Antena Meniu Search
x

Video Ţinutul Buzăului, la un pas să devină Geoparc UNESCO. Ce avantaje decurg din acest titlu pentru localnici

Ţinutul Buzăului este la un pas să devină Geoparc UNESCO. Care ar fi câştigul? Asta înseamnă o recunoaştere la nivel mondial, o promovare mai bună şi automat mai mulţi turişti, dar şi mai mulţi investitori. Experţii internaţionali evaluează în aceste zile zona, cele mai importante obiective geologice şi vizitează mai multe localităţi. Până acum în România doar Ţara Haţegului a primit acest statut. 

de Redactia Observator

la 17.09.2021, 17:57

Vezi și

Vulcanii noroioşi, focurile vii, domurile de sare, trovanţii de la Ulmet, aşezările rupestre şi chihlimbarul roşu de la Colţi sunt cele mai renumitele locuri ale Ţinutului Buzăului. Iar zona impresionează nu doar prin diversitatea geologică, ci şi culturală. Doi experţi UNESCO vor petrece câteva zile aici ca să verifice dacă realitatea din teren corespunde cu cele cuprinse în dosarul depus de ţara noastră pentru ca zona să devină geoparc Global. 

Ilias Valiakos, evaluator UNESCO: A fost o surpriză plăcută profesionalismul, entuziasmul de care dă dovadă această echipă dinamică şi tânără care face o treabă excepţională pe teren. Am văzut foarte multe lucruri impresionante şi originale. 

Margaretha Roelfs, evaluator UNESCO: Să faci parte din această reţea înseamnă că poţi învăţa şi poţi schimba idei. Şi, de asemnea, înseamnă că este o zonă specială. 

Ca să obţină statutul de Geoparc Global, "Ţinutul Buzăului" trebuie să bifeze 99 din cele 101 criterii analizate de specialişti. 

Lector univ. dr. Alexandru Andrășanu, Universitatea București: Are valori geologice, culturale, are valori naturale, are comunităţi în primul rând care merita o viaţă mai bună, alături de care este o plăcere să lucrezi ca să inovezi, să promovezi România în lume. 

Acest titlu va atrage turişti şi automat ar convinge antreprenorii să investească în agroturism, turism cultural ori de aventură. Totuşi, odată ce statutul de geoparc UNESCO va fi obţinut, trebuie şi păstrat. La fiecare patru ani, ţinutul va fi reevaluat de experţi. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Travel » Ţinutul Buzăului, la un pas să devină Geoparc UNESCO. Ce avantaje decurg din acest titlu pentru localnici