Antena Meniu Search
x

Video Telegram, arma preferată pe frontul digital pentru informare în timp real a războiului Rusia-Ucraina

O aplicaţie de mesagerie s-a transformat într-o enciclopedie digitală a războiului. Fără filtre, fără algoritmi, dar şi fără o reglementare a conţinutului, Telegram a rămas unica legătură între front şi restul lumii. Ucrainenii şi ruşii deopotrivă comunică aşa, în timp ce refugiaţii caută să afle cele mai noi ştiri de acasă. Experţii spun însă că Telegram are vulnerabilităţi de securitate, plus multă propagandă.

de Ioana Matei

la 09.04.2022, 21:07

Vezi și

Oxana - refugiată: Ruşii au ocupat în totalitate oraşul Herson.

Sunt informaţii pe care Oxana le primeşte în timp real, pe Telegram. A fugit din Herson, împreună cu cei doi copii ai săi, după ce casa i-a fost bombardată.

Oxana - refugiată: De o săptămână, verific Telegram în fiecare zi. Avem un grup cu oamenii din Herson, acolo citim cele mai multe ştiri.

De altfel, Telegram a devenit, în câteva săptămâni, sursa principală de informare pentru ucrainenii răspândiţi în toate colţurile lumii. Inclusiv preşedintele Zelensky are un canal oficial, cu aproape 1,5 milioane de membri.

Pe acelaşi subiect

Zelenski: Este deja noapte, dar muncim. Ucraina trebuie să se îndrepte către pace, să meargă înainte.

Pentru prima dată în istorie, asistăm la o documentare în timp real a unui război. Iar Telegram este arma preferată pe frontul digital.

Marian Hurducaş - consultant comunicare digitală: Telegram s-a poziţionat total opus faţă de Facebook, care are reguli, care îţi dă conţinutul jos, care îţi închide contul. N-are algoritmi, n-are reguli foarte clare pentru că favorizează libera exprimare.

Telegram, arma preferată pe frontul digital

Alexandru Negrea - consultant social media: Şi are această reputaţie foarte bună că ar.conversaţiile de pe Telegram ar fi foarte bine encriptate. Dar, realitatea este că ele pot fi monitorizate sau se pot solicita, conform legii.

Pentru ucraineni, Telegram este locul în care află şi cum să scape cu viaţă din calea bombelor.

Oxana - refugiată: Aflăm unde sunt ruşii, oamenii scriu acolo ce au văzut, ce s-a mai întâmplat.

În ajutorul ucrainenilor a sărit şi Google.

Ioana Matei - reporter Observator: Platforma a introdus noi opţiuni în Google Maps şi Search. Un exemplu este cel al hotelurilor, care pot anunţa încă din pagina principală din Search dacă oferă reduceri sau chiar cazare gratuită refugiaţilor.

Gabriela Chiorean - manager comunicare Google CEE: Peste 100 de centre de refugiaţi vor fi găsite pe Google Maps în ţările vecine Ucrainei. Totodată, companiile din România pot să indice ce servicii oferă. Dacă sunt produse gratuite, dacă distribuie donaţii, dacă angajează refugiaţi.

În avalanşa de mesaje, ştirile false se infiltrează uşor. Telegram este intens folosit şi de cealaltă parte a baricadei, după ce toate celelalte reţele sociale au restricţionat, una după alta, accesul ruşilor.

Marian Hurducaş - consultant comunicare digitală: Atenţie, însă, că atât ce comunică ucrainenii, cât şi ce comunică ruşii, fac parte din propagandă de război.

Flavia Durach - specialist comunicare: Când vedem că sunt imagini care sunt prezentate ca fiind de la faţa locului trebuie să ne păstrăm spiritul critic şi să înţelegem că e posibil să nu ilustreze situaţii reale.

Telegram are 500 de milioane de utilizatori lunari şi este condus de fraţii Pavel şi Nikolai Durov, disidenţi ruşi, aflaţi în opoziţie cu regimul de la Kremlin. De-a lungul celor aproape 10 ani de existenţă, a fost folosit şi în alte conflicte, inclusiv în România, în timpul protestelor din 2015. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Tehnologie » Telegram, arma preferată pe frontul digital pentru informare în timp real a războiului Rusia-Ucraina