Antena Meniu Search
x

Video Windows 11 - primele imagini au fost publicate online. Versiunea Windows 10 va fi „pensionată”

Microsoft a anunțat că nu va mai oferi suport tehnic pentru Windows 10 din 2025, compania pregătind lansarea unei noi versiuni a sistemului de operare în această lună, posibil numită Windows 11. Microsoft nu a putut să păstreze secrete informaţiile legate de viitoarea versiune, care a ajuns să fie disponibilă pe internet, cu doar opt zile înainte de prezentarea oficială.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 16.06.2021, 10:32

Lansare Windows 11. Când WIndows 10 a fost lansat, Microsoft anunțat că intenționează să fie ultima versiune a sistemului de operare. Însă începând cu 14 octombrie 2025 nu vor mai exista actualizări de program sau securitate, pentru niciuna dintre versiunile Home sau Pro. Iar Microsoft spune că succesorul Windows 10 va reprezenta unul dintre „cele mai important update-uri” în sistemul de operare din ultimul deceniu.

Un build timpuriu de Windows 11 a ajuns pe internet cu puţin timp înainte ca Microsoft să realizeze prezentarea oficială, ocazie cu care pot fi văzute şi primele capturi de ecran cu interfaţa viitorului sistem de operare. 

Directorul executiv Satya Nadella și managerul de produs Panos Panay vor lansa noul sistem de operare pe 24 iunie, Microsoft având concurență nu doar din partea Apple, ci și din partea Google. Deși vânzările de PC-uri încă domină piața - cu 79,4 milioane de livrări în 2020 - alternativa Google se dovedește populară și pe un trend ascendent - cu 11,7 miloane de Chromebook vândute, care funcționează cu sistemul de operare Google Chrome. 

Ce schimbări aduce Windows 11

Pe acelaşi subiect

Unii analiști sugerează că noul sistem de operare de la Microsoft va purta un nume, în loc de numărul 11. Dincolo de rebranding, noul Windows va veni și cu noi funcții, o înfățișare modernă și un meniu Start regândit. Primele imagini au fost publicate de site-ul chinez Baidu, pentru ca apoi întreg build-ul să apară online.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Cele mai evidente schimbări vizuale par a fi la nivelul taskbar-ului. Pictogramele aplicaţiilor nu mai sunt aliniate de la stânga la dreapta, ci au fost mutate pe centrul barei. Meniul Start a fost şi el simplificat şi este acum afişat pe centrul ecranului. Acesta afişează cele mai recente aplicaţii şi permite, ca şi până acum, să fixeze aplicaţiile preferate, pentru a le accesa rapid.

Pentru utilizatorii mai conservatorii, sistemul de operare va oferi opţiunea revenirii la vechea ordonare, cu pictogramele de pe taskbar şi meniul Start aliniate de la stânga la dreapta.

Mai puţin evidente, dar suficient de uşor de văzut în capturile de ecran sunt colţurile ferestrelor, care sunt, acum, uşor rotunjite. Cu Windows 11, Microsoft readuce în actualitate şi widget-urile, la care a renunţat cu ani în urmă. Prin intermediul acestora, utilizatorii pot afişa, direct pe desktop, anumite informaţii, precum vremea şi ştirile.

Dincolo de interfaţa grafică, care este preluată de la Windows 10X, sistem de operare la care Microsoft a renunţat, în cele din urmă, nu par să existe schimbări esenţiale la nivelul sistemului de operare. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Tehnologie » Windows 11 - primele imagini au fost publicate online. Versiunea Windows 10 va fi „pensionată”