Antena Meniu Search
x

Spectacol pe cerul României cu Starlink, ”trenulețul” de sateliți al lui Elon Musk

Un şir de puncte luminoase a traversat cerul României sâmbătă seară. Pentru mulți privitori a fost o enigmă. În realitate, erau sateliţi ai vitorului. Sunt lansaţi de Elon Musk si au ca scop îmbunătăţirea serviciilor de internet. Sateliţii se întorc în ţara noastră și duminică seară.

de Redactia Observator

la 26.04.2020, 21:05

Vezi și
  • Lanțul de sateliți Starlink a fost lansat de compania lui Elon Musk.
  • ”Trenulețul” de sateliți poate fi văzut și din România.

În imaginile surprinse de români din diferite colţuri ale ţării se vede un lung şir de puncte luminoase care se deplasează în viteză pe cer. Spectacolul neobişnuit a fost imortalizat în Bucureşti, Cluj, Satu Mare sau Constanţa iar martorii spun că punctele erau mult mai strălucitoare decât stelele. Panica s-a instalat rapid: sunt ozn uri, sunt entităţi care ne atacă, e sania lui Moş Crăciun?

ADRIAN ŞONKA, astronom: Am primit foarte multe apeluri. Sute de oameni. Cei mai mulţi oameni sunt speriaţi. Că sunt apariţii, că sunt entităţi, că sunt 5G. Orice dar nu explicaţia banală, şi anume, nişte cutii de tablă cu un panou solar care reflectă din când în când lumina soarelui.

Concret, pe cerul României s-au văzut sateliţii Starlink, lansaţi de miliardarul Elon Musk. Scopul lor: îmbunătăţirea calităţii legăturii de internet la nivel mondial. Un tânăr din Sebeş pasionat de tehnologie, ştia de proiect şi a ieşit la vânătoare.

”Am aflat de pe internet de Starlink şi eram curios dacă se vede şi deasupra oraşului în care locuiesc, Sebeş. Am încercat să captez după cum am putut dar cel mai bine se vede cu ochiul liber. Diseară, la ora 9,36 dacă cerul este senin, uitaţi-vă spre sud vest. E impresionant”, spune tânărul.

ADRIAN ŞONKA, astronom: Un satelit artificial se mişcă foarte repede. Atunci când este lansat are 28.000 de km pe oră, are o viteză enorma şi îşi păstrează această viteză până ajunge în spaţiu deci e normal să se mişte repede şi să străbată cerul în 3, 4 minute. Să nu se sperie nimeni, doar să se bucure pentru că văd ceva interesant.

Elon Musk vrea să instaleze mii de astfel de sateliţi. Când vor fi lansaţi toţi, vor forma o reţea care va acoperi întreaga suprafaţă a pământului la o înălţime de peste 500 de kilometri.

ELON MUSK, fondator SpaceX: Este o modalitate pentru SpaceX să genereze venituri care să fie folosite la construirea unor rachete şi nave spaţiale mult mai avansate. Considerăm că este un pas cheie în drumul pentru dezvoltarea unui oraş de sine-stătător pe Marte şi o bază pe Lună.

Cei care vor se bucure de spectacolul oferit de steliţi au la dispoziţie mai multe siteuri unde pot afla ora exactă la care vor trece pe deasupra casei lor. Vor fi vizibili de oriunde din România, între orele 21.00 şi 22.00.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Tehnologie » Spectacol pe cerul României cu Starlink, ”trenulețul” de sateliți al lui Elon Musk