Antena Meniu Search
x

Poduri suspendate în Europa. Cele mai lungi şi spectaculoase construcţii

Deși majoritatea celor mai lungi poduri din lume sunt situate în Asia sau Statele Unite ale Americii, Europa găzduiește multe poduri lungi și frumoase. Aceste poduri au fost construite pentru a rezolva diverse provocări pe continentul european, iar majoritatea sunt situate în Portugalia. Podul de peste Dunăre a intrat în topul celor mai lungi poduri din Europa. 

de Redactia Observator

la 12.07.2023, 15:42

Poduri suspendate în Europa. Cele mai lungi şi spectaculoase construcţii
Poduri suspendate în Europa. Cele mai lungi şi spectaculoase construcţii - Arhivă Observator

Podul peste Dunăre de la Brăila se alătură celor mai lungi poduri suspendate din Europa. În prezent, cel mai înalt pod european se află în Franța, în timp ce cel mai lung pod sea află în Portugalia.

Cel mai mare pod suspendat din Europa este Viaductul Millau

Viaductul Millau este un pod rutier hobanat (pe cabluri) ce trece peste valea Tarn, în departamentul Aveyron, în Franța. Podul asigură continuitatea autostrăzilor A75 și A71 între Paris și Béziers. Acest pod, inaugurat oficial pe 14 decembrie 2004, deține patru recorduri mondiale.

Viaductul Millau este plasat pe teritoriul comunelor Millau și Creissels, în departamentul Aveyron, Franța. Înainte de construirea podului, traficul de pe autostradă cobora pe fundul văii râului Tarn, urmând drumul național 9, în apropiere de Millau. Acest lucru producea aglomerație la începutul și sfârșitul vacanței de vară.

Pe acelaşi subiect

Podul traversează valea Tarn desupra celui mai jos punct al acesteia, unind două dealuri de calcar, Causse du Larzac și Causse Rouge, dealuri plasate în parcul natural regional Grands Causses.

Autostrada A75 este unul din cele mai importante căi de comunicație care unesc sudul și nordul Franței. Construcția sa a început în 1975 și s-a terminat în 2004, odată cu terminarea viaductului.

Podul de la Brăila este pe locul 5 în topul celor mai lungi poduri suspendate

Podul peste Dunăre de la Brăila este un pod rutier suspendat care traversează fluviul între municipiul Brăila (județul Brăila) și satul Smârdan (județul Tulcea) din România, legând regiunile istorice Muntenia și Moldova Occidentală cu Dobrogea de Nord, și orașul Brăila cu Tulcea și Delta Dunării.

Podul suspendat are o lungime totală de de 1.974,30 m, o deschidere centrală de 1.120 metri și două deschideri laterale de 489,65 și 364,65 metri.

Gabaritul pe verticală al podului este de 38 m de la nivelul de inundații maxim, îndeplinind astfel criteriile de navigație pe Dunăre.

Sistemul de suspendare cuprinde un cablu principal și tiranți verticali de legatură între tablier și cablul principal, iar blocurile de ancorare sunt integrate în teren și sunt localizate în afara digurilor Dunării.

Lățimea totală a podului suspendat de la Brăila este de 31,70 metri. Calea pe pod are 22,00 metri și este alcătuită din 4 benzi de circulație de câte 3,50 m lățime fiecare, 4 benzi de încadrare de câte 0,5 m lățime, două acostamente de 1,50 m lățime și o zonă mediană cu lățimea de 3,00 m. La acestea se adaugă, de o parte și de alta, 2 benzi adiționale pentru trafic pietonal, biciclete și întreținere, trotuarele având lațimi de câte 2,80 m fiecare.

Pe tronsonul cuprins între km 4+486,10 și km 6+680,30, unde drumul traversează fluviul Dunărea, s-au construit două viaducte de acces în lungime de 110 metri fiecare.

Podul suspendat este poziționat între km 4+596,10 și km 6+570,52, pe drumul principal Brăila–Jijila, respectiv la km 165+800 pe fluviul Dunărea (kilometri pe Dunăre, măsurat de la Sulina).

Podul 25 de Aprilie este cel mai lung pod suspendat din lume

Această punte suspendată, adesea comparată cu podul Golden Gate din San Francisco, datorită culorilor și designului similar, este un simbol și un punct de atracție în oraș de la inaugurarea sa în anul 1966. Este primul pod suspendat peste râul Tagus în Lisabona, Portugalia .Ca detalii tehnice, acesta are o lungime de 2.277m și o înălțime de 190m.

Inițial podul a fost numit Podul Salazar, după numele dictatorul Portugaliei de atunci. Dar imediat după revoluția garoafelor, a fost redenumită Podul 25 aprilie, ziua revoluției. Şi astfel, numele său comemorează Revoluția Garoafelor din 25 aprilie 1974 care a răsturnat regimul fascist din Portugalia. Este cel mai bine traversat la apusul soarelui pentru o experiență de neuitat, cu vederi fantastice ale orașului și ale râului.

Top cinci poduri suspendate din Europa

  • Podul Vasco da Gama
  • Podul Øresund
  • Viaductul Millau
  • Podul 25 aprilie
  • Podul de la Brăila

În topul celor mai frumoase poduri din Europa se mai află: 

  • Tower Bridge (Podul Turnului), Londra
  • Ponte Vecchio, Florența
  • Podul Bastei, Germania
  • Podul Dom Luis, Porto
  • Podul Széchenyi, Budapesta
  • Ponte di Rialto, Veneția
  • Podul Capelei (Kapellbrücke), Lucerna
  • Puente Nuevo, Ronda

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Consumaţi şi deci cumpăraţi în mod regulat miere?
Observator » Travel » Poduri suspendate în Europa. Cele mai lungi şi spectaculoase construcţii