Antena Meniu Search
x

Ucraina e pregătită de luptă, dar şi de negocieri cu Rusia. Zelenski: "Căutăm orice posibilitate pentru a opri războiul"

Ucraina este ''totuşi pregătită'' să poarte convorbiri cu Rusia, aflate într-un punct mort după descoperirea atrocităţilor din oraşele ucrainene eliberate, a declarat sâmbătă preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, transmite AFP. Război Rusia - Ucraina, ziua 45 LIVE TEXT.

de Redactia Observator

la 09.04.2022, 17:31

Zelenski: "Căutăm orice posibilitate pentru a opri războiul"
Zelenski: "Căutăm orice posibilitate pentru a opri războiul" - Profimedia

''Ucraina a spus întotdeauna că este pregătită pentru negocieri şi caută orice posibilitate pentru a opri războiul. În paralel vedem, din păcate, pregătiri pentru lupte importante, unii spun decisive, în est'', a afirmat şeful statului ucrainean într-o conferinţă de presă comună cu cancelarul austriac Karl Nehammer, aflat în vizită la Kiev şi la Bucea, oraş devenit simbol al atrocităţilor invaziei ruse.

''Noi suntem pregătiţi să luptăm şi, în paralel, să căutăm căi diplomatice pentru a opri acest război. Avem în vedere un dialog în paralel'', a continuat Volodimir Zelenski, potrivit Agerpres.

Negocierile Rusia - Ucraina nu au adus pacea

Ultima rundă a tratativelor directe ruso-ucrainene s-a desfăşurat în 29 martie la Istanbul, prilej cu care Ucraina a detaliat principalele sale propuneri în vederea unui acord cu Moscova, printre care ''neutralitatea'' sa în schimbul unui acord internaţional pentru garantarea securităţii sale. 

Pe acelaşi subiect

''În est şi în sud, observăm o concentare de arme, echipamente şi trupe care se pregătesc să ocupe o altă parte a teritoriului nostru'', a subliniat Volodimir Zelenski. Întrebat în legătură cu scenariile unei asemenea ofensive, el a spus că acestea ar depinde ''de forţa noastră, de rapiditatea partenerilor noştri pentru a ne furniza arme şi de dorinţa liderului rus (n.r. Vladimir Putin) de a merge mai departe''.

Spitale din Ucraina, distruse de bombardamente

Pe de altă parte, ministrul Sănătăţii ucrainean Viktor Liaşko a anunţat sâmbătă că peste 20 de spitale ucrainene au fost ''distruse complet'' în timpul invaziei ruse. De asemenea, peste 300 de spitale şi alte instituţii medicale au fost avariate parţial. Liaşko a precizat că spitale din oraşe ca Bucea şi Irpin au fost repuse în funcţiune, însă este nevoie de anumite reparaţii la aceste obiective.

La 24 februarie, Rusia a lansat o invazie militară de amploare asupra Ucrainei, Moscova susţinând că este vorba despre o ''operaţiune militară specială de denazificare'' a ţării vecine. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Ucraina e pregătită de luptă, dar şi de negocieri cu Rusia. Zelenski: "Căutăm orice posibilitate pentru a opri războiul"