de inteligenţa artificială, de trei ori mai repede decât cel mai experimentat dactilograf. Par scene de film science-fiction, dar sunt, de fapt, tehnologii reale, dezvoltate şi puse în practică de tineri români. Soluţiile lor salvează timp şi bani în sute de companii, la nivel mondial.

de Redactia Observator

la 26.06.2022, 20:24

Vezi și

Adrian Ispas, CEO start-up techSe câştigă foarte mult timp, în primul rând. Dacă aveţi un fişier de o oră, aşteptăm undeva în jur de 15 minute şi o să fie transcris. 

Şi, cum timpul înseamnă bani, digitalizarea aduce şi productivitate. Transcrierile se fac inclusiv în timp real. Tehnologia uşurează munca celor care lucrează zi de zi cu materiale video sau audio, de la jurnalişti sau influenceri şi până la angajaţii din call-center. 

Anca Burlacu, agenţie monitorizare media: Principalul nostru scop şi obiectiv este să ne informăm clienţii atunci când se vorbeşte despre ei şi brand-urile lor la posturile radio-TV. Tehnologia aceasta de recunoaştere vocală ne-a ajutat să fim mai rapizi. 

Transcrierea digitalizată poate ţine loc de grefier, în instanţele de judecată. 

Pe acelaşi subiect

Adrian Ispas: Nu înseamnă că nu mai e nevoie de acea persoană, doar că acea persoană nu mai trebuie să transcrie de la zero tot, trebuie doar să treacă o dată prin el şi, în loc să facă o sedinţă, poate să facă zece sedinţe. 

Tehnologii dezvoltate de români

Tehnologia a costat în jur de 200.000 de euro. Cei 15 români din echipă îşi antrenează acum algoritmii să înveţe engleză, franceză, spaniolă şi poloneză. Soluţia poate fi testată gratuit, în limita a zece ore de transcriere. 

Adrian Ispas: Până la un abonament de 1200 de ore pe lună, la 850 de euro. Asta înseamnă că preţul ajunge la 0,7 euro pe oră de transcriere. 

O altă soluţie românească bazată pe inteligenţă artificială este pe cale să transforme şi cultura şedinţelor online, instaurată de pandemie. 

Dan Huru, CEO companie tech: La un moment dat am făcut un exerciţiu, am exportat calendarul pe un an şi mi-au rezultat doi ani de şedinţe. A ieşit un asistent virtual de şedinţe care îţi înregistrează, îţi transcrie şi apoi îţi sumarizează momentele importante din conversaţie. Tu te poţi concentra pe o conversaţie de calitate fără să îţi faci griji că ai uitat ceva sau că trebuie să îţi iei notiţe. 

Tehnologia este folosită inclusiv în interviurile de recrutare, dar şi în universităţi. Acum, echipa a obţinut o finanţare de jumătate de milion de euro, cu care plănuieşte să ducă funcţionalităţile la următorul nivel. 

Dan Huru, CEO companie tech: Dacă tu intri pe platformă şi spui că eşti un om de sales, noi îţi recomandăm aceste reţete pentru tine care să te ajute să îţi faci treaba cât mai bine. 

Secretara digitală este folosită deja în peste 500 de companii occidentale

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Tehnologie » Inteligență artificială "made in România". Cine sunt tinerii care invetează tehnologii de sute de mii € folosite în întreaga lume