Antena Meniu Search
x

Video Trei locuri din România unde natura a dat din plin, dar omul nu a profitat. Sunt comparate cu staţiuni de la Marea Moartă, din Franţa şi nu numai

Săraca ţară bogată. Asta putem spune despre România, care are norocul să se scalde în sute de izvoare cu ape termale şi minerale. Doar că din păcate prea puţine pot fi folosite de oameni pentru tratament. 

Alex Prunean
de Alex Prunean

la 07.11.2023, 21:06

Vezi și

"Extraordinar ce e aici. Fii atent! Stă să cadă tot!" Peisajul dezolant face parte din Băile Băiţa, la doar 40 de kilometri de Cluj-Napoca. Staţiunea era celebră încă din cele mai vechi timpuri şi până în anii '90 pentru apele cu proprietăţi medicale. Doar numele ei a mai rămas...

Băile Băiţa, staţiunea uitată din Cluj

"E greu de crezut, dar şi greu de intrat. Însă, în acest loc veneau oameni la tratament din întreaga ţară şi nu numai. Apa din cele două izvoare bicarbonate era captată şi adusă până în aceste căzi unde stăteau pacienţii cu probleme deramtologice sau reumatice. Astăzi cam aşa arată totul", transmite Alex Prunean, reporter Observator.

Staţiunea aparţine unui afacerist italian care a scos-o la vânzare pe internet în urmă cu câţiva ani, însă fără succes. 

Pe acelaşi subiect

Apă mai sărată ca-n Marea Moartă

La marginea Dejului, pe un deal în subteranul căruia e plin de galerii de sare, găsim un alt loc cu un potenţial fantastic.

"Aceste bălţi formate încă de pe vremea romanilor deasupra unor galerii de mină au o salinitate extrem de ridicată, chiar şi în comparaţie cu Marea Moartă. Cel mai vine se vede aici, priviţi! Apa din ele e leac pentru probleme reumatice, dar e folosită şi pentru conservarea murăturilor. Chiar şi aşa, singurele amenajări sunt acele podele şubrede din jurul lor şi această construcţie care se vrea a fi un foişor", arată Alex Prunean, reporter Observator.

"Vin mulţi din alte multe părţi. De prin Borşa, de prin Bistriţa. Vin foarte mulţi, dar nu amenajează", spune un bărbat.

O invesiţie de milioane de euro

La o aruncătură de băţ, pe cealaltă coamă a dealului, găsim Parcul Balnear Toroc. O invesiţie de milioane de euro, bani europeni, dar de care se poate bucura turistul doar vara. "Câteva probleme au fost acolo, pe colţ, aici au decopertat ca să vadă starea", arată un reprezentant.

Cateva căzi cu apă sărată de la subsol sunt singurele care mai funcţionează pentru cei cu dureri de oase, însă doar în baza unei programări. 

În judeţul vecin, la Sângeorz-Băi, aceeaşi situaţie. Izvoarele cu apă minerală benefică de secole pentru boli digestive par a fi blocate în timp... "Sunt foarte apropiate ca şi compoziţie chimică, cu apele minerale de la Vichy din Franţa. Se folosesc pentru tratarea diabetului şi a unor probleme de natură alergică", spune Traian Șorecău, secretar Primăria Sângeorz-Băi.

În ţara noastră sunt atestate 54 de staţiuni de interes naţional şi 147 de interes local, dar cele mai multe dintre ele sunt lăsate în paragină. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Travel » Trei locuri din România unde natura a dat din plin, dar omul nu a profitat. Sunt comparate cu staţiuni de la Marea Moartă, din Franţa şi nu numai