Antena Meniu Search
x

Cum ne-a schimbat tehnologia: 4 invenții fără de care ți-ar fi greu să trăiești

Relația omenirii cu tehnologia a fost întotdeauna una complicată. Chiar și cele mai timide progrese ale omului au însemnat pași mari înainte pentru omenire.

Cum ne-a schimbat tehnologia: 4 invenții fără de care ți-ar fi greu să trăiești
Cum ne-a schimbat tehnologia - Shutterstock

Relația omenirii cu tehnologia a fost întotdeauna una complicată. Chiar și cele mai timide progrese ale omului au însemnat pași mari înainte pentru omenire. Invenția roții, a plugului sau a electricității sunt doar câteva exemple dintr-un lung șir de reușite care au urcat omenirea în vârful lanțului trofic.

Ființa umană nu are o forță sau o viteză deosebită; lucrul care ne-a oferit un avantaj asupra animalelor din jurul nostru a fost inteligența. Iar inteligența noastră s-a exprimat, la început, prin uneltele și armele noastre. Omul nu este puternic, însă folosește instrumente pentru a-și atinge scopurile, fie că e vorba de tăierea unui copac, săparea unei gropi sau prinderea unui animal. Tehnologia ne schimbă și ne face să avansăm, să facem lucrurile mai ușor și mai eficient, motiv pentru care joacă un rol important în viața noastră. Iată 4 invenții destinate locuinței, fără de care viața ar fi mult mai grea:

1. Mașina de spălat

Înainte de mașina de spălat, problema rufelor murdare era una destul supărătoare. Spălatul rufelor e o activitate care necesită mult timp și efort, atunci când o faci manual. Mai mult decât atât, e o activitate care ar trebui desfășurată zilnic, numai pentru a face față la volumul de haine ce trebuie curățate. Iar pe lângă asta, rămâne și problema uscatului rufelor, care trebuie, toate, întinse pe sârmă.

În prezent însă, ambele probleme sunt rezolvate, dacă folosești o masina de spalat cu uscator. Acestea pot fi folosite atât pentru spălarea rufelor cât și pentru uscarea lor, economisindu-i proprietarului lor mult timp și efort. Iar partea cea mai bună este economia de spațiu pe care o faci, din moment ce nu mai ai nevoie să pui rufele la uscat.

2. Aerul condiționat

Deși poate părea un lux pentru unele persoane, cei care locuiesc la ultimele etaje în blocurile înalte din marile orașe știu cât de important este aparatul de aer condiționat pentru confortul nostru. Evantaiul din trecut și nici măcar ventilatorul nu ar putea să facă față unui val de căldură într-o lună caniculară de vară. Iar căldura, în special atunci când se menține mai multe zile la rând, poate să îți afecteze serios sănătatea. Aparatul de aer condiționat rezolvă pentru tine problema temperaturii în zilele caniculare și crește gradul de confort pentru persoanele mai vulnerabile din locuința ta.

3. Frigiderul

Una din cele mai mari probleme cu care se confruntau exploratorii care mergeau către Americi era scorbutul, o boală care poate duce la pierderea dinților și chiar la moarte, dacă nu este tratată. Principala cauză era lipsa de vitamina C, pe care o găsim foarte ușor în fructe și legume. Însă pe mare, în lipsa unui frigider, care să le conserve, fructele și legumele se stricau, iar marinarii nu mai aveau de unde să-și ia vitaminele de care aveau nevoie.

Frigiderul a schimbat totul pentru noi și nu doar datorită confortului de a putea păstra proviziile de alimente din casă proaspete. Datorită frigiderelor și a congelatoarelor, care conservă alimentele, fie ele legume, fructe, carne sau lactate, ne putem bucura de varietatea de produse din prezent. Frigiderul nu ne face doar viața mai ușoară, ci ne crește nivelul de trai.

4. Telefonul

Fie că vorbim de smartphone-uri sau telefoane cu disc, conectate la rețeaua de telefonie, toții oamenii știu cât de important este acest aparat. Însă nu aparatul este cel important, ci conexiunea pe care ne-o oferă cu cei din jur. Faptul că, indiferent unde ne aflăm, putem lua legătura cu cine avem nevoie este un câștig fenomenal pentru omenire. Telefonul, computerul și internetul sunt toate expresia acelorași dorințe: interconectarea oamenilor, circulația informațiilor și accelerarea progresului.

Telefonul a creat legături instantanee între oameni. Iar smartphone-urile moderne, care combină trăsăturile telefonului cu cele ale computerului, duc lucrurile chiar mai departe. Conform Connectability, smartphone-urile sunt unelte pentru independență, care ne oferă acces la un ocean de informații și aplicații de care ne putem folosi în viața de zi cu zi.

Sursă foto: Shutterstock

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Tehnologie » Cum ne-a schimbat tehnologia: 4 invenții fără de care ți-ar fi greu să trăiești