Video Detaliul crucial omis de mulţi turişti de la munte. Poate face diferenţa între un sejur de vis sau de coşmar. "A cam uitat toată lumea"
A fost vreme numai bună pentru o excursie la munte. Şi exact asta au făcut mii de români în weekendul care abia s-a încheiat. Doar că mulţi dintre ei au ignorat cea mai importantă regulă când vine vorba de o drumeţie montană: echipamentul. Aşa că, în unele cazuri, excursia s-a terminat la spital.
Un turist a fost accidentat ieri pe Drumul Serpentinelor de pe Tâmpa tocmai din cauză că nu avea echipament de munte. Cum nu şi-a luat încălţămintea potrivită, a alunecat pe o stâncă şi s-a rănit la un picior. A fost coborât pe targă de către salvamontişti şi a ajuns la spital.
Turişti fără echipament potrivit, la munte
"Problema cea mai mare e că vin fără echipamente. De bocanci a cam uitat toată lumea", spune Ion Adămuță, cabanier Mălăiești. "Mai ales în perioada concediilor au fost foarte multe intervenţii legate de acest aspect, al faptului că turiştii care se deplasează în zona montană nu au aceste echipamente adecvate", a declarat Cătălin Petrescu, Salvamont Brașov.
Iar asta s-a văzut în numărul de turişti care au avut nevoie de ajutor. "Potrivit ultimei statistici oficiale, în 24 de ore salvamontiştii din România au gestionat 14 situaţii de urgenţă. Cele mai multe au fost la Cluj şi la Mureş. Din păcate, două persoane au decedat, alte 21 de persoane au fost salvate şi din acestea, cinci au ajuns la spital", arată Claudiu Loghin, reporter Observator.
- Ce poţi face într-un weekend la Braşov. Muntele oferă turiştilor numeroase oportunităţi
- Au consumat alcool şi nu au mai găsit drumul spre stână: doi bărbaţi rătăciţi pe munte, recuperaţi de...
- Filmul tragediei din Bucegi: O tânără de 24 ani a căzut în gol 200 de metri, după un pas greșit, chiar sub...
Echipamentul corespunzător poate face diferenţa între o drumeţie de vis şi una de coşmar, spun specialiştii. "Întotdeauna echipamentul adecvat pleacă de la încălţări. Deci încălţări specifice zonei montane, încălţări care să le asigure stabilitatea gleznei şi care să le asigure aderenţa în condiţii specifice. Turiştii mai au nevoie şi de ceva haine mai groase, pentru că dimineaţa, seara şi în momentul în care soarele intră în nori, sau vorbim de zone umbrite, temperatura scade foarte mult faţă de ce este la soare", adaugă Cătălin Petrescu, Salvamont Brașov.
Ce trebuie să avem la noi în drumeţie
Iar obişnuiţii muntelui ştiu asta. "E periculos, poţi să aluneci, poţi să cazi, poţi să te întâlneşti cu ursul, cum m-am întâlnit eu, deci trebuie să fii echipat", crede un român. Din bagajul pentru o drumeție montană nu trebuie să lipsească nici telefonul mobil, cu bateria încărcată. Turiştii se pot orienta cu ajutorul aplicaţiilor speciale iar în situaţii de urgenţă, îi ajută să alerteze autorităţile.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰