Antena Meniu Search
x

Video Sistem unic în Europa de Est pe Aeroportul din Cluj. Cum sunt controlați pasagerii

Într-un an în care călătoria cu avionul a devenit o loterie şi fiecare minut de întârziere contează, Aeroportul din Cluj vine cu o premieră în ţara noastră şi chiar în Europa de Est. Controlul de securitate se desfăşoară acum cu echipamente de ultimă generaţie, iar pasagerii nu mai trebuie să scoată din bagaje electronicele sau lichidele. Scanarea 3D se face prin intermediul tomografiei computerizate. 

Alex Prunean
de Alex Prunean

la 14.07.2022, 20:12

Vezi și

Rapid. Aşa se desfăşoară acum controlul de securitate pe Aeroportul din Cluj-Napoca, care are şase echipamente performante, montate în terminalul plecări. Ofiţerii de securitate văd clar fiecare obiect din bagajele de mână, fără a mai fi nevoiţi să le desfacă. 

Alex Prunean, reporter Observator: Unul dintre cele mai mari avantaje, inclusiv financiar, este faptul ca putem transporta lichide în bagajul de mână, indiferent de cantitatea lor. De exemplu, dacă îmi cumpăr un suc din afara aeroportului, nu voi mai fi nevoit să îl abandonez înainte de a trece controlul de securitate.

Echipamentele au fost cumpărate din fonduri europene şi au costat aproximativ 7 milioane de euro. Noile aparate au fost prezentate încă de anul trecut, însă abia acum au fost puse în funcţiune.

David Ciceo, director Aeroportul Cluj: Suntem primul aeroport din România, printre primele din Europa. Împreuna cu Brigada Antireroristă a Serviciului Român de Informaţii, care execută controlul de securitate, am reuşit să stabilim proceduri şi să creăm această facilitate pentru pasageri. Mai ales e o facilitate pentru cei care călătoresc cu copii, pot să pot să transporte apă, suc, facilitate cu atât mai mult binevenită, cu cât sunt foarte multe întârzieri.

Pe acelaşi subiect

Vechile echipamente de la Aeroportul Cluj puteau să proceseze 100 de pasageri pe oră

Noua tehnică permite verificarea a peste 400 de călători în acelaşi interval de timp. Aparatele nu doar că scanează tridimensional tot ce avem în bagaj, dar pot să şi pornească o alertă, dacă detectează că lichidul dintr-o sticlă ar fi periculos. 

Alex Prunean, reporter Observator: În cazul în care într-unul dintre bagaje există un obiect pe care agentul de securitate îl consideră suspect, nu se mai blochează întreg fluxul de control. Bagajul este tras automat deoparte, pe o altă bandă şi controlat mai amănunţit. 

Atenţie, însă! Cu toate că procedurile de la Cluj permit îmbarcarea cu o cantitate mai mare de lichid decât regula clasică de 100 ml, este posibil ca, în cazul unei escale, pe un aeroport care nu foloseşte această procedură să fiţi nevoiţi să renuntaţi la recipiente.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Tehnologie » Sistem unic în Europa de Est pe Aeroportul din Cluj. Cum sunt controlați pasagerii