Antena Meniu Search
x

Video România, parte a primei misiuni de apărare planetară din istorie. Cum a reuşit NASA să devieze traiectoria unui asteroid

Ceea ce pare mai degrabă un scenariu de film a devenit realitate noaptea trecută. O navă spaţială NASA s-a ciocnit de un asteroid, aflat la mai bine de 11 milioane de kilometri de Pământ, în încercarea de a-i schimba traictoria. Experimentul este considerat un succes.   Aceasta este prima misiune de apărare planetară organizată vreodată, iar din ea face parte şi România.

de Redactia Observator

la 27.09.2022, 21:33

Vezi și

Este momentul de bucurie după ani de aşteptare. Nava spaţială, lansată în noiembrie 2021 de NASA, a lovit asteroidul Dimorfos cu o viteză de 6,1 kilometri pe secundă, în prima încercare a omenirii de a deplasa un corp ceresc şi, implicit, un prim test pentru a vedea dacă omenirea se poate salva de la impactul cu un asteroid.

Dimorfos are un diametru de 160 de metri şi cântăreşte în jur de 5 miliarde de kilograme

"Am putut să demonstrăm că nu avem doar cunoştinţe teoretice despre asteroizii şi cometele lăsate în urma formării sistemului solar, dar avem şi tehnologia necesară pentru a le deturna din traiectoria lor spre Pământ". a declarat Lindley Johnson, ofițer NASA pentru apărarea planetară. Asteroidul Dimorfos care are un diametru de 160 de metri, cam cât un teren de fotbal american, şi cântăreşte în jur de 5 miliarde de kilograme. Este cel mai mic din sistemul din care face parte şi considerat inofensiv de NASA. Acum este cel mai urmărit asteroid din Spaţiu. Zeci de telescoape, inclusiv telescopul cu care a fost descoperit Pluto acum 100 de ani, îi vor monitoriza traiectoria.

"În următoarele luni vom vedea exact cât de mult am reuşit să mutăm asteroidul şi ce schimbări am produs", a declarat Elena Adams, inginer în misiunea Johns Hopkins. În noiembrie 2024, va porni spre sistemul Didymos misiunea Hera din partea Agenției Spațiale Europene. Aceasta va face măsurători pentru a vedea dacă traictoria corpului ceresc a fost deviată. La  această etapă a proiectului ia parte şi România. Practic, tot ce va vedea satelitul misiunii HERA și felul în care sunt interpretate datele, va depinde de tehnologia românească.

"DMV reprezintă un consorţiu internaţional format din Spania, România, Portugalia şi Polonia, care, împreună cu alţi parteneri, proiectează ceea ce noi numim creierul navei spaţiale HERA". a declarat Aida Alcade, responsabil pentru testarea HERA. În acest moment niciun asteroid nu pune în pericol viaţa pe Terra, ne liniştesc cei de la NASA, care monitorizează activitatea tuturor celor 28.000 de corpuri cereşti aflate în apropierea planetei noastre.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Tehnologie » România, parte a primei misiuni de apărare planetară din istorie. Cum a reuşit NASA să devieze traiectoria unui asteroid