Antena Meniu Search
x

Video Comuna din România care s-a înscris pe harta mondială a lumii. Deși modernizat, locul și-a păstrat tradițiile și autenticitatea

Cea mai veche localitate din Mărginimea Sibiului a fost desemnată una dintre cele mai bune destinaţii rurale din lume! Comuna Răşinari, localitatea natală a lui Octavian Goga şi Emil Cioran, a avut competiţie serioasă - 130 de localităţi din 57 de ţări! Cultura, tradiţiile, diversitatea, dar şi protejarea mediului înconjurător au făcut ca satul românesc să fie ales de Organizaţia Mondială a Turismului. 

de Andrei Naiţă

la 21.12.2022, 19:57

Vezi și

Pe uliţele înguste ale satului aflat la 12 kilometri distanţă de Sibiu, colindătorii vestesc naşterea Domnului. Aşa cum o fac negreşit, an de an, în preajma Crăciunului. Păstrarea tradiţiilor a cântărit greu în competiţia mondială "Best Tourism Villages".

Și-a păstrat tradițiile și autenticitatea

Dan Sima, preot: Chiar este o atmosferă de anii 80. Deşi s-a modernizat, internetul funcţionează foarte bine. Îşi păstrează autenticitatea. Totul se întâmplă cumva rupt de timp, nu au saşi aici, nu au fost alte influenţe decât voinţa aceasta a omului care a crescut la munte.

Bogdan Bucur, primarul Răşinari: Istoria locului, oamenii şi faptul că-şi respectă tradiţiile a contat destul de mult.

Pe acelaşi subiect

În satul în care s-au născut doi titani, ai poeziei şi filosofiei, şi preparatele locale îşi păstrează gustul şi aroma de odinioară.

Șoru Lupu, localnic: Este o expoziţie pe care noi o avem de 30 de ani. Sunt făcute după metodele clasice, respectiv, tăiere, opărire, pârlire. Fumul se face doar cu lemn de fag, eşenţă tare, fag.

În localitate sunt peste 20 de pensiuni agroturistice unde, indiferent de anotimp, gazdele îşi întâmpină oaspeţii cu mâncăruri tradiţionale.

Maria Lupu, administrator pensiune: Apreciază foarte mult ciorbele noastre. Că sunt de vacă sau de porc, ciorba de burtă, ciorba de fasole, foarte apreciată. Sunt sarmalele şi fripturile la cuptor. il sarmale puse la făcut. 

Odată cu titlul câştigat, localnicii se aşteaptă acum ca numărul turiştilor să crească.

Carmen Ghidiu, Asociatia Pensiunilor Rășinari: Vom beneficia şi de o promovare la nivelul Organizaţiei Mondiale a Turismului. Tot timpul anului sunt evenimente culturale. Există şi trasee de drumeţie marcate.

Satul Răşinari poate fi vizitat cu ajutorul unei aplicaţii, dar şi cu ghizi.

Bogdan Bucur, primarul Răşinari: Mărginimea Sibiului va fi şi o destinaţie ecoturistică într-un viitor destul de apropiat, iar oferta noastră turistică va creşte din acest punct de vedere.

În competiţia mondială, România a avut trei localităţi înscrise. Comunele Biertan din judeţul Sibiu și Ciocănești din Suceava. Doar Răşinari a fost ales de juriu, alături de alte 35 de localităţi din 18 ţări precum Italia, Elveţia, Spania, Ecuador, Chile, Peru sau Vietnam. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Travel » Comuna din România care s-a înscris pe harta mondială a lumii. Deși modernizat, locul și-a păstrat tradițiile și autenticitatea