Antena Meniu Search
x

Video Preţurile au explodat în Grecia, după pandemie. Tradiţionalul souvlaki costă acum cu 30% mai mult

Apele limpezi, gastronomia şi spiritul relaxat al grecilor ne fascinează. Aşa că un concediu în Grecia e aproape o tradiţie, indiferent de costuri. Până la mijlocul verii, nu mai sunt locuri la charterele spre cele mai populare insule, deşi cazările s-au scumpit cu 25% faţă de anul trecut. Şi transportul pe cont propriu costă mai mult cu 60 de procente, iar tavernele îi aşteaptă pe turişti cu preţuri adaptate inflaţiei. 

de Ioana Matei

la 21.06.2022, 10:16

Vezi și

Gradul de ocupare al hotelurilor se apropie de cifrele de dinainte de pandemie, în ciuda preţurilor mai mari. 

Cristina Vascan, manager filială agenţie turism: Undeva la 20-25%, pe insule. (...) În luna iunie, până la jumătatea lui iulie, majoritatea curselor sunt pline. (...) Cele mai căutate rămân Rhodos, Creta, atât pe Heraklion, cât şi pe Chania, Zakynthos, Santorini, Corfu. 

Citește și: Cinci insule mai puțin cunoscute din Europa. Unde poți petrece o vacanță de vis vara aceasta

Cazările s-au scumpit cu 25% faţă de anul trecut

Pe acelaşi subiect

Pentru transportul cu autocarul, nordul Greciei este cel mai accesibil.

Grigoris Tasios, preşedintele hotelierilor din Grecia: Pachetele turistice de la agenţii au aceleaşi preţuri ca anul trecut, în 2021. Sigur, pentru unele unităţi de cazare, unde se fac rezervări individuale, preţurile au crescut cu 5-10%. 

Aurelian Drîstaru, agent turism: Preţurile pe un program de seniori, Evia, spre exemplu, pornesc de la 129 de euro, transport inclus, pentru un pachet de 7 nopţi, 8 zile, cazare la hotel de 3 stele, pe plajă. (...) În Halkidiki, spre exemplu, ajunge la 157 de euro. 

Preţurile cresc către insulele Ionice sau cele din Marea Egee

Preţurile cresc odată ce te îndepărtezi de continent, către insulele Ionice sau cele din Marea Egee.

Cristina Vascan, manager filială agenţie turism: Pentru un hotel de 4 stele, cu demipensiune, 7 nopţi, 600-650 de euro, de persoană. Pentru 3 stele, la 500 de persoană, cu transfer inclus, în regim self catering sau chiar mic-dejun. 

Cheltuieli mai mari pentru transport din cauza preţului la combustibil 

În Halkidiki, Pieria, dar şi în arhipelagul Cicladelor se poate ajunge şi pe cont propriu. Vacanţa începe, însă, cu o cheltuială mai mare cu 60% faţă de anul trecut, pentru transport.

Ca să ajungi în nordul Greciei, este suficient un plin. Asta înseamnă în jur de 500 de lei, cu 180 de lei mai mult, doar dus. În Grecia, benzina costă 2,3 euro, iar motorina 2 euro, aşa că bugetul total pentru combustibil va fi de 1200 de lei. 

Tradiţionalul souvlaki costă acum cu 30% mai mult 

La asta se adaugă vinieta pentru Bulgaria, care costă dublu faţă de anul trecut. În plus, feribotul dus-întors către Thassos, de exemplu, s-a scumpit cu 15% şi costă acum 66 de euro, pentru două persoane. Şi la taverne, preţurile au crescut. Tradiţionalul souvlaki costă acum cu 30% mai mult. 

Grigoris Tasios, preşedintele hotelierilor din Grecia: Anul trecut costa 3,20 euro, iar acum costă 3,50 euro, poate chiar 4 euro, la unele terase, pe plajă. 

Cristian Voicescu, antreprenor: Este o problemă acum cu uleiul de prăjit. Am înţeles că acum e undeva la 3 euro, 4 euro litru. Calamarii prăjiţi s-au scumpit, ajung undeva la 13 euro porţia, cartofii sunt undeva la 5 euro.

Grecia a ridicat toate restricţiile anti-Covid şi aşteaptă peste un milion de turişti români, dublu faţă de cei care şi-au petrecut anul trecut concediile în peninsulă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Travel » Preţurile au explodat în Grecia, după pandemie. Tradiţionalul souvlaki costă acum cu 30% mai mult