Antena Meniu Search
x

Tot ce trebuie sa stii despre optimizarea SEO in 3 minute

Daca ai avea la dispozitie 24 de ore pentru a intelege totul despre lumea business-ului, cu siguranta ar trebui sa dedici macar trei minute optimizarii SEO, avand in vedere importanta acesteia.

de Redactia Observator

la 27.11.2019, 17:21

Optimizarea SEO in 3 minute
Tot ce trebuie sa stii despre optimizarea SEO in 3 minute

Daca ai avea la dispozitie 24 de ore pentru a intelege totul despre lumea business-ului, cu siguranta ar trebui sa dedici macar trei minute optimizarii SEO, avand in vedere importanta acesteia. Si, chiar daca presupunem prin absurd ca nu ai auzit niciodata despre acest concept, tot trei minute iti va lua si tie sa ii intelegi scopul, definitia si mecanismele.

In fiecare dintre urmatoarele calupuri de 60 de secunde, iti vei imbogati cunostintele cu notiuni de baza despre Google, dar si Search Engine Optimization si marketing online - doua domenii care in ultima perioada incep sa se intrepatrunda din ce in ce mai mult.

Detii un business, esti pasionat de tehnologie, studiezi marketing la facultate sau vrei o cariera mai bine platita? In orice dintre situatii te-ai regasi, urmatoarele trei minute te vor ajuta sa evoluezi.

Minutul 1 - Care este scopul procesului de optimizare SEO?

Inainte de a vedea "cum se face SEO", este important sa intelegem scopul acestuia. Foarte multi au impresia ca SEO este un proces eminamente tehnic, care are drept scop influentarea botilor lui Google, pentru ca acestia sa listeze site-ul lor mai sus in paginile cu rezultatele cautarilor.

Altii pluseaza si spun ca, de fapt, optimizarea SEO se adreseaza in principal utilizatorilor, scopul fiind acela de a oferi acestora o experienta de navigare cat mai placuta.

Si unii, si altii au partial dreptate, insa niciuna dintre tabere nu precizeaza scopul final al procesului de optimizare SEO. Oricat de banal ar suna, raspunsul este acelasi ca in orice alta actiune legata de business: profitul.

Site-ul tau va ocupa pozitii mai bune in paginile cu rezultatele cautarilor din Google? Asta inseamna ca mai multi oameni il vor gasi efectuand cautari pe cuvintele cheie specifice domeniului de activitate. La randul sau, asta se traduce printr-un trafic mai mare pe site si, in consecinta, o posibilitate mai mare de conversie. Ce inseamna conversie? Inseamna finalizarea unei actiuni, de cele mai multe ori o achizitie, prin urmare profit.

Minutul 2 - Ce este optimizarea SEO?

In limba romana, termenul englezesc Search Engine Optimization este tradus printr-un pleonasm - optimizare SEO. Totusi, aceasta repetitie voita accentueaza un aspect important: acela ca vorbim despre un proces continuu, nu despre unul finit in timp.

Termenul "optimizare" inseamna imbunatatire permanenta, pentru ca intotdeauna se poate si mai bine si este practic imposibil sa ajungi pe prima pozitie in Google pe absolut toate cuvintele targetate. De altfel, chiar daca reusesti sa ajungi pe pozitia 1 cu un anumit cuvant cheie, nu trebuie sa opresti optimizarea SEO, pentru ca poti fi depasit cu usurinta de competitorii care inca investesc in aceasta activitate.

Tocmai din acest motiv, adevaratii profesionisti din marketingul online nu vor folosi niciodata expresii precum "campanie SEO", intrucat acest termen presupune o anumita limitare in timp. In schimb, se vor referi la "strategia SEO" dezvoltata pentru clientii lor, acest cuvant care implica si ideea de continuitate. Sintetizand, optimizarea SEO reprezinta totalitatea activitatilor specifice prin care pozitiile unui site in paginile cu rezultate din Google sunt imbunatatite constant si continuu.

Minutul 3 - Ce activitati implica optimizarea SEO?

Optimizarea SEO se imparte in doua mari categorii: on page totalitatea schimbarilor efectuate pe paginile site-ului tau/al business-ului) si off page (crearea de link-uri de pe site-uri cu mare autoritate si relevanta, catre site-ul respectiv).

Desi unii ar putea argumenta ca optimizarea on page este mai importanta, intrucat este vazuta drept fundatia unei case, iar pentru anumite brand-uri mari ar putea fi chiar si suficienta, pentru un business aflat la inceput de drum sau dintr-un domeniu in care concurenta este foarte mare putem considera ca ambele sunt la fel de insemnate.

Activitatea on page presupune optimizarea link-urilor, meta titlurilor si meta descrierilor, titlurilor, heading-urilor, imaginilor si continutului din paginile site-ului, conform strategiei de cuvinte cheie stabilite anterior.

Pe de alta parte, optimizarea off page se refera la crearea de continut original si relevant, in care sa inserezi link-uri catre site-ul tau si care sa fie publicat pe site-uri cu autoritate in domeniu. In momentul in care va "intalni" aceste link-uri, Google va transfera din autoritatea site-ului "gazda" catre site-ul tau.

Atat optimizarea on page, cat si off page pot fi privite si din perspectiva motoarelor de cautare, si a utilizatorilor. Pe de o parte, SEO il ajuta pe Google sa "inteleaga" despre ce este vorba in fiecare pagina a unui site, intrucat acesta nu le "vede" precum noi, ci drept insiruiri de caractere.

Pe de alta parte, utilizatorii vor fi mult mai atrasi de un site cu un continut bine structurat, original si interesant, iar experienta pozitiva ii va indemna sa cumpere produsele sau serviciile, dar si sa recomande site-ul apropiatilor lor.

Daca ai un ritm alert de citire, acest text nu ar fi trebuit sa iti ocupe cu mult mai mult de trei minute. Acum ca stii ce este optimizarea SEO, care este scopul sau si cat este de importanta, vei putea decide care este calea pe care o urmezi: fie contractezi o agentie de marketing online care sa preia aceasta activitate, fie te perfectionezi in cadrul unor cursuri SEO si apoi preiei singur fraiele optimizarii. Nici aceasta decizie nu ar trebui sa iti ia mai mult de 3 minute :)

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Tehnologie » Tot ce trebuie sa stii despre optimizarea SEO in 3 minute