Antena Meniu Search
x

Video Pantofii cu ajutorul cărora îţi încarci telefonul, în timp ce mergi, invenţia unui student din Cluj-Napoca

Competiție acerbă între studenții departamentului de automatică de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. Viitorii ingineri s-au întrecut în construirea unor echipamente care să ne ușureze viața, prin acționarea acestora de la distanţă.

de Redactia Observator

la 02.06.2023, 08:16

Vezi și

25 de echipe de studenți de la Universitatea Tehnică au ajuns în finala competiției "Internet of Things Student Challenge", iar ieri, dispozitivele la care au lucrat în ultimele luni, au fost prezentate în faţa profesorilor. Toate au rolul de a ne ușura viață, iar dacă pot fi acționate de la distanţă, cu atât mai bine.

Dispozitivul care hrănește automat pisica

Hrănirea animalului de companie atunci când avem o zi mai lungă la serviciu nu mai este o problemă. Patru studente au realizat un dispozitiv care hrănește automat pisica. Un senzor detectează atunci când animalul se apropie de bol și eliberează mâncarea, însă de maximum trei ori. 

Participant: Animalul se va apropia de sistem iar senzorul îl va detecta, iar în momentul acela el va fi hrănit. El va putea putea fi hrănit de maxim trei ori iar apoi sistemul va fi blocat, putând fi deblocat din pagina web a aplicaţiei.

Pe acelaşi subiect

De asemenea, dispozitivul poate fi acționat de la distanţă, iar atunci când stăpânul dorește să umple bolul cu mâncare, o alarmă anunță animalul că e ora mesei. 

Încărcător de telefon, în talpa pantofului

Iți încarci telefonul în timp ce mergi, direct din talpa pantofului. E invenția unui alt student, care a reușit să integreze într-o talpă un mecanism ce produce curent electric la fiecare pas, la propriu.

Participant: Avem o talpă de papuc prin care ne putem monitoriza paşii şi procentajul unei baterii, care este încărcată prin apăsare. Tot acest prototip este încărcat prin energie solară 

Iar acest robot paiangen, lucrarea de licență a unui alt student, se poate transforma oricând într-un dispozitiv de ajutor pentru echipajele de salvare în cazul unui accident sau al unei clădiri prăbușite.

Participant: Pot să îi pun o cameră şi dacă se întâmplă vreun accident şi nu putem intra cu un robot cu roţi, putem intra cu acesta. Se poate controla de pe telefon, şi aplicaţia asta e făcută de mine, deci are comunicaţie fără fir 

Prof. Liviu Miclea - decan Facultatea de  Automatică UT Cluj: Este o compeţie care încearcă  să scoată în evidenţă  calităţile lor de viitori ingineri. Asta înseamnă să producă nişte obiecte pornind de la acest principiu de Internet of Things pe care toată lumea îl scoate în evidenţă în acest moment 

La final, primele trei proiecte care au adunat cel mai mare punctaj din partea juriului, au fost premiate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Tehnologie » Pantofii cu ajutorul cărora îţi încarci telefonul, în timp ce mergi, invenţia unui student din Cluj-Napoca