Video Experienţa unică într-un loc rupt din rai, pe partea românească de Dunăre. Sophie a venit din Belgia şi a rămas impresionată
Pe malul drept - războiul, pe malul stâng - pacea. La câţiva kilometri de Reni, localitatea bombardată din Ucraina, există un loc rupt din rai, pe partea românească de Dunăre. Turiştii vin în continuare pe Insula Cailor să vadă animale sălbatice şi să guste din preparatele specifice locului.
Doar 30 de minute cu barca sunt de la Galaţi până lângă Reni, pe Insula Cailor. O singură apă desparte două lumi cu totul diferite. Într-o parte se trag focuri de armă, în alta se face focul sub ceaun, pentru ca cei 20 de turişti ajunşi aici să guste un borş de peşte autentic.
Adrian Obreja, reporter Observator: Suntem la doi kilometri de Reni, Ucraina, un loc fierbinte în contextul războiului, din ultima perioada, mai ales pentru locuitorii din județele Tulcea și Galați.
Plus somotei. În total, şase tipuri de peşte care dau un gust extraordinar. În două ore, preparatul e gata. Până atunci căutăm caii vestiţi ai insulei.
Caii celebri de pe Insula Cailor, greu de găsit
- "Va fi aur!" Staţiunea de pe litoral care face o mişcare crucială pentru a atrage succesul şi turiştii....
- Şoseaua pe care iubitorii muntelui o aşteaptă de 30 de ani. A fost finalizat drumul ce urcă până la cota 1.700,...
- Oferte turistice de Crăciun 2023. În Maramureş, hotelierii promit preţuri ca anul trecut şi surprize pentru...
Adrian Obreja, reporter Observator: Iată şi caii celebri de pe Insula Cailor. Sunt foarte greu de găsit pe această insulă care măsoară aproximativ doi kilometri. În această pădure am găsit trei exemplare care arată incredibil de frumos.
Între timp, borşul a ajuns în farfuria turiştilor. Experienţa este unică, mai ales pentru vizitatorii veniţi din străinătate. Sophie este din Belgia şi este încântată de preparatele tradiţionale româneşti.
Sophie: Am mâncat deja ciorba de burtă, dar e prima dată borș de pește. Este foarte bună, da. Un gust foarte bun.
Turist: Nu am fost niciodată în zona aceasta. Dar este foarte frumos. Aer curat. Nu se simte conflictul.
Turist: Am și ales să venim spre Galaţi, cu toate că știam că în ultimă perioadă s-au întâmplat lucruri peste Dunăre, care nu ar trebui să fie. Una peste alta, a câștigat borșul de peşte!
Viorel a venit cu ideea acestor expediţii
Viorel, navigator de mulţi ani, a venit cu ideea să facă aceste expediţii.
Viorel, navigator: Insula fiind a noastră, în zona românească, nu sunt probleme de genul acesta. Mai ales că portul Reni efectiv este la 7 kilometri, suntem într-o zonă safe. Nu sunt probleme aici.
Insula Cailor există de aproape un secol. Pe ea trăiesc aproximativ 50 de exemplare, iar numărul lor creşte în fiecare an. În zonă se mai pot admira şi raţe sălbatice, lebede, cormorani sau codalbi, cele mai mari păsări răpitoare din România şi care sunt pe cale de dispariţie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰