Video Mulţi fermieri români s-au reorientat. În loc de găini, cresc struţi: "Dintr-un ou pot manca 12 persoane"
Carnea de struţ a devenit exrem de căutată în ultimii ani. Populară peste hotare, aceasta a început să fie apreciată şi de români, mai ales pentru că nu are colesterol. Aşa că mulţi fermieri s-au reorientat - în loc să crească găini, curcani sau alte păsări tradiţionale au trecut la creşterea struţilor. Mai ales că întreţinerea lor nu este atât de costisitoare.
Din 2017, Rareş creşte struţi.
A pornit de la o familie, cu un mascul şi două femele, iar acum are 17 exemplare. Le oferă toate condiţiile, iar asta face ca afacerea lui să fie profitabilă. Iar struţii nu sunt deloc pretenţioşi atunci când vine vorba despre mâncare. Masa lor preferată este masa de lucernă. Lucerna verde pe timp de vară şi lucerna uscată pe timp de iarnă.
Carnea de struţ este dietetică, săracă în colesterol. Conţine doar 2% grăsime, comparativ cu cea de vită, care poate ajunge chiar şi la 15%.
"Masculii ajung la maturitate la 160 de kg, iar la 12 - 14 luni, ajung la 100 - 110 kg cand sunt buni de sacrificat".
Liviu Todoran specialist în alimentație publică: Carnea de strut are niste calitati asemanatoare cu cele de pasare, chiar daca coloratia este asemanatoare cu cea de vita, dar are un continut mult scazut in colesterol si bogat in alti nutrienti inclusiv aminoacizi esentiali.
În plus, şi ouăle de struţ sunt foarte căutate. Ele ajută la întărirea sistemului imunitar şi la combaterea malnutriţiei. "Dintr-un ou de strut pot manca 12 persoane".
Din pielea struţilor, care este mai rezistentă decât cea de elefant, se confecţionează poşete sofisticate şi accesorii vestimentare. De asemenea, penele de struţ sunt căutate de marile case de modă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰