Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Cum se prepară ultimul trend din meniul de sărbători. Cârnaţii cu trufe, o delicatesă din Bucovina

În Bucovina s-a dat startul pregătirilor pentru masa de Crăciun. În capul listei sunt preparatele tradiţionale, pentru care este nevoie de un adevărat ritual. În Suceava, s-a trecut de la cârnaţii tradiţionali la o versiune uşor interpretată, care a devenit ultima fiţă din meniul de sărbători - cârnaţii cu trufe. 

de Angela Bertea

la 16.12.2024 , 18:38

În Bucovina, bucatele de sărbători sunt condimentate şi afumate conform reţetelor din bătrâni. "Cârnaţi tradiţionali, muschi de porc, slăninuţă, ceva cârnaţi de vânat. Ne pregătim intens de Crăciun", a spus Alin Mujdei, administrator pensiune.

În această măcelărie din localitatea Botoșana, din Suceava, focul din afumătoare arde încă de la primele ore ale dimineţii. "În această afumătoare tradiţională se folosesc lemne de fac şi lemne de cireş în funcţie de cum este încărcată, slănină, muşchi, cârnaţi, cabanos, undeva la 2 ore şi ceva, depinde cum merge", explică Samoilă Finiș, măcelar.

Ingredientele sunt simple

Vezi și

Ingredientele sunt simple: carne, sare, piper şi usturoi. Cine dorește să depășească granițele tradiționalului se joacă cu aromele şi adaugă un strop de savoare prin rafinamentul trufelor. 

Pe acelaşi subiect

"Astăzi facem cârnat de black angus cu untură de mangaliţă şi cu trufe negre din Bucovina. Prima dată punem trufa în untură pentru a se aromatiza. Vom folosi o vită în care vom adauga untură aromatizată cu trufe. De principiu se pune cam 10% trufă", a declarat Mihai Robu, culegător de trufe.

Apoi, cârnaţii cu trufe urmează acelaşi proces ca al cârnaţilor tradiţionali, dar mai rapid. "Pe cei aromatizaţi îi vom lăsa foarte puţin să prindă puţin iz de fum, după care îi vom pune a zvântat într-o cameră cu ventilaţie, unde ei vor rămâne cruzi uscaţi astfel încât aroma trufei să se se distrugă", mai precizează Mihai Robu, culegător de trufe.

La final, toate preparatele sunt degustate

La final, toate preparatele sunt degustate. Odată sacrificat porcul, preparate tradiționale vor fi prezente pe masa de sărbătoare. Dar până la cârnaţi sau alte produse de Crăciun, totul începe cu pomana porcului, cu mămăligă şi murături.

Conform statisticilor, românii vor avea parte de cel mai scump Crăciun din ultimii 20 de ani. Produsele tradiţionale s-au scumpit cu aproape 50% din cauza inflaţiei. 

Angela Bertea Like

Curioasă din fire, îmi place să pun întrebări și să obțin răspunsuri. Pe unele le obțin mai ușor și repede, pe altele mai dificil. Dar, îmi place și să insist, ceea ce mă conduce spre ceea ce vreau să obțin.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
V-a crescut salariul în ultimul an?
Observator » Travel » Cum se prepară ultimul trend din meniul de sărbători. Cârnaţii cu trufe, o delicatesă din Bucovina